Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує

Застосування РРО та/або ПРРО при реалізації продукції власного виробництва

Заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева повідомляє, що відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

До продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

 

Торгівля та послуги без РРО

Заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева нагадує  платникам податків, що згідно з пунктом 61 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО або ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує  220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тож суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють один із вище перерахованих видів діяльності, при розрахунках готівкою, зобов’язані використовувати належним чином зареєстровані РРО або ПРРО.

Щодо ветеринарних аптек та закладів ветеринарної медицини, то вони не належать до закладів охорони здоров’я людей, тож вимоги щодо застосування РРО або ПРРО з 01 січня 2021 року на них не розповсюджуються.

 

Якщо загубили книгу, яку вели до 1 січня 2021 року, її треба відновити

Заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева інформує, що якщо ФОП-єдинник втратив книгу обліку доходів, яку вів до 01.01.2021 р., її потрібно відновити.

У 5-денний строк з дня втрати письмово повідомити про це ДПС за місцем обліку і відновити втрачену книгу протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення в податкову.

Якщо книгу не відновити, вважатиметься, що вона була відсутні при складанні податкової декларації.

Зберігати книгу потрібно не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації.

Ганна Гроздовська-Боличева нагадала, що з 01.01.2021 р. ФОП-єдинники можуть вести облік у довільній формі в паперовому/електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. При цьому заповнювати декларацію з єдиного податку зобов’язані на підставі первинних документів.

 

Чинним законодавством передбачено однаковий порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками для всіх роботодавців

Заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева нагадує, що чинним законодавством передбачено однаковий порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками для всіх роботодавців - чи то юридична особа, чи фізична особа-підприємець (ФОП).

Оформлюючи працівника на роботу, підприємцю необхідно:

- укласти в письмовій формі трудовий договір (п.6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України. Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 року № 260).

- оформити наказ про прийняття на роботу (типова форма №П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 року № 489);

- повідомити ДПС про прийняття працівника на роботу (форма повідомлення визначена постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413).

Повідомлення подається ФОП до територіальних органів Державної податкової служби за місцем його обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

• засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

• на паперових носіях разом з копією в електронній формі; 

• на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Форма повідомлення заповнюється наступним чином:

• Підприємець зазначає свій номер облікової картки платника податків;

• П.І.Б. працівника, якого приймає до себе на постійне та/або тимчасове місце роботи;

• Дані про номер облікової картки платника податків найманого робітника;

• Дані документу, на підставі якого укладається з фізичною особою трудовий договір: номер та дата наказу або розпорядження ФОП.

 

Дистанційно про сучасні форми комунікацій податкової служби з платниками на науково-практичній Інтернет конференції

Днями, за організацією Університету митної справи та фінансів у форматі онлайн проведено Міжнародну науково-практичну Інтернет конференцію, в якій прийняли участь представники Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС).

Тематика заходу присвячена інноваційним рішенням в економіці, бізнесі, суспільних комунікаціях та міжнародних відносинах.

В Інтернет конференції взяли участь, зокрема, ректор Університету митної справи та фінансів к.ю.н., доцент Бочаров Дмитро; голова Вченої ради Університету митної справи та фінансів, перший проректор д.н. з держ. упр., д. іст. н., професор Ченцов Віктор; декан факультету економіки, бізнесу та міжнародних відносин Університету митної справи та фінансів, к.е.н., доцент Даценко Вікторія; декан факультету інноваційних технологій Університету митної справи та фінансів, д.е.н., професор Корнєєв Максим; начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Осипова Манушак, провідні викладачі Університету митної справи та фінансів, інших вітчизняних та іноземних вищих учбових закладів, представники бізнесу.

Світові економічні тренди демонструють об’єктивну необхідність забезпечення інноваційного розвитку підприємництва у нашій країні. Зважаючи на це, саме інноваційний потенціал має стати рушієм економічного зростання та, у свою чергу, сприяти розвитку усіх сфер економіки, зокрема, і промисловості, і аграрного сектору. Україна має низку конкурентних переваг, які дозволяють їй успішно виробляти інтелектуальні продукти, найвигідніші з яких – це інновації, передусім – науково-технічного характеру.

