На Полтавщині 313 тисяч абонентів не мають постійного договору на газ та платять подвійну ціну

Маскот послуги ПОН від «Нафтогазу»
Маскот послуги ПОН від «Нафтогазу»

Полтавці не поспішають підписувати договори із газовими компаніями, тому змушені платити за блакитне паливо підвищений тариф

Цього року полтавці вперше скористалися послугою постачальника останньої надії (ПОН). На початку березня всіх абонентів «Полтавагаз збуту», «Лубнигаз», «Кременчукгаз» тимчасово перевели на обслуговування «Нафтогазом», який і виконує цю функцію. Мешканці отримали два місяці, щоби обрати газову компанію і підписати із нею договори. В обласному центрі боротьба за абонентів велася між двома основними конкурентами: «Нафтогаз» і «Полтавагаз збут». Останнім спочатку вдалося повернути більшу частину своїх абонентів.

З 1 вересня абонентів «Полтавагаз збуту» знову перевели на постачальника останньої надії. «Нафтогаз» для абонентів ПОНу встановив ціну у 12 грн за куб, а у жовтні підвищив її до 16,56 гривні за куб. Тобто, таку ціну мають платити люди, які не підписали договору із жодною компанією.

Наразі у людей є два варіанти: підписати договір на постачання газу із «Нафтогазом», «Полтавагаз збутом» чи будь-яким іншими газовим трейдером та платити від 7,96 грн за куб або нічого не робити й платити по 16 грн за куб.

Як виявилося, велика кількість полтавців належить саме до другої категорії. За інформацією Полтавської ОДА, в області налічується 313 тис. грн абонентів, які користуються газом від ПОНу. На вчорашній сесії депутат обласної ради Олексій Матюшенко звернув увагу громадськості на цю проблему, але назвав дещо скромнішу цифру. За його словами, 187 тис. абонентів не підписали договору із жодною компанією. Для порівняння, станом на жовтень в Україні загалом газом ПОНу користуються 600 тис. домогосподарств. Тобто половина абонентів ПОНу — це мешканці Полтавщини.

Регіони України, в яких діє ПОН від «Нафтогазу»Регіони України, в яких діє ПОН від «Нафтогазу»

Чому так? Люди з різних причин не поспішають підписувати договір. Хтось збитий із пантелику тим, що годинами стояв у черзі, підписав договір, а його знову викинули з «Полтавагаз збуту». Хтось не звертав увагу на платіжки поки було літо, а тепер змушений платити за газ удвічі більше. Для когось підписати договір через інтернет стало великою проблемою.

Варто розуміти. Газ від постачальника останньої надії (ПОНу), яким є «Нафтогаз», та прямий договір з «Нафтогазом» — це дві принципово різні речі. Якщо вартість газу від ПОНу постійно змінюється, то «Нафтогаз», як і решта газових трейдерів, зобов’язаний пропонувати річну ціну на газ зі значно меншим тарифом.

Що робити аби не платити більше?

Потрібно підписати договір з однією із компаній. Віднести заяву в абонентський відділ або підписати договір онлайн. Радимо дітям і внукам виділити час, сісти разом зі своїми батьками, розібратися і зареєструватися за онлайн-формою, щоби вони не стояли в черзі. Тим більше потрібно подбати про їх здоров’я в час пандемії.

Наприклад, щоби стати абонентом ТОВ «Полтавагаз збуту» ви можете роздрукувати заяву-приєднання до договору постачання природного газу побутовим споживачам з особистого кабінету споживача, що на офіційному сайті «Полтавагаз збут». Потрібно зайти на вкладку «Споживачам», завантажити заяву, підписати та відправити на електронну адресу: poltavagazzbut@ukr.net або поштою на адресу абонентських відділів чи вкинути до скриньок, які розміщені в абонентських відділах або в відділеннях АТ «Полтава-банк».

Якщо ви бажаєте стати клієнтом «Натфогазу», потрібно зайти на сайт gas.ua, натиснути на вкладку «Стати нашим клієнтом» та пройти покрокову інструкцію, заповнивши надавши ваші персональні дані. Також оформити договір можна в офісі на вул. Героїв-Чорнобильців, 1, або у Центрі оплат та підключень на вул. Івана Мазепи, 9. Подати заявку та стати клієнтом «Нафтогазу» можна у 15 відділеннях Ощадбанку.


Джерело: www.poltava.pl.ua

Категорії: Новости Полтавы

22.10.2021 09:57