На Соборному майдані планують реконструювати приватний будинок або звести 4-поверхівку на його місці

Будинок на вул. Соборний Майдан, 9/11, частину якого викупив забудовник
Будинок на вул. Соборний Майдан, 9/11, частину якого викупив забудовник | Фото: poltavaopen

Підприємець викупив нежитлове приміщення в одноповерховому житловому будинку на Соборному майдані. У перспективі він реконструює частину цього приміщення або (якщо викупить решту квартир) збудує багатоповерховий будинок в межах охоронних норм

На сесію Полтавської міськради винесуть проект рішення «Про затвердження проектів розподілу територій, визначення меж або впорядкування існуючих землеволодінь та землекористувань у м.Полтава».

У додатку до цього рішення, зокрема, є рядок, у якому підприємець та забудовник Сергій Калінін просить затвердити розподіл території з метою визначення меж земельної ділянки для обслуговування багатоквартирного житлового будинку з прибудинковою територією та земельних часток для обслуговування вбудованого нежитлового приміщення за адресою: вул. Соборний Майдан, 9/11.

Якщо виходити на Соборний майдан з вулиці Соборності, то вказані земельні ділянки розташовані праворуч. Згаданий багатоквартирний будинок — це двоповерхова будівля місцевої пам’ятки історії та архітектури — Будинок церковного приходу, збудований в кінці XIX ст.

Пізніше міська рада уточнила його адресу: вул. Соборний Майдан, 9/11-а, однак до реєстру об'єктів культурної спадщини ця зміна так і не потрапила. В обох будинках мешкають люди.

Сергій Калінін, за нашою інформацією, викупив в одноповерховій будівлі нежитлове приміщення і саме під це приміщення просить земельну ділянку. Далі у підприємця є два варіанти подальшого розвитку подій: 1) реконструкція частини будинку, яка виходить до парку і вже є у власності замовника, 2) у разі компромісу з усіма власниками будинку будівництво багатоповерхового будинку, який згідно з містобудівною документацією не може бути вище 4 поверхів.

Частина будинку, яку викупив забудовник Сергій Калінін

Місце для проживання там привабливе — це історичний центр міста. Тому поки що мешканці одноповерхового будинку не спішать продавати свої квартири. Таким чином, можливість появи там 4-поверхового будинку — це дуже віддалена перспектива.

Кандидат архітектури, член ГО «Save Poltava» Артур Ароян для «Полтавщини» дав коротку історичну довідку:

— Щодо одноповерхової будівлі, то, можливо, до війни вона мала два поверхи. Знову можливо, що вона постраждала у 1943 році після чого стала одноповерховою. Ця будівля, як і сусідня двоповерхова, збудована орієнтовно у другій половині XIX ст. Однак поруч із нею збереглася стіна, яка може бути залишком більш старої будівлі. Є версія, що ця стіна може належати Полтавській ратуші, яка існувала тут за часів козацького самоврядування.

Однак озвучена версія, за словами Артура Арояна, потребує додаткового археологічного вивчення.


Джерело: www.poltava.pl.ua

Категорії: Новости Полтавы

19.10.2021 14:32