Основою української інноваційної конкурентоспроможності є людський капітал, а також знання й результати наукових досліджень. Їх ефективна реалізація в Україні з можливістю виходу на світові ринки сприяє розвитку країни.

Глобалізація та сучасні технології зв’язку створюють можливості для існування та розвитку успішних інноваційних підприємств.

Все це позитивно відображається на розвитку переважної більшості сфер економіки та надає додаткові можливості для бізнесу.

Отже, наявні ресурси і потенціал доцільно зосередити на створенні суспільних благ, зокрема у сфері інновацій – на підтримці наукових досліджень, які є однією з основ інноваційного потенціалу.

Учасники конференції акцентували увагу на тому, що для сталого розвитку країни необхідно забезпечити сприятливі умови для створення та функціонування інноваційно активних підприємств, розвитку екосистеми інновацій та залучення вітчизняних та іноземних інвесторів.

На заході розглядались питання, пов’язані із методологічними аспектами інноваційних рішень в економіці, бізнесі, суспільними комунікаціями та міжнародними відносинами.

Увагу приділено еволюції бізнес-систем та зайнятості молоді.

Крім того, присутніх ознайомлено з інноваційними рішеннями в області міжнародної вищої освіти.

Також на порядку денному досліджено питання реалізації соціальних проектів, сучасних тенденцій цифровізації виробничих процесів.

У нинішньому світі важливу роль відіграють комунікації.

Податкова служба області завжди відкрита до нових форм і методів спілкування з платниками податків.

Осипова Манушак ознайомила аудиторію з сучасними формами комунікацій податкової служби із платниками. Вона розповіла про співпрацю із засобами масової інформації (ЗМІ), роль, яку відіграють ЗМІ у формуванні й поширенні громадської думки.

«З метою забезпечення максимального інформування громадян і підприємців про діяльність податкової служби, високої податкової культури населення найбільш оперативним джерелом інформації є мережа Інтернет», – зауважила начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС.

Осипова Манушак звернула увагу присутніх на оперативне доведення до платників інформації за допомогою офіційного вебпорталу ДПС України, субсайту «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області». На цих інформаційних платформах платники мають можливість отримати інформацію щодо діяльності податкової служби, ознайомитись з новинами податкового законодавства та законодавства з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, роботи електронних сервісів тощо.

«Податковою службою взаємодія з громадськістю організовується на основі принципів соціального партнерства, забезпечення рівних можливостей, взаємної відповідальності, ефективності, відкритості та прозорості, участі громадськості у формуванні та реалізації податкової політики. Для податкової служби важливо відповідати всім зазначеним принципам, адже взаємодія з платником дає ефективний зворотній зв’язок. Ми чітко усвідомлюємо, що майбутнє України певною мірою залежить від молоді, яка має великий потенціал. Тому спілкування з молодим поколінням для нас є вагомим, воно направлене на виховання сумлінного платника податків», – підсумувала податківець.

Під час конструктивного діалогу учасники Інтернет конференції обмінялись досвідом та окреслили напрямки для співпраці.

 

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу для мешканців Марганецької міської територіальної громади

Для реалізації якісного податкового сервісу та надання адміністративних та інших послуг 12 – 16 квітня 2021 року здійснені виїзди мобільного Центру обслуговування платників (далі – ЦОП) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до мешканців сіл Новокиївка, Добра Надія, Іллінка, Максимівка Марганецької міської територіальної громади (далі – ТГ) Нікопольського району Дніпропетровської області.

Виїзд організовано фахівцями Марганецької ДПІ ГУ ДПС, Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС, за сприянням заступника міського голови м. Марганець Дуплій Лесі та старости Новокиївського старостинського округу Валентини Тиндик.

Під час роботи мобільного ЦОПу начальник Марганецької ДПІ Євгенія Захарченко повідомила, що мобільний ЦОП – це крок на зустріч нашим платникам, які проживають у віддалених куточках, для надання адміністративних послуг. Проінформувала присутніх про перелік послуг, які можна отримати у мобільному ЦОПі та перелік документів, потрібних для їх отримання. Ознайомила з інформацією щодо режиму роботи ЦОПу Марганецької ДПІ у період карантину, про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації, та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Євгенія Захарченко особливу увагу приділила кампанії декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року, та наголосила, що у 2021 році останній день подання податкових декларацій про майновий стан і доходи (далі – Декларація) для фізичних осіб, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зобов’язані подати декларацію, – 30.04.2021.

