Не карантинні обмеження інформації - журналістика Донеччини 


Чи стикнулися журналісти  з проблемою доступу до інформації через карантин? Чи часто чули відмови вмотивованими карантином? Які незручності наклали такі довготривалі обмеження на роботу журналістів в Донецькій області та загальна медіа-картина нижче.



Доступу немає?


За невеликим опитуванням, проведеним серед журналістів Донеччини ніяких особливих перепон у зборі інформації, або із доступом до неї під час карантину не було.


“Нещодавно КП"Вода Донбасу" довго нас маринувала, та у підсумку відмовила у коментарі нашій знімальній групі, (авт. та зокрема журналістці) Юлії Романовій посилаючись на карантин. Більше нічого такого не було.” - ділиться подробицями робочого процесу Андрій Шалфєєв, оператор Громадського телебачення Донбасу.


Але все ж таки псують загальну картину поодинокі випадки, які фіксує не лише ІМІ, а й поліція, і які по суті не пов'язані із карантинними обмеженнями. 


Так зокрема за період карантину сайт 0629 стикнувся з випадком ненадання інформації у відповідь на офіційний запит пов'язаний із питанням зарплатні маріупольського міського голови та інших чиновників міської ради. Саме видання заяви до поліції не писало. Як пояснила у коментарі для Юлії Гаркуші регіональній представниці ІМІ в Донецькій області (неокуповані території) Ганна Мурликіна, редакторка сайту 0629 “у редакції нема можливостей займатися судами, нема часу та грошей на адвокацію”.


Добропілля - місто сили


Не шукав адвокатів та грошей на юристів журналіст з Добропілля Андрій Єгоров (псевдонім Артем Лютий) він сам склав позов, і отримав позитивний результат. 


Історія з доступу до інформації почалася ще на початку весни у березні, коли Артем надіслав офіційний запит отримав у відповідь відмову, цей кейс ІМІ описував у стрічці новин. 


Тоді Артем сказав: "Я отримаю цю інформацію в будь-якому випадку. Вони не внесли мою заяву до ЄРДР, класифікували моє журналістське звернення як звернення громадян, а значить, у них є 30 днів на відповідь".


Про міську раду міста Добропілля, що на Донеччин взагалі варто говорити окремо. За період карантину ті намагалися обмежити журналістів у пересуванні сесійною залою, але подібне рішення сама сесія Добропільської міської ради таки не прийняла. Цей випадок також напряму пов'язано із Артемом Єгоровим, адже саме для нього на черговій сесії секретар міськради шукав рогатку.



У підсумку Єгоров зміг через суд домогтися від поліції занесення його справи до ЕРДР, та визнання тотожності між кореспондентом та журналістом.


За цей період у журналіста, за його словами, складалося враження, що “поліція проводить розслідування не по порушенню закону робітниками виконкому, які не надали журналісту відповідь на запит, тому є вірогідність, що поліція буде й надалі затягувати час”.

 

Як розказав Артем днями, його справа все ж таки рушила з місця: 


“Нещодавно слідчий зажадав у суді зробити виїмку документів, які доводять що я журналіст ЗМІ "громадський патруль Донеччина", що я отримував редакційне завдання, завдяки якому я зробив запит до виконкому, а також документів, що ЗМІ має ліцензію. З приводу ліцензії головний редактор в суді сказав, що інформація про ліцензії ЗМІ знаходиться у відкритих джерелах, а редакційне завдання не обов'язковий документ в діловодстві ЗМІ. Також в суді він підтвердив, що я є журналістом цього ЗМІ. А тимчасовий доступ до оригіналів документів, вважає втручанням у роботу ЗМІ. Суддя вимоги слідчого відхилив. Днями я буду дізнаватися, чи зробила поліція виїмку того документу, який не дав мені на запит виконком Добропільської міськради. Якщо виїмку зробили, то я зможу як потерпілий ознайомиться з ним, і швидше за все написати заяву про кримінальне правопорушення за статтями 366 і 364 ККУ. на керівництво міста. Якщо документ не вилучили, то буду писати чергове клопотання.”


Загальна медіа картинка


Загалом відомостей про закриття тих, чи інших ЗМІ Донеччини через карантин не надходило. Проблем із пересуванням містом у журналістів також не було, кондуктори пускали без довідки, просто за журналістським посвідченням.


Так негативний максимум, який наніс карантин стало зупинення запуску окремих проєктів на місцевих ТБ, в цілому працівники місцевих телеканалів працювали у звичайному режимі. Прямі ефіри замінили онлайн зустрічі, розповідає Максим Бондарєв, ведучий та журналіст програми Тема Дня, Суспільне мовлення (Донбас:UA).


“Спілкуємось, як і раніше телефоном. На ефіри нікого не кличемо. Всі скайп, телефон включення. В цілому в роботі нічого не змінилося.” - каже журналіст Суспільного ТБ Максим Бондарєв, м. Сєвєродонецьк.



Як і усюди, журналісти онлайн видань Донеччини працювали виключно віддалено. Але й навіть із редакційним завданням журналіст міг потрапити під пильне око, ні не поліції, а громадян. Так стало і з Оленою Соколовою, яка знімала на пляжу під час карантину. Кореспондентку маріупольського сайту 0629.ua викликали в поліцію через скаргу про порушення правил карантину. Їй довелося пояснювати, що вона робила на Азовському узбