Від Ужгорода до Маріуполя: ветеран АТО на хендбайку проїхав містами України

До 30-річча Незалежності України, в рамках об’єднавчого велопробігу  ветеран АТО Сергій Салій проїхав майже пів країни на хендбайку. Подорож тривала 11 днів,  маршрут охопив 9 міст. Стартував пробіг в Ужгороді, а фінішували його учасники сьогодні в Маріуполі. Зустрів їх заступник міського голови Аркадій Мєшков. Разом вони поклали квіти до пам’ятного знака воїнам, які віддали життя за Україну.

«Місто стрімко розвивається. І в цьому дуже важлива безпека, яку ми відчуваємо завдяки нашим захисникам. Вони щодня, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, дають нам можливість жити під синьо-жовтим прапором України. Маріупольські родини вдячні нашим захисникам за безпеку та спокій. Сьогоднішній велопробіг – це історія про єднання, мужність та добро. Такі заходи надихають на великі звершення», - підкреслив Аркадій Мєшков.

Ветеран АТО, боєць 92-ї бригади Сергій Салій пішов захищати Україну добровольцем у 55 років. Під час обстрілів отримав важке поранення та понад п’ять років проходив реабілітацію. Після чого дізнався, що так і не зможе ходити. Це стало важкою новиною, але чоловік завжди мав сильний характер, тому вирішив, що продовжить займатися улюбленою справою - подорожувати. Раніше він професійно займався велоспортом та вже брав участь у довготривалих марафонах по Україні та Європі. Щоб досягти цілі, йому був потрібен спеціальний візок-хендбайк. Гроші на його покупку збирали через громадську організацію, перекази надходили з різних куточків України. Це дало чоловікові натхнення на велику мандрівку через Ужгород, Мукачево, Львів, Рівне, Житомир, Київ, Дніпро, Запоріжжя та Маріуполь. Сергій зазначив, що дуже хотів побачити море.

«У Маріуполі я бував ще до війни і повернувшись зараз відразу помітив багато позитивних змін. Мені здається, що навіть люди змінилися. Яскрава молодь, жителі, які дійсно люблять своє місто та вважають його невід’ємною частиною України. А ще я сім років не бачив море, тому хочу його відвідати. Під час велопробігу інколи було фізично важко, але я жодного разу не пожалкував. Моя мета - показати людям, хлопцям, які отримали поранення, що життя триває, воно варте усіх зусиль. А Україна варта того, щоб її захищати, бо вона прекрасна», - поділився враженнями Сергій Салій.

Дружина Сергія – Наталя розповіла, що подружжя разом вже понад 30 років, і вона дуже цінує, як щиро їх вітають у Маріуполі: «Як познайомилися в інституті, так не відходимо один від одного. Завжди разом подорожували, ходили в походи, займалися спортом. Коли чоловік пішов на фронт, це була найдовша наша розлука, та я розуміла його прагнення. Після поранення було тяжко морально сприйняти зміни у житті. Проте зараз ми знов маємо змогу подорожувати. Я бачу, як блищать очі Сергія і мені теж стає спокійно та радісно на душі. Завітавши до Маріуполя, мені приємно, що тут такі товариські люди. Це місто – форпост України, проте його треба берегти не лише за це. Тут дуже гарно».

Маріуполь для Сергія та Наталі підготував сюрприз – оглядову екскурсію найяскравішими місцями, яка завершиться на центральному пірсі.


Джерело: https://mariupolrada.gov.ua/

Категорії: Новини Маріуполя Новости Бердянска

20.08.2021 12:21