Фахівці мобільного ЦОПу приділили увагу роз’ясненням щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема, «Електронним кабінетом», перевагам звітування в електронному вигляді та звернули увагу, що для роботи з сервісом «Електронний кабінет» необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи за адресами пунктів кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС:

- м. Дніпро, просп. Слобожанський, буд. 95а (Лівобережна ДПІ);

- м. Дніпро, просп. Богдана Хмельницького, буд. 25 (Шевченківська ДПІ);

- м. Кривий Ріг, просп. Героїв – підпільників, буд. 42 (Криворізька північна ДПІ);

- м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, буд. 4 (Криворізька південна ДПІ);

- м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського, буд. 148а (Криворізька ДПІ),

або скористатися можливостями банківських установ.

Заступником начальника Марганецької ДПІ Семеновською Тетяною було акцентовано увагу на інструкції щодо подання уточнюючої Декларації (для громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) та отримання відомостей з державного реєстру фізичних осіб в Електронному кабінеті.

Відвідувачів мобільного ЦОПу ознайомлено зі сторінками ДПС України на Facebook, Telegram-каналом, сторінкою ГУ ДПС на Facebook.

Надано консультаційну допомогу громадянам, які потребують в отриманні безкоштовних кваліфікованих електронних підписів (далі – КЕП), надано відповіді на актуальні питання стосовно сплати земельного податку, орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Фахівцями задіяними у роботі мобільного ЦОПу від громадян прийняті:

- заяви за формою № 5-ДР – 46 шт.;

- заяви за формою № 10-ДР – 21 шт.;

- заяви за формою № 1-ДР – 6 шт.;

- податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи в електронному вигляді.

За результатами проведеної роботи громадянами подано 9 Декларацій за  2020 рік. Крім того, 4 громадянина подали Декларацію з метою скористання правом на податкову знижку за наслідками звітного 2020 року.

Надані консультації:

- з питань нарахування земельного податку – 14 особам;

- щодо права подання документів на податкову знижку за наслідками звітного податкового року – 7 особам;

- громадянам, які потребують в отриманні безкоштовних КЕП (23 громадянина отримали КЕП).

Мешканці ТГ отримали примірники брошур, листівок: «Електронний кабінет» – зручний електронний сервіс Державної податкової служби», «Стартувала деклараційна кампанія 2021», «Податкова знижка для фізичних осіб», «Щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ коштів на єдиний рахунок», «Види розрахунків: застосування РРО», «Як платник податків може дізнатися про залишок коштів на єдиному рахунку та отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетом через «Електронний кабінет»?»; «Зміни щодо реєстрації фізичних осіб в ДРФО»; «Податкова інформація про майновий стан і доходи: граничний термін подання для громадян»; «Програмні РРО: відповіді на актуальні питання»; «Платники можуть скористатися дистанційними сервісами кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС».

Заступник міського голови Дуплій Леся та староста Новокиївського старостинського округу Валентина Тиндик подякували податківцям за надані послуги та відповідні консультації мешканцям Марганецької міської ТГ за забезпечення зручних, доступних умов для громадян і платників щодо отримання сервісів та послуг від ДПС, і висловили бажання співпрацювати у питаннях отримання адміністративних послуг і у подальшому.

 

ДПС та місія МВФ розглянули результати та напрями подальшого реформування податкової служби

Досягнення та пріоритетні напрями подальшого впровадження реформ ДПС обговорили під час онлайн зустрічі Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко та експерти Міжнародного валютного фонду Енріко Аав і  Дейв Хартнетт.

У ході заходу експертами МВФ було презентовано фінальний звіт «Підтримка реформ податкової адміністрації», підготовлений за результатами місії МВФ у грудні 2020 року – лютому 2021 року.

У звіті, зокрема, відзначено досягнення значного прогресу ДПС у впровадженні реформ, системне покращення процесів адміністрування податків і забезпечення надходжень до бюджетів, готовність до діалогу з платниками податків тощо.

