У Полтаві суд виніс вирок чоловіку, який намагався зґвалтувати 9-річну дівчинку та зберігав удома гранату

У Полтаві суд виніс вирок чоловіку, який намагався зґвалтувати 9-річну дівчинку та зберігав удома гранату

Суд відправив у психлікарню 42-річного полтавця, який намагався зґвалтувати 9-річну дівчинку — чоловік з дитинства відстає у розвитку

Ленінський райсуд Полтави виніс вирок 42-річному Тарасу Чамарі, який рік тому намагався зґвалтувати 9-річну дівчинку. 18 вересня суддя Руслан Тимчук визнав його неосудним через відхилення у розвитку та відправив на примусове лікування. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень.

Нагадаємо, подія сталася увечері 26 серпня 2019 року, на вул. Сортувальній, у Полтаві. Тарас Чамара помітив дитину біля магазину «Продукти», що на вул. Кондукторській, і пішов за нею. Коли дівчинка була поряд з підвалом одного з будинків, чоловік схопив її ззаду, закрив рота рукою та потягнув за будинок, де були кущі. Хоча дівчинка пручалася і просила відпустити, Чамара почав її роздягати.

Крики дитини почули мешканці будинку. Першим вибігло подружжя, яке живе на 1-му поверсі. Чоловік вихопив дівчинку з рук нападника, а жінка завела її у під’їзд. Після цього на двір вийшла жінка з 3-го поверху, а потім підключилися й інші сусіди. Чамара вже встиг втекти, тому місцеві мешканці почали пошуки — поки поліція їхала на виклик.

Саме сусіди його і затримали. З’ясувалося, що вони знають нападника — він місцевий і часто поводить себе дивно. Що ж до дівчинки, то на той час її матір була у лікарні із сином, а батько — за містом. Сусіди дочекалися появи батьків і передали потерпілу їм.

Сюжет про напад на дитину на вул. Сортувальній 26 серпня 2019 року

Коли поліція приїхала на місце, то провела і обшук квартири Чамари. У помешканні знайшли гранату Ф-1, яку, за словами чоловіка, він знайшов на полігоні у Вакуленцях.

За два дні після затримання Тараса Чамару відправили під варту та оголосили про підозру за ч. 4 ст. 152 ККУ (Замах на зґвалтування малолітньої особи) та ч. 1 ст. 263 ККУ (Зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу). Пізніше першу статтю перекваліфікували на ч. 4 ст. 153 ККУ (Сексуальне насильство щодо особи, яка не досягла 14-ти років, незалежно від її добровільної згоди). Однак слідчі ДБР у Полтаві довели, що чоловік недостатньо дієздатний, аби перебувати у СІЗО, тому до винесення вироку він перебував у психлікарні, а судові розгляди за його участю проводили у режимі відеоконференції.

Тарас Чапара під час визначення міри запобіжного заходу

З’ясувалося, що Тарас Чамара має відхилення у розвитку. Так, за висновком судово-психіатричного експерта, він не страждає на психічні захворювання, але з дитинства відстає у розвитку і має значні порушення поведінки. Саме тому Чамара не міг усвідомлювати своїх дій ні під час спроби зґвалтування, ні після цього — на судових засіданнях, допитах поліції тощо.

Оскільки Тарас Чамара має ознаки розумової відсталості, він є неосудним і потребує госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом. Саме таке клопотання і подала до суду Полтавська місцева прокуратура. 18 вересня її задовольнив суддя Руслан Тимчук.

Що ж до обвинувачень з приводу зберігання вдома гранати, то суддя закрив провадження у цій частині, оскільки докази по ній недопустимі. Причиною такого рішення стало те, що слідчі провели обшуки ще до того, як було відкрите провадження щодо нападу на дівчинку.

Цей вирок поки не набув законної сили і до середини жовтня його можна буде оскаржити до Полтавського апеляційного суду.

Нагадаємо, за останній рік полтавські судді щонайменше двічі відправляли злочинців на примусове лікування у психлікарню. Так, суд вирішив, що допомоги потребує юнак, який у 2017 році убив свою матір 12 ударами ножа, а також студент-іноземець, який в орендованій квартирі на Розсошенцях ударив ножем власника помешкання та ще одного чоловіка.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

18.10.2020 15:51