У маріупольській синагозі презентували інсталяцію

На місці старої хоральної синагоги організували інсталяцію до 80-річчя трагедій у Бабиному Яру та Агробазі. Її відвідав міський голова Вадим Бойченко.

На банерах можна побачити понад 5 тисяч прізвищ людей, які були розстріляні у Агробазі. Це ті імена, які вдалося знайти дослідникам. Також є історії «Праведників миру» - тих, хто рятував вцілілих євреїв. Окремо розміщені вцілілі фотографії. Також вивішені уривки з щоденника Сарри Глейх – дівчині, якій чудом вдалося врятуватися. Через QR-код, розміщений на банері, можна ознайомитися зі спогадами у повному обсязі.

Сьогодні увечері можна буде побачити світлові стовбури – як символ журби за кожним загиблим євреєм.

За словами Вадима Бойченка, наразі планується розробити проєкт з відновлення будівлі синагоги.

«На цьому місці вирувало життя. Люди молилися та одружувалися. І  їх розстріляли у 1941 році. Сьогодні особливо важливо зберігати пам'ять про них. Розповідати нашим дітям та онукам про ті трагічні сторінки нашої історії. Чудово, що є люди, які готові допомагати відновити будівлю синагоги. Адже це історично важливе та пам’ятне місце для Маріуполя», - наголосив мер. 

Головний рабин Маріуполя Менахем Мендель Коен подякував муніципалітету за увагу до трагедії та такі  ініціативи, які нагадують жителям про страшні події 80-річної давнини.

Інсталяція діятиме до 9 листопада. Кожен бажаючий може з нею ознайомитися.


Джерело: https://mariupolrada.gov.ua

Категорії: Новини Маріуполя

26.10.2021 20:37