У дитячих садках та поліклініках Маріуполя дітей додатково прищеплять від поліомієліту

У дитячих садках та поліклініках Маріуполя дітей додатково прищеплять від поліомієліту

Вакцинація пройде в три етапи у зв'язку зі спалахом захворюваності в Західній Україні.

Про це pr.ua повідомила завідувачка амбулаторії №1 ЦПМСД №5, лікар-педіатр Надія Коптєва.

За її словами, вже є наказ щодо Маріуполя та Донецької області про старт вакцинації дітей віком від шести місяців до п'яти років та 11 місяців відповідно до рішення МОЗ України. Школярів ця кампанія не торкнеться.

"Подібні кампанії з додаткової імунізації на спалах поліомієліту ми вже проводили п'ять років тому. Це особливо небезпечна інфекція, яка призводить до паралічу та великого відсотка інвалідизації. Проблема в тому, що зараження йде не повітряно-краплинним шляхом, а через воду. Особливо до цього захворювання чутливі невакциновані діти. У запланованих раундах візьмуть участь не лише медичні працівники, а й працівники сфери освіти", – розповіла Надія Коптєва.
Прищепну кампанію проведуть організовано, але найголовнішим, на думку педіатра, є відгук батьків і їх турбота про здоров'я власних дітей.

Як і де щеплюватимуть дітей
Дошкільнят вакцинуватимуть у дитячих садках виїзні бригади медиків. Щеплення отримають діти, батьки яких дали офіційну згоду, та після огляду педіатра. Також буде передбачено надання невідкладної медичної допомоги.

Дітей, які не відвідують дитячі садки, на процедуру запросять педіатри до центрів первинної медичної допомоги. У ЦПМСД №5 від поліомієліту планують щеплювати п'ять днів на тиждень.

Імунізація від поліомієліту в Маріуполі пройде в три етапи:
17 - 31 січня 2022 року – діти, які не отримали перші дві дози інактивованої вакцини (ІПВ) з різних причин;
1 – 15 березня 2022 року – додаткове щеплення живою вакциною (ОПВ) отримають усі діти, вакциновані своєчасно за календарем;
18 квітня – 1 травня 2022 року – повторне отримання вакцини від поліомієліту для всіх дошкільнят.
З 11 травня 2022 року в Маріуполі від поліомієліту будуть щепити тих, хто з якихось причин не потрапив у ці три етапи імунізації.

Чи вистачить на всіх вакцини?
Як зазначає Надія Коптєва, сьогодні в Маріуполі немає інактивованої вакцини від поліомієліту.

"Старт імунізації вже в понеділок, додаткових вакцин поки що немає, але ми виконуємо щеплення за планом. До другого та третього етапів імунізації вакцина буде. Все це робиться, щоб попередити спалах поліомієліту. Тільки вакцина врятувала нас від того жаху, який спостерігався під час його спалаху за радянських часів", – сказала вона.
Надія Коптєва нагадала, що згідно із законом України про епідситуацію, нещеплені діти не мають права відвідувати садочки та школи – у разі зараження вони несуть загрозу для оточення.

Джерело: pr.ua

Категорії: Новини Маріуполя

14.01.2022 19:52