Прокуратура вимагає збільшити розмір застави для підозрюваного у хабарництві Диканя до 3 млн грн

Прокуратура намагається оскаржити в апеляційному суді запобіжний захід для депутата міськради від «За Майбутнє» Євгена Диканя. Просить збільшити розмір застави до 3 млн грн. Суд продовжить розгляд в той самий час, коли у міськраді відбуватиметься сесія.

22 вересня Полтавський апеляційний суд почав розглядати скаргу Полтавської обласної прокуратури на міру запобіжного заходу для депутата міськради від «За Майбутнє» Євгена Диканя, якого 2 вересня затримали за підозрою у хабарництві (ч. 3 ст. 368 ККУ). Прокурор вимагає збільшити розмір застави у 4 рази.

Апеляційна скарга потрапила на розгляд колегії суддів у складі Оксани Корсун, Олександра Захожая та Наталії Харлан. За даними сайту судової влади, потерпілим по справі є підприємець Іван Сасін, його адвокатом є Тарас Дементьєв, який балотувався на останніх місцевих виборах від «Слуги народу».

Нагадаємо, 4 вересня Октябрський райсуд Полтави ухвалив взяти Євгена Диканя під варту із правом внесення 681 тис. грн застави. Під час оголошення рішення депутату стало зле, його забрала швидка і медики виписали діагноз «гіпертонічний криз».

Поки за Диканя не внесли заставу, він перебував у лікарні. З медзакладу його виписали за кілька днів після сплати коштів.

Тепер правоохоронці вимагають збільшити розмір застави до 3 млн грн.

На засіданні судді долучили до справи публікації на сайті «Коло» про сьогоднішні слідчі дії СБУ — обшук Євгена Диканя та вилучення його автомобіля біля центрального офісу «Ощадбанку» у Полтаві.

Окрім того, потерпілий Іван Сасін розповів, що він передав адміністратору Анастасії $3000. Вона їх перерахувала, поклала до тумбочки, а потім подзвонила та написала Євгену Диканю. Це були гроші від правоохоронців для слідчих дій, які переписали покупюрно та вилучили. Ще $2000 Сасін віддав ще раніше іншій людині, яку прислав Дикань. Це були його гроші і зараз їх не можуть знайти.

Також, за словами Сасіна, Євген Дикань називав себе «правою рукою Мамая» та обіцяв, зокрема, за $100000-200000 допомогти із вирішенням питання щодо отримання в обслуговування маршрутів громадського транспорту.

Потерпілий Іван Сасін (праворуч) та його адвокатПотерпілий Іван Сасін (праворуч) та його адвокат

Після долучення документів і заслуховування частини показань суд вирішив оголосити перерву. Перерву оголосили зокрема для того, щоб в суд з’явився слідчий та пояснив, коли саме наклали арешт на автомобілі Євгена Диканя, а також — чому про це не повідомили підозрюваного та його адвокатів. Адже під час засідання виявилося, що окрім арешту рахунків Диканя, також суд наклав заборону на продаж та користування автомобілями Tesla та Honda, які задекларував підозрюваний.

Засідання продовжиться 24 вересня о 10:00. Саме в цей час у міськраді розпочнеться і сесія Полтавської міськради. Євген Дикань заявив, що надасть перевагу судовому засіданню.

Нагадаємо також, що разом із Диканем на одержанні неправомірної вигоди викрили й головного архітектора міста Миколу Шевельова. За даними слідства, вони вимагали в Івана Сасіна $5000 за видачу паспорта фасаду об’єкта нерухомості, розташованого у центрі Полтави, та непритягнення його до відповідальності за проведену реконструкцію будівлі, у якій розташований заклад «I ❤ kebab». Однак обирати запобіжний захід Шевельову суд відмовився.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

23.09.2021 00:48