На Полтавщині залишилося 1500 доз Covishield — охочі вакцинуватися досі можуть записатися через онлайн-форму

На Полтавщині залишилося 1500 доз Covishield — охочі вакцинуватися досі можуть записатися через онлайн-форму

У Полтавській області першу дозу вакцини Covishield отримали 18 тисяч людей. Залишок складає 1,5 тисячі доз. Також цього тижня в ОДА чекають 8 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac.

На сьогодні, у Полтавській області щепили від коронавірусу близько 18 тисяч осіб. Усі вони отримали першу дозу вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) індійського виробника, яку привезли на Полтавщину 24 лютого. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак під час апаратної наради 12 квітня.

— Закінчуємо вакцинацію тією партією, яка в нас була. Плануємо цього тижня отримати близько 8 тисяч доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech і будемо вже вакцинувати цією вакциною. Її особливість у тому, що менший термін ревакцинації — до місяця, — додав Віктор Лисак.

Нагадаємо, щеплювати населення від COVID-19 потрібно двома дозами, між введенням яких має пройти визначений термін. За останніми рекомендаціями МОЗ, термін ревакцинації Covishield складає до 12 тижнів.

Як розповів «Полтавщині» начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів ДОЗ ОДА Юрій Курилко, залишок вакцин в області наразі складає 1510 доз. При цьому, за даними Апарату РНБО тижневої давнини, Полтавщина використала 17782 дози, а на складах залишилося 6350 доз.

Розподіл кількості щеплених за віком на Полтавщині станом на 12 квітня

Окрім того, РНБО на своєму порталі Системи охорони здоров’я України публікує інформацію про те, що окремі громади Полтавщини не використали жодної з відвантажених доз вакцин. Зокрема, у Диканьці, Лохвиці, Оржиці та Пирятині залишилося по 200 доз, а в Кам’яних Потоках — 150.

Юрій Курилко запевнив, що це не так. Можливо, цей портал оновлюється приблизно раз на тиждень. За його словами, як мінімум, Диканська громада використала усі вакцини, а в Полтаві взагалі не лишилося залишків, хоча РНБО каже про 800 доз.

— Навпаки, іноді буває, що, наприклад, бригада з Лубен їде у Полтаву, аби щепити населення, бо в Лубнах не знаходяться люди, — пояснив начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів.

Також Юрій Курилко додав, що зараз велика проблема для медиків — це недовіра населення до щеплення. Багато людей відмовляються вакцинуватися, бо мають сумнів, що це безпечно. Підсилюють острах і історії про те, як після вакцинування людям діагностували захворювання на COVID-19.

— Це все від нерозуміння того, як діє вакцина. Щеплення не є гарантією того, що людина не захворіє, але воно оберігає від тяжких і трагічних наслідків. Вакцинована людина легше переносить захворювання і має менше шансів інфікувати інших, — пояснив Курилко.

Керівник Департаменту охорони здоров’я області Віктор ЛисакКерівник Департаменту охорони здоров’я області Віктор Лисак

Про незадовільні темпи вакцинування та важливість цієї процедури говорив і керівник Департаменту охорони здоров’я області Віктор Лисак:

— Я думав, що минулого тижня ми завершимо (щеплення вакциною Covishield — ред). Тому що у нас прийде вакцина Sinovaс і нам треба буде щеплювати інші категорії. Працювати будуть ті самі бригади. Щоб не було накладень, треба активно працювати. Наступних ми будемо щеплювати контингент, який буде відбувати в Конго, патрульну поліцію, працівників, які будуть забезпечувати проведення ЗНО. Тому завдання тим, хто цього ще не зробив — якнайшвидше вжити відповідних заходів. Не треба ці дози тримати на перспективу. Треба щеплювати людей — це одне із питань профілактики й запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції.

Юрій Курилко додав, що задача медиків зараз — щепити першою дозою максимальну кількість людей, адже ефект є уже після першого щеплення. Ті, хто вже отримав одне щеплення, другу дозу зможуть отримати лише з наступної партії. Її планують придбати у південнокорейської компанії SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio). Фірма виготовить таку саму вакцину, як виробила Індія, яка поки припинила постачання в інші країни через потребу у щепленні власного населення.

Оскільки Полтавщина ще має 1510 доз і охочих щепитися ними не так багато, мешканці можуть подати заявку на вакцинування залишковими дозами через онлайн-форму або записатися у свого сімейного лікаря.

Додамо, що наразі в області продовжується боротьба із коронавірусною хворобою. За даними Полтавської ОДА, нині в області від COVID-19 лікуються 10024 людини. Зберігається тенденція щодо збільшення кількості хворих. Минулого тижня цей показник сягнув більше 800 інфікованих осіб за добу. Основна кількість виявлених випадків трималася на рівні 700 за добу. Показники летальних випадків також є високими — 20 осіб за добу. У стаціонарі перебувають 1422 людини.

— На 9,5% збільшилася кількість пацієнтів, які знаходяться на інтенсивному спостереженні, а також на 15,8% тих, які отримують допомогу через апарати ШВЛ. Від коронавірусу лікуються 389 дітей. Є такі, які отримують допомогу в реанімаційному відділенні. Йдемо до ситуації, яка була у грудні. Але тоді кількість госпіталізованих була нижча, як і кількість летальних випадків, — сказав Віктор Лисак.

За його словами, для надання допомоги хворим на COVID-19 додатково залучили 2 медичні заклади — обласну психіатричну лікарню й КНП «Машівська лікарня». Там розгорнуто додаткову кількість ліжок — плюс 67 до загального фонду. Також збільшили на 91 ліжко з киснем.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

12.04.2021 23:01