У Маріуполі стартував процес оптимізації жіночої консультації при МЛ № 9. Куди йти вагітним маріупольчанкам

Городяни турбуються про закриття ЖК і нарікають на нові незручності у зв'язку з цим.
У чому причина такого рішення та що тепер робити вагітним, які перебувають тут на обліку, pr.ua дізнавався у міської влади та медиків.

Директор департаменту охорони здоров'я Андрій Ремпель стверджує, що жіноча консультація буде оптимізована через недостатню матеріально-технічну базу.

«Запустити процес планували трохи раніше, але людям дали можливість самостійно перейти до іншого лікаря протягом декількох місяців, можливо, хтось вже народить. Оптимізація стартувала з 1 жовтня 2021 року. Це пов'язано з тим, що абсолютно не завантажена роботою жіноча консультація. При нормальному завантаженні на одного лікаря доводиться 60-80 пацієнтів, а в «лікарні водників» є п'ять гінекологів та недостатня кількість вагітних на кожного. Пацієнткам запропоновано перейти в МТМО здоров'я дитини та жінки — ця установа є найближчою географічно, відстань трохи менше двох кілометрів, і вона повністю укомплектована персоналом і обладнанням», — повідомив pr.ua Андрій Ремпель.
Він підкреслив, що оптимізація жіночої консультації МЛ №9 ніяк не пов'язано з тим, що вагітна, яка перебувала тут на обліку, померла в перинатальному центрі Маріуполя. Розслідування по даній справі ще не завершено, тому робити висновки передчасно. Андрій Ремпель додав, що навіть якщо б ця лікарня не була «ковідною», укласти договір з НСЗУ у неї не вийшло б через вимоги до технічного оснащення.

У свою чергу директор МЛ № 9 Олександр Железняк зазначив, що в даний час лікарі жіночої консультації продовжують прийом вагітних. Так само він пояснив, чому не був укладений договір з НСЗУ.

«Наказ департамента стосується не закриття консультації, а її оптимізації. Тут працюють 15 співробітників на більш ніж одну сотню вагітних і немає пакета на обслуговування - наша лікарня ковідна, крім цього пакету іншого фінансування від держави немає. Але зарплата виплачується всім і своєчасно, поки вагітних приймаємо. Поліклініка та жіноча консультація утримувалися тільки за кошти, зароблені по «ковіду». Взагалі, лікарня такого профілю не має права надавати будь-які інші медичні послуги. Так вважає НСЗУ і це логічно. В цьому році за постановою Кабміну ми визначені саме як «ковідна» лікарня і ніяких інших пакетів у нас немає», — прокоментував Олександр Железняк.
Згідно з наказом міського департаменту охорони здоров'я, вагітні, що є на обліку в МЛ № 9, можуть перейти до лікарів МТМО здоров'я жінки і дитини, а також в Міський пологовий будинок. При цьому за бажанням можна також звернутися до фахівців перинатального центру. Однак найближчою установою є все ж таки МТМО при МЛ № 3.

За словами медичного директора з лікувальної частини МТМО Людмили Михайленко, в наказі не йдеться про з'єднання установ.

«У наказі зазначені ми та Міський пологовий будинок Лівобережжя, як установи, які візьмуть на облік вагітних з жіночої консультації МЛ № 9. І ми готові прийняти породіль — усі, хто захоче, може прийти. В нас повний замкнутий цикл — на нашій базі проводяться аналізи та УЗД, достатньо фахівців, діє школа матерів, є необхідне обладнання. Якщо вагітні захочуть, вони зможуть народити в нашому пологовому відділенні. Для них створені повністю всі умови», — зазначила вона.
Таким чином, вагітні можуть самостійно обрати нового гінеколога з інших лікарень Маріуполя.



Джерело: pr.ua

Категорії: Новини Маріуполя

13.10.2021 18:26