Експерти також запевнили у готовності Департаменту МВФ з бюджетних та податкових питань надавати допомогу в підтримці реформ ДПС.

«Ми чітко визначили вектор реформ і наш наступний крок – впровадити  їх швидко і ефективно. І в цьому питанні ми розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів, їх досвід та професійні знання. Особливо в нагоді стане  інформація про практику реформ, які стали успішними в інших країнах, або виявились невдалими», - зазначив Голова ДПС Олексій Любченко.

Учасники зустрічі розглянули попередній робочий план наступного етапу надання допомоги МВФ Державній податковій служби України. Зокрема, йдеться про допомогу в проведенні масштабного функціонального аудиту ефективності процедур та процесів, який наразі здійснюється в ДПС, удосконаленні механізмів оподаткування доходів фізичних осіб, підготовці комплаєнс-стратегії,  впровадженні передових практик податкового аудиту.

Експерти МВФ також привітали Олексія Любченка з перемогою у конкурсі та призначенням на посаду Голови ДПС та висловили переконання, що це стане запорукою більш стабільної та системної фази розвитку податкової служби.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/463755.html

 

Результативність відпрацювання аудиторами ризиків з ПДВ склала 1,3 млрд гривень

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до норм податкового законодавства перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов’язань певного звітного періоду формує від’ємне значення з ПДВ, яке може переноситися (рядок 21) до декларації наступного звітного періоду та впливати на зменшення у ньому суму податкових зобов’язань.

При цьому несумлінні платники податків зловживають таким правом та вказують недостовірні дані цього показника, перш за все, внаслідок оформлення нереальних операцій з придбання товарів/послуг та не відображення в податковому обліку фактично здійснених операцій з реалізації товарів, які нібито продовжують знаходитися у залишках.

Тільки у 2021 році підрозділами податкового аудиту ДПС перевірено 640 платників з цього питання. За результатами перевірок було зменшено від’ємне значення та донараховано ПДВ загалом на понад 1,3 млрд грн, що унеможливило подальше поширення сумнівного податкового кредиту.

Крім того, 188 платників, які задекларували понад 1,2 млрд грн від’ємного значення з ПДВ при оформленні ризикових операцій, були відсутні за податковими адресами, що унеможливило проведення їх документальних перевірок.

Реагуючи на ці факти, за наявності відповідних підстав інформацію по значній частині цих суб’єктів було направлено до комісій територіальних органів ДПС з питань зупинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН з пропозицією розглянути можливість їх внесення до переліку ризикових платників відповідно до п. 8 Критеріїв ризиковості.

У результаті по переважній більшості суб’єктів комісіями прийнято рішення щодо їх відповідності цим критеріям та заблоковано понад 0,7 млрд грн реєстраційного ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.

 

З початку року до місцевих бюджетів надійшло понад 182 млн грн податку на нерухоме майно

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/464265.html повідомила, що за оперативними даними у поточному році фізичним особам – власникам об'єктів нерухомості сформовано близько 360 тис. податкових повідомлень-рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 14 тис. більше аналогічного періоду минулого року.

До сплати визначено податку на загальну суму понад 657 млн грн, що більше аналогічного періоду минулого року на 112 млн гривень.

Найбільші суми нарахувань податку обліковуються по ГУ ДПС у Харківській – 81 млн грн, Київській – 80 млн грн, Дніпропетровській – 78 млн грн, областях та м. Києві – 106 млн гривень.

Власники нерухомості вже сплатили до місцевих бюджетів понад 182 млн грн податку на нерухоме майно.

Слід зазначити, що цього року податок на нерухомість платники сплачують за 2020 рік за ставками, які були законодавчо визначені на той період.

Податок нараховується на загальну площу об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад.

При цьому пільгові розміри площі майна, на які не нараховується податок, складають:

► для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 кв. метрів;

► для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 кв. метрів;

► для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

За перший квартал поточного року платниками Дніпропетровського регіону сплачено 137,4 млн грн акцизного податку

У Дніпропетровській області станом на 01.04.2021 обліковується 6 125 платників акцизного податку, у тому числі:

- 5 685 суб’єктів господарювання – платників акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів;

- 336 суб’єктів господарювання – платників акцизного податку з пального;

- 74 суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на виробництво електроенергії;

- 30 суб’єктів господарювання – виробники та імпортери алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Протягом першого кварталу поточного року платниками Дніпропетровщини сплачено до бюджетів 137 млн 402,5 тис. грн акцизного податку, у тому числі акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів – 3 млн 252,2 тис. грн; акцизного податку з ввезених в Україну підакцизних товарів – 4 млн 852,4 тис. грн; акцизного податку з роздрібної реалізації  129 млн 297,9 тис. гривень.

