В Маріуполі на коронавірус хворіє півсотні вчителів

Тому в школах фізики викладають дітям українську мову та навпаки. На карантин уходять класами та навіть цілими школами через брак педагогів.
Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України: "Всього наразі хворіє 5 195 учнів на коронавірусну хворобу, з 1 вересня захворіло вже майже 12 тисяч учнів. Вчителів 9 600 наразі хворіє, а з першого вересня захворіло 24 496 вчителів".
Такі приголомшливі цифри озвучив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Не оминула хвороба і маріупольських освітян.

Тетяна Крутолевич, головна спеціалістка Департаменту освіти: "При збільшенні захворюваності на ГРВІ понад 20%, або при виявленні лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірусну хворобу, заклади освіти, освітній процес здійснюють з використанням дистанційних технологій. На сьогодні це 58 класів у 30 закладах освіти".

Понад 50 вчителів сьогодні знаходиться на лікарняному через коронавірус та ГРВІ. Недостатність вчителів у школах вирішують як можуть. Так в гімназії №2 найважче було знайти заміну для початкової школи, адже малеча потребує постійного нагляду.

Олександр Тимощенко, директор гімназії № 2: "На заміну йшли вчителі предметники, такі як фізики, математики, також психологи відвідували ці уроки. Але ми маємо розуміти, що вчитель, наприклад фізики вів урок, та має іти на свій урок, а специфіка початкової школи, що має бути класовод поруч ними щороку та що перерви".
Олена Падалка працює заступником директора. Сама заміщала класного керівника у чотирикласників.

Олена Падалка, заступниця директора гімназії № 2: "Тиждень заміщала, не всі уроки підряд були в мене, деякі уроки заміщали інші вчителі. Заміщала українську літературу, українську мову, інформатику".
В гімназії на карантині знаходиться 6 класів, вони мають змогу навчатися дистанційно. Ще заклад онлайн дає уроки дітям з непідконтрольних територій.

Лариса Коростошевиць, заступниця директора гімназії № 2: "У нашому навчальному закладі вже навчається близько 50 дітей і ми бачимо. що їхня кількість буде зростати з кожним тижнем так точно. Ми надсилаємо учням якусь інформацію, презентації, відео, вони їх дивляться, ми створюємо для них інтерактивні завдання тестового плану. І вони відповідають на ці завдання і отримують за них бали".
А от повністю на дистанційному навчанні побувала гімназія №17. Цього тижня школа повернулася до звичайного режиму.

Оксана Кіор, директорка гімназії початкової школи № 17: "На дистанційному навчанні ми були 2 тижні. Наша гімназія перейшла на дистанційну форму навчання через те, що захворіло 6 вчителів з 21. По перше, щоб не розповсюджувати цю хворобу".
Але діти не дуже раді вимушеній ізоляції.

Ксенія Семенюта, учениця 4 класу гімназії № 17: "На дистанційному навчанні багато задають і якщо нова тема ми її не розуміємо, нам її не розповідають прям добре".
Із задоволенням до школи прийшов і Микита.

Микита Коломоєць, учень 9 класу гімназії № 17: "Спілкування з однокласниками, крім того, що в соціальних мережах ми спілкуємося, але живе спілкування краще звичайно".
У соціальних мережах вчителі запустили флешмоб #Мисумуємозавами. Вони надсилали свої фото із плакатами учням. Школярі навзаєм почали відправляти й свої.

Та не тільки слова підтримки з'явилися в інтернеті. Спільноту сколихнув пост директора київської школи Дмитра Ламза. Він написав листа до прем'єр-міністра України із питаннями.

Відповідь не вдовольнила освітянина.

Дмитро Ламза, директор школи № 210 м. Київ: "Щодо страхування вчителів, боже я отримав куча, зареєстрували чотири законопроєкти, зареєстрували те, підготовили те. Тільки все готуємося, реєструємося, а до толку ні до кого не доходить".
Також у відповіді пояснили.

Дмитро Ламза не розуміє, як це можна втілити в життя.

Дмитро Ламза, директор школи № 210 м. Київ: "Якщо в школі ми виявляємо хвору дитину, то що вибачте, її через вікно викинути? Або її закрити в іншу кімнату. Як так? Хто має чекати батьків? Хто має дивитися за дитиною в цей час? Медична сестра контактує з хворою дитиною. То що це, це не контакт?"
В маріупольських школах алгоритм дій такий.

Олександр Тимощенко, директор гімназії № 2: "Якщо в нас виникають випадки такі, що у дитини є підвищена температура, в нас є окрема кімната, куди заходить медична сестра, та ще раз перевіряє, викликаємо батьків".
Доки батьки не приїхали, дитина знаходиться із медпрацівником. Також питання про безкоштовне тестування вчителів. Директорка 17 гімназії каже, що коли виникла загроза розповсюдження інфекції, звернулися до приватної лабораторії, адже хотіли швидко отримати результати. Та безкоштовно також була можливість обстежитися. На відміну від Київських колег, там Дмитро Ламза каже - безоплатний тест отримати складніше.

Дмитро Ламза, директор школи № 210 м. Київ: "Ми на передовій, ми працюємо з величезною кількістю дітей. З величезною кількістю батьків. І оця маска мало, що врятує".
Дмитро Ламза не збирається зупинятися на листі Прем'єр-міністру та планує писати звернення до президента України.
Коронавірус у школі: відомий лікар розповів, що може захистити вчителів -  Главком


Джерело: tv7.ua/

Категорії: Новини Маріуполя

03.12.2020 12:16