З початку року більше пів тисячі дітей Донеччини звернулися по допомогу поліції у випадку домашнього насильства

З початку року більше пів тисячі дітей Донеччини звернулися по допомогу поліції у випадку домашнього насильства
У телефонній слухавці переляканий дитячий голос: «Допоможіть!». Дівчина-оператор з перших слів розуміє в чому справа та швидко обробляє тривожне повідомлення. Найстрашніше те, що для маленького заявника цей дзвінок – не перший. Чому саме діти є найвразливішою категорією серед постраждалих від сімейних агресорів та який слід залишає тиранія на душі малечі, читайте далі.

Загалом з початку року до поліції Донеччини надійшло майже 5 000 повідомлень про домашнє насильство. З них по допомогу звернулося майже 90% жінок, 10% - дітей та 2%- чоловіки.

Майже у всіх випадках свідками агресії були неповнолітні.

Дитина не розуміє, чому тато кричить або б’є маму, чому вечір закінчується сваркою, коли так хочеться почути казку на ніч. Опинившись в такий ситуації, маленький обирає для себе найбільш безпечну (на його погляд) поведінку.

Перше – стає жертвою, що в майбутньому значить терпіти приниження та знущання, або (найчастіше з роками) обирає сторону агресора та починає копіювати його поведінку. Є й третій варіант – роль захисника, проте перенесене травмування залишається на підсвідомому рівні.

Так, в Маріуполі свідком насильства став 5-ріний хлопчик. Батьки знаходилися на стадії розлучення та не проживали разом. Тато часто приходив до матері дитини та влаштовував скандали та бійки. Одного разу хлопчик побачив, як батько женеться по квартирі за матір’ю з ножем. Страшно навіть уявити, що пережила дитина в той момент.

Більше конкретики в цьому питанні надала начальниця відділу психологічної служби поліції в Донецькій області Оксана Камчатна:

- З найбільш розповсюджених психологічних наслідків домашнього насильства можна визначити: почуття провини, почуття сорому, замкненість, страх спілкування, низьку самооцінку, зневіру у собі, депресію, відчай, небажання жити та роздуми про самогубство, безнадійності або безсилля, відсутність самоповаги, настирливі спогади, напади страхів фобії, смуток, самозвинувачення, втрату довіри, сумніви щодо віри в щось.

Психологиня говорить, що діти з сімей, у яких практикується насильство, відчувають постійний психологічний дискомфорт, для них це справжня трагедія. Діти переживають відчуття страху. Цей страх може проявлятися різним чином: від занурення в себе та пасивності до насильницької поведінки.

Малий не може знати, коли відбудеться наступний спалах насильства, де та наскільки сильним він буде.

Окрім цього, жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім'ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.

Саме тому вкрай важливо вчасно припинити, а краще - не допустити прояви домашнього насильства. На кожен виклик по допомогу поліцейські реагують миттєво. Операторки «102» залишаються на зв’язку з неповнолітнім до приїзду наряду поліцейських.

Допомога жертві надається комплексно. На місці правоохоронці притягують домашнього тирана до відповідальності, про виявлену сім’ю повідомляється до відповідних соціальних служб.

Так, з початку року поліцейські склали відносно порушників 4690 адміністративних протоколів та відкрили 160 кримінальних проваджень. Крім того, задля безпеки потерпілої сторони стосовно аб’юзера складається терміновий заборонний припис (436), який вимагає залишити помешкання, в якому агресор проживає з жертвою, не входити до нього та не контактувати зі скривдженим.

Також поліцейські на місці роз’яснюють людині, що зазнала домашнього насильства, як і де можна отримати безоплатну психологічну, юридичну допомогу та навіть тимчасовий притулок (шелтер).

Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, не замовчуйте це! Звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Також Ви можете анонімно та цілодобово звернутися на «гарячі лінії» допомоги:

- Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (Ла Страда): 116 123 / 0 800 500 335;

- Урядова гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства: 1547;

- Дитяча гаряча лінія: 116 111

Також контактні номери допомоги безпосередньо у вашому місті Ви знайдете за посиланням https://dn.gov.ua/ua/news/u-doneckij-oblasti-diyut-telefoni-dopomogi-zhertvam-domashnogo-nasilstva


Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

09.07.2020 16:03