Кіберполіція допомагає блокувати телеграм-канали з продажу наркотиків

За допомогою чат-бота «СтопНаркотик», який діє в системі Нацполіції, заблоковано 1583 наркоадрес. Але мало заблокувати наркокрамницю в інтернеті – потрібно довести провину і притягнути до відповідальності організаторів такого «бізнесу». Поліція Донеччини скерувала до суду обвинувальний акт відносно угруповання інтернет-наркоторговців. Триває розслідування відносно адміністратора ще одного телеграм-каналу з продажу наркотиків.

«Найскладніше – зафіксувати цифрові докази злочину, який вчиняється в інтернеті», - відзначає кіберполіцейська Анна Левченко. Співробітниця відділу протидії кіберзлочинам в Донецькій області розповіла, як поліція бореться з наркотрафіком в інтернеті.

Кількість інтернет-крамниць, які торгують наркотиками, стрімко збільшується. Заблокуєш одну – наступного дня з’являється нова. Саме тому поліція відстежує осіб, які стоять за наркоторгівлею: від дрібних дилерів до поставщиків.

Онлайн-зброя проти наркоділків

Виявляти злочинців у кіберпросторі допомагає чат-бот «СтопНаркотик MRIYA», розроблений курсантами факультету кіберполіції Харківського університету внутрішніх справ. Усі охочі можуть допомогти в боротьбі з розповсюдженням наркотичних засобів: у чаті можна повідомити про веб-сайти, телеграм-канали та фізичні адреси, за якими здійснюється продаж наркотиків.

Наразі у базі бота 53509 адрес. Заблоковано1583 наркоадрес. Поліція архівує та систематизує всю інформацію для подальшої протидії наркозлочинам, а також блокує торгові майданчики в інтернеті.

І невидимі злочинці залишають сліди

Щоб притягнути організаторів інтернет-торгівлі наркотиками до кримінальної відповідальності, необхідно якісне документування їх злочинних дій.

«Злочинці використовують сучасні телекомунікаційні технології, зашифровані мережеві інтернет-ресурси, псевдоніми, кодові слова, дотримуються заходів конспірації, координують свої дії та здійснюють обмін інформацією за допомогою різних телекомунікаційних мереж і мобільних застосунків, що ускладнює встановлення особи та місцезнаходження правопорушника», - зазначає Анна Левченко.

Кіберполіцейська наголошує, що використання зловмисниками комп’ютерно-технічних засобів та мережі Інтернет в якості способу вчинення злочину вимагає від слідчого, детектива і працівника оперативного підрозділу не лише навичок поводження з комп’ютерною технікою та програмами, але й володіння навичками пошуку, виявлення, фіксації та копіювання інформації, що міститься на комп’ютерах, смартфонах, різноманітних цифрових носіях, наінтернет-ресурсах тощо.

Адміністрування телеграм-наркоканалу «тягне» на 8 років тюрми

У цьому році поліція Донеччини припинила діяльність двох телеграм-каналів з продажу наркотиків в Маріуполі та викрила їхніх власників. Так, організована група інтернет-наркоділків, щомісячний прибуток яких становив пів мільйона гривень, вже постала під судом.

«На теперішній час Центральним відділом поліції проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні щодо адміністратора телеграм-каналу з продажу наркотичних засобів за ст. 307 Кримінального кодексу України (збут наркотичних, психотропних речовин). Якщо провину особи буде доведено, то їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 4 до 8 років», - повідомила Анна Левченко.



Відділ комунікації поліції

Донецької області

Джерело: police.dn.ua/

Категорії: Новини Маріуполя

16.09.2020 16:13