З інформацією про видані, призупинені та анульовані ліцензії можна ознайомитися на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» вебпорталу ДПС за посиланнямhttps://dp.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy/.

 

Аудитори ДПС провели 186 фактичних перевірок АЗС, за якими донараховано 83,4 млн грн штрафних санкцій

Скорочення строку дії мораторію на проведення деяких видів перевірок дозволило поновити контрольно-перевірочну роботу у частині планового контролю. Так, у березні 2021 року організовано проведення 335 документальних планових перевірок та завершено 77 таких перевірок.

Крім цього, за січень – березень 2021 року підрозділами податкового аудиту територіальних органів ДПС проведено понад 5 тис. фактичних перевірок (з них у березні – 2048) суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж підакцизних товарів. За матеріалами перевірок застосовано штрафні (фінансові) санкції на 190,4 млн грн, з яких у березні – 104,6 млн гривень.

Зокрема, у березні поточного року проведено 186 фактичних перевірок АЗС, за результатами яких застосовано 83,4 млн грн штрафних (фінансових) санкцій. Також ініційовано вилучення з незаконного обігу 237,3 тис. літрів пального на загальну суму 5311,0 тис. грн.

За результатами контрольно-перевірочних заходів припинено діяльність 10 АЗС та вилучено 40 одиниць обладнання на загальну суму 4 840,0 тис. гривень.

Основними порушеннями, що допустили перевірені суб’єкти господарювання, є:

► торгівля необлікованими підакцизними товарами;

► не проведення розрахунків через реєстратори розрахункових операцій;

► продаж підакцизних товарів без отримання відповідних ліцензій;

► відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників;

► зберігання палива в місці, на яке не отримано ліцензію на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки).

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ: режим роботи органів ДПС щодо приймання податкової звітності та надання адміністративних послуг в період карантину

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує про режим роботи Центрів обслуговування платників (ЦОП).

Так, прийом відвідувачів в Центрах обслуговування платників здійснюється з понеділка по четвер з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., в п’ятницю з 08 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.

Звертаємо увагу! У регіонах, в яких встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки ЦОП працюють за графіком для надання невідкладних послуг у разі гострої необхідності за попереднім записом (за телефоном, через електронну скриньку) з дотриманням усіх санітарних норм та заходів для профілактики, запобігання поширення та мінімізації інфікування коронавірусом платників та працівників територіальних органів ДПС.

Номера телефонів та адреси електронних скриньок розміщені на субсайтах територіальних органів ДПС та на вхідних групах в ЦОП.

Прийом всієї вхідної кореспонденції, у тому числі заяв на отримання послуг, здійснюється  через скриньки, встановлені в ЦОП, через режим листування в Електронному кабінеті або поштою.

У разі виникнення позаштатних ситуацій керівництвом територіальних органів ДПС може бути прийнято рішення про зміну режиму роботи ЦОП, про яке буде повідомлено платників шляхом публікації оголошення на відповідному субсайті територіального органу ДПС та безпосередньо у ЦОП.

На період карантину у регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, прийом платників в ЦОП здійснюється за попереднім записом на конкретну годину прийому (за телефоном, через електронну скриньку) для надання невідкладних послуг у разі гострої необхідності.

Приймання усієї вхідної кореспонденції, у тому числі заяв на отримання послуг, здійснюється виключно через скриньки, через режим листування в Електронному кабінеті у форматі pdf або поштою.

Працівники Контакт-центу ДПС, які надають інформацію платникам податків з питань стану обробки електронної звітності та інших електронних сервісів за номером телефону 0800-501-007 (напрямок 1*1 та 2*1), будуть працювати у штатному режимі.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 1*1 та 2*1) або за посиланнямhttp://cabinet.tax.gov.ua/help/.

