Верховна Рада прийняла закон про деолігархізацію — як проголосували нардепи від Полтавщини


Представники партій «Слуга народу», «За Майбутнє», «Довіра», «Голос» підтримали закон проти олігархів

Сьогодні Верховна Рада України, після розгляду 1300 поправок, ухвалила законопроект про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). За деолігархізацію проголосувало 279 депутатів. Проти — 54, утрималися — 27, не голосували — 19.

ФракціяЧленів фракціїЗа
партія «Слуга народу»244229
партія «ОПЗЖ»440
партія «ЄС»270
партія ВО «Батьківщина»250
група «За майбутнє»2218
партія «Голос»2011
група «Довіра»2015
позафракційні206
Всього279

Президент України Володимир Зеленський подякував Верховній Раді за підтримку законопроекту:

— Олігархи — це минуле. Всі вони мають стати просто великими бізнесменами. Нам потрібні прозорі економічні відносини та рівні правила гри для всіх, — йдеться в повідомленні на його Twitter-сторінці.

Олігархами визнають особу: «… яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті». Олігарх відповідає щонайменше трьом із таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який на день введення в дію закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • володіє активами підтвердженою вартістю в понад один мільйон прожиткових мінімумів (близько 83 мільйони доларів за поточним курсом).

Законопроєкт передбачає створення реєстру олігархів. Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України формуватиме і вестиме реєстр, а також забезпечуватиме відкритий цілодобовий доступ до нього. РНБО ухвалюватиме рішення про внесення осіб до реєстру, а також виключення. Повідомлення про перспективу внесення до Реєстру потенційні олігархи отримуватимуть за десять днів разом із можливістю прийти на засідання Радбезу (це можуть зробити і офіційні представники олігархів) та довести, що вони не олігархи.

До реєстру вноситимуть також компанії олігархів, партії, а також звіти третіх осіб, які з олігархом контактували. Коло тих, хто має ці звіти подавати, розширили до держслужбовців категорії «Б», міських голів, керівників держпідприємств і працівників патронатних служб високопосадовців.

Олігархам заборонено здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, бути покупцями або бенефіціарами покупців у процесі приватизації об'єктів «великої приватизації».

Олігархів зобов’яжуть подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до закону «Про запобігання корупції».

Публічний службовець після контактів із олігархом або його представником не пізніше ніж на наступний день має заповнити на офіційному сайті РНБО декларацію про контакти. Контактом із олігархом вважається зустріч і розмови, зокрема, телефоном або проведені онлайн. Олігархи та їхні представники зобов’язані перед початком зустрічі або бесіди повідомляти публічних службовців про те, що вони перебувають у реєстрі олігархів. Порушення обов’язку подання декларації про контакти є підставою для притягнення особи до політичної або дисциплінарної відповідальності.

Чинність закону обмежена 10 роками.

Народні депутати від Полтавщині у своїй більшості підтримали закон.

Народний депутатВисуванняОкругГолос
Дмитро НальотовСлуга народу144За
Андрій БобляхСлуга народу145За
Юрій Шаповаловсамовисуванець, За майбутнє146За
Олег Кулінічсамовисуванець, Довіра147За
Анастасія ЛяшенкоСлуга народу148Відсутня
Костянтин КасайСлуга народу149За
Олексій МовчанСлуга народу150За
Максим БерезінСлуга народу151За
Олександр ТрухінСлуга народу40За
Жан БеленюкСлуга народусписокЗа
Марина БардінаСлуга народусписокВідсутня
Ілля КиваОПЗЖсписокВідсутній
Суто МамоянОПЗЖсписокНе голосував
Артур ГерасимовЄСсписокПроти
Ніна ЮжанінаЄСсписокПроти

Серед «Слуг народу» на засідання не прийшла Марина Бардіна. Представник «ОПЗЖ» Ілля Кива був сьогодні у Полтаві, на покладанні квітів до Вічного вогню.

Цікаво, що закон підтримали «коломойська» фракція «За Майбутнє» та «веревська» група «Довіра». Дружньо проти закону — «ОПЗЖ», «Європейська Солідарність» та «Батьківщина».

Окремі політичні оглядачі вважають, що закон в цій редакції дозволить президенту через Реєстр зробити потенційних олігархів більш керованими, однак не зазіхати на їх статки


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

24.09.2021 00:08