У маріупольській школі відкрили унікальну їдальню

Школа №15, яка розташована у мікрорайоні «Черемушки», впроваджує нові норми харчування для учнів. Вже з понеділка діти матимуть оновлене меню, а їжа буде готуватися на надсучасному обладнанні. Такі зміни стали можливими в рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської з реформування шкільного харчування. Оцінили сучасні підходи у харчуванні  міський голова  Вадим Бойченко, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, заступник міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря та губернатор області Павло Кириленко.

Як розповідає директорка школи Тетяна Лугова, минулого року у закладі стартували ремонтні роботи. Нові санвузли, оновлена спортивна інфраструктура – все для комфортного перебування дітей. Ключовим елементом стала оновлена їдальня. 

Тут встановили нове обладнання – пароконвектомат, холодильні камери, посудомийну машину, багатофункціональну сковороду, машину для переробки овочів. Техніку придбано за підтримки міжнародного благодійного фонду «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» в партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Завдяки реформуванню шкільного харчування діти отримують нове меню. У ньому немає ковбаси, консервованих продуктів, газованих напоїв. У порціях - більше овочів і свіжих фруктів. Окрім 15 школи, його пілотно впроваджують у ЗОШ №10, 26, 53, 66. 

В ході візиту був підписаний Меморандум по комплексному оновленню харчоблоків у всіх закладах освіти. Вадим Бойченко наголосив, що такі проєкти можливі лише завдяки спільній роботі центральної, регіональної та місцевої влад.

«Важливо, щоб діти бачили, що країна та наше рідне місто змінюються. Ці зміни відкривають нові умови та можливості. Можливості харчування здорової їжею та умови для збереження свого здоров’я. Наша мета - за чотири роки зробити так, щоб усі харчоблоки маріупольських шкіл виглядали, як у 15 школі», - сказав мер.

Сергій Шкарлет відзначив, що їдальня маріупольської школи є зразковою для всієї України.

«Маріуполь я всюди наводжу у приклад, як місто, яке особливо відноситься до розвитку освіти, готує майбутнє покоління. Цей проєкт асоціює наше майбутнє, той крок, коли здорові звички увійдуть до кожної української родини. Кожна дитина має усвідомити, що здоровим бути модно. Все це стало можливим під патронатом першої леді України Олени Зеленської», - наголосив міністр.

Іван Лукеря додав, що проєкт з оновлення харчоблоків показує, як Україна відходить від радянського минулого з сірими їдальнями та створює комфортні умови для дітей з сучасними, смачними стравами. За його словами, Донеччина та Маріуполь перебувають у центрі уваги уряду. Так, в рамках співпраці України з Європейським інвестиційним банком вже визначаються проєкти, які будуть фінансуватися у нашому регіоні.

Павло Кириленко додав, що у Донецькій області заклади освіти переходять на новий рівень функціонування. Одна з основних складових оновлених шкіл – новий підхід до здорового харчування. Він дозволяє мінімізувати ручну роботу та оптимізувати енергетичні витрати.

Наприкінці заходу присутні змогли скоштувати страви, які приготовані на сучасному обладнанні.


Джерело: https://mariupolrada.gov.ua

Категорії: Новини Маріуполя

27.09.2021 12:38