«Ой, на Івана, на Купала квітка папороті цвіте» — у Коломацькому відзначили найтаємничіше свято

На святі зібралися мешканці з усіх сільрадНа святі зібралися мешканці з усіх сільрад

На березі річки Коломак відбулися народні гуляння, присвячені святу Івана Купала. Мешканці громади зібралися на центральному пляжі, аби згадати фольклорні звичаї й весело відпочити. Свято організували працівники Коломацького будинку культури за підтримки сільської ради.

Івана Купала відоме яскравими обрядами та неповторною атмосферою. Організатори подбали про насичену програму заходу. Тримались традицій — наплели вінків з різнотрав’я, розпалили багаття, пошили опудало Купала. Встановили сцену для концерту, яку спеціально до свята виготовили працівники КП «Коломак». Для любителів активного відпочинку влаштували змагання з пляжного волейболу.

Змагання з пляжного волейболуЗмагання з пляжного волейболу

Олександр Лаврик, головний фахівець відділу освіти, молоді та спорту Коломацької селищної радиОлександр Лаврик, головний фахівець відділу освіти, молоді та спорту Коломацької селищної ради

Подбали й про розваги для дітей. Професійні аніматори із полтавської студії «Ухтишка» дивували малечу велетенськими мильними бульбашками, танцювальними іграми, костюмованими номерами. Поблизу пляжу встановили надувну гірку. Для охочих організували кінні прогулянки.

Дітей розважали запрошені аніматориДітей розважали запрошені аніматори

Надувна гірка для найменших мешканців громадиНадувна гірка для найменших мешканців громади

— Дивіться, які малі щасливі! Гарна організація. Завжди чекаємо з сім’єю на такі заходи. Маю двох дітей, Ярослава та Аліну, і вони в захваті від цих коників, — ділиться мешканка громади Анна Фещенко.

Анна Фещенко з сім'єюАнна Фещенко з сім'єю

Над концертною програмою працювали діячі Коломацького будинку культури. Жіночий ансамбль «Вербиченька» на пляжі з’явився ефектно. Артистки їхали на запряженому кіньми возі, вітали односельців і закликали приєднатися до святкування всіх охочих.

Жіночий ансамбль «Вербиченька»Жіночий ансамбль «Вербиченька»

— Чимало композицій пролунало від нашого аматорського колективу «Вербиченька». Виступали й солісти Людмила Панченко, Тетяна Бут, були хореографічні номери, гуморески. Підготували конкурси на найбарвистіший вінок, найдовшу косу, пошук таємничої папороті. Переможців заохочували призами, — розповіла художня керівниця Коломацького БК Ольга Німчин.

Конкурс на найдовшу косуКонкурс на найдовшу косу

Ольга Німчин, художня керівниця Коломацького БКОльга Німчин, художня керівниця Коломацького БК

Долучилися до виступу й гості — артисти зі Степненського БК, зокрема, колектив «Веснянка». Жіночий ансамбль має у репертуарі як народні, так і сучасні українські пісні. За словами учасниці колективу Людмили Городничої, саме фольклорні композиції вчать по-особливому цінувати й вивчати українську культуру.

Колектив «Веснянка» Степненського БККолектив «Веснянка» Степненського БК

Учасниця колективу «Веснянка» Людмила ГородничаУчасниця колективу «Веснянка» Людмила Городнича

— Свято Івана Купала для мене пов’язане зі світлими спогадами про молодість, дівочі мрії, кохання. Тож спеціально для виступу підібрали кілька особливо зворушливих пісень, — поділилась учасниця ансамблю «Веснянка».

Згідно з традиціями пустили по хвилях ріки дівочі вінки. Спалили у багатті очеретяне опудало, яке уособлює нечисту силу та негаразди. Свято завершили дискотекою просто неба.

Такі масштабні гуляння проводять у громаді не перший рік. Лише 2020-го через епідеміологічні обмеження зробили паузу, розповідає очільник ТГ Євген Почечун.

Традиційне вогнищеТрадиційне вогнище

— Після карантину ми вперше зібралися всією громадою. Приємно, що саме на Івана Купала, адже це одне з найулюбленіших наших свят. Це чудова нагода відпочити від буденних справ, поспілкуватися з односельцями та отримати задоволення від концерту, — говорить голова громади Євген Почечун.

Очільник Коломацької ТГ Євген ПочечунОчільник Коломацької ТГ Євген Почечун

Організатори анонсують — вже невдовзі Коломацьке знову збереться гуртом. Адже незабаром — масові святкування Днів села.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы Новости Коломыи

08.07.2021 16:10