ВАЖЛИВО: якщо ви маєте симптоми ГРВІ (підвищена температура тіла, кашель, утруднене дихання тощо) або нещодавно контактували з хворими на COVID-19 просимо вас залишитися вдома та утриматися від відвідування ЦОП!

Просимо з розумінням поставитись до ситуації, приносимо вибачення за можливі незручності.

Довідково.

Обмежувальні заходи встановлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/461142.html

 

Увага! Шахраї!

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що фіксуються спроби телефонного психологічного тиску шахраїв на представників підприємницької діяльності з метою отримання грошових коштів.

Так, використовуючи чисельні телефонні номери і прикриваючись нібито належністю до податкової служби, невідомі особи погрожують платникам податків проведенням можливих перевірок та ускладненням в підприємницької діяльності у випадках відмови від сплати «відкупних», чим відверте дискредитують працівників державної служби, негативно впливають на їх ділову репутацію та честь.

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області звертається до платників податків бути обачними, не піддаватися на провокації. У разі виникнення вказаних ситуацій, вчинення протиправних дій від імені працівників ДПС, негайно звертатись до Національної поліції за телефоном 102.

 

Податковою службою України запущено свій Telegram-канал

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Державна податкова служба України запустила свій Telegram-канал.

Про податки і не тільки – відтепер у більш зручному та мобільному форматі.

Що ж цікавого запропоновано?

Це – ексклюзивні матеріали, інфографіки, все про сервіси податкової, анонси, роз’яснення та коментарі фахівців.

Підписуйтеся на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov ua .

 

Порядок та термін реєстрації ПРРО?

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316602) (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

Більше інформації можна отримати на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС України (категорія 109.24).

 

Зареєструвати програмний РРО – швидко та просто

Зареєструвати програмний РРО можна швидко та просто. Відповідний відеоурок розроблено Державною податковою службою України.

Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно.

Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. Це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Детально ознайомитися з процедурою реєстрацією ПРРО можна у відеоуроці (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/6842.html).

 

Шановні платники! На період карантину користуйтеся дистанційним форматом спілкування та електронними сервісами ДПС!

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що сьогодні у платників є можливість отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації, подати звітність до податкових органів без особистих візитів до податкових органів.

Для комфорту, економії часу, особливо для власної безпеки під час дії карантину, використання дистанційних комунікацій є найбільш раціональним. Тому особливу роль у доведенні інформації до платника сьогодні виконує Інтернет.

Офіційними джерелами інформації у мережі Інтернет для суспільства є вебпортал «Державна податкова служба України» та субсайти територіальних органів ДПС областей, зокрема субсайт «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» (далі – субсайт). На субсайті (http://dp.tax.gov.ua) розміщується актуальна, щоденно поновлювана та важлива інформація для платників податків.

В умовах дії карантину залишається актуальним також максимальне використання електронних сервісів Державної податкової служби України, зокрема ІТС «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

Отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків для дитини в рамках реалізації експериментального проєкту «єМалятко»

Для Державної податкової служби України на сьогодні пріоритетом залишається розвиток електронних сервісів. Саме тому ДПС активно долучилася до впровадження нового експериментального проєкту «Е-малятко», який стартував на початку 2020 року. За допомогою сервісу батькам можливо зареєструвати новонароджену дитину в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків під час державної реєстрації народження.

Крім того, за допомогою комплексної послуги «ІD-14» можливо отримати дві послуги за однією заявою – оформлення паспорта громадянина України вперше та реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОК ПП).

Для цього ДПС розроблено новий Web-сервіс, через який здійснюється прийом заяв для реєстрації дитини в Державному реєстрі. Ці заяви надходять безпосередньо від Державної міграційної служби (ДМС). ДПС присвоює РНОК ПП та відправляє його до ДМС для внесення до паспорта громадянина України у формі картки. Завдяки новому сервісу спрощено процедуру отримання РНОК ПП під час отримання паспорта.

 

Як платнику податків отримати електронні довірчі послуги в органі ДПС

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) для отримання електронних довірчих послуг.

При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.

З інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів КН ЕДП ІДД ДПС можна ознайомитись на офіційному

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

26.04.2021 16:41