На полтавських зупинках запрацювали табло, які показують час до прибуття транспорту

Наразі монітори на зупинках показують час до прибуття тільки комунального транспорту
Наразі монітори на зупинках показують час до прибуття тільки комунального транспорту | Фото Дарини Синицької

У Полтаві на зупинках увімкнули екрани з даними про рух транспорту і Wi-Fi — з технічних причин працюють не всі

Від сьогодні, 23 вересня, на більшості нових зупинкових павільйонів у Полтаві запрацювали екрани, які вже давно були встановлені, але досі були вимкнені. Наразі вони містять інформацію про час прибуття комунального громадського транспорту: автобусів і тролейбусів.

За словами заступника міського голови з питань ЖКГ Євгена Рички, увімкнути табло вирішили до Дня міста Полтави. Після цього вони продовжать працювати.

— До Дня міста на 20-ти нових зупинках запрацюють електронні табло. На екранах буде відображений комунальний транспорт і час його прибуття. Усі комунальні тролейбуси та автобуси будуть відслідковуватися. Також є позначки про те, чи пристосований транспорт до маломобільних груп населення, — зазначив Ричка у відеоролику.

Для онлайн-відстеження руху транспорту використовуються дані сервісу EasyWay, який сам отримує інформацію з трекерів, встановлених в автобусах і тролейбусах. Інформації про рух автобусів приватних перевізників на екранах немає, бо частина з них не обладнана трекерами і рухається з порушенням графіку.

Також на деяких павільйонах екрани вимкнені через технічні нюанси. Зокрема, це стосується зупинок «вул. 1100-річчя Полтави» та «Краєзнавчий музей». Їх мають увімкнути найближчим часом.

Окрім того, нові зупинки з екранами обладнані Wi-Fi-роутерами з відкритим доступом до інтернету. Для підключення не потрібен пароль, але користуватися ним можна упродовж 10 хвилин. Щоби отримати доступ, потрібно під’єднатися до мережі з назвою ZUPYNKA. Після цього ваш гаджет автоматично підключатиметься до Wi-Fi решти зупинок.

Зупинка «Будинок зв’язку»

Зупинка «Промбаза»

Втім, у роботі нових екранів є свої недоліки. Детально про них розповів експерт з транспорту Назарій Никончук:

«На деяких зупинках міста запрацювали монітори, які показують час прибуття стосовно того чи іншого маршруту. Великий антивандальний монітор, який на вигляд здається надійним. В принципі достатньо гарна підібрана кольорова гама, але зелений на чорному фоні не виглядає добре. Кілька тестів показали, що час прибуття є максимально точним (в межах похибки до 1 хвилини). Також вказано, що транспорт пристосований (чи ні) до маломобільних верств населення.

Та є „але“: табло показує лише комунальний транспорт, хоча приватні теж на карті відслідковуються (майже півтора десятка маршрутів) і вони теж є на карті Easyway, який під'єднаний до цих моніторів.

Ще один мінус: паркові рейси транспорту (в депо). На жаль, на моніторах цього не вказано, тому у вечірні години є додатковий привід користуватися додатком на телефоні паралельно. Наприклад, тролейбус, що рухається за 7-м маршрутом, розвертається на „Інституті зв’язку“ і буде їхати в депо через площу Зигіна. А пасажир, який про це не знає (бо немає розкладів), буде чекати його на умовній зупинці „Промбаза“ та не дочекається, бо транспорту на лінії вже не буде.

Також суттєвим мінусом цих моніторів є їхня ціна. Окрім того, що вони встановлені ну точно не там, де потрібно (наприклад, „Меблевий магазин“ або „вул. 1100-річчя Полтави“) — ці зупинки, як правило, не генерують значні пасажиропотоки, на відміну від „Південного вокзалу“, „Автовокзалу“ чи „площі Зигіна“. Звідси й мінімальна користь від них. Куди краще було би за різницю коштів (а це як мінімум 800 тисяч гривень, або ще шість таких зупинок без моніторів) встановити на кожній (!) зупинці стенди з розкладами руху транспорту (минулого року ціна питання склала 315 тисяч гривень), а встановлення моніторів відкласти до кращих економічних часів.»

Нагадаємо, з минулого року у Полтаві триває капремонт 93-х зупинок, в рамках якого на 47-ми з них мають встановити нові скляні павільйони. Близько половини нових зупинок обладнали екранами. Вартість одного павільйону варіюється між 121 тис. грн та 163 тис. грн.

Спочатку загальну вартість робіт оцінили у близько 19 млн грн. Ще 1 млн грн місто заплатило за проектування. Цього року УЖКГ замовило коригування проектів та додаткові роботи ще близько на 1,3 млн грн, в рамках яких, зокрема, встановили нові урни та камери відеоспостереження.

Роботи з облаштування зупинок виконує ТОВ «БК «Віват Груп» з реєстрацією у Києві.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

24.09.2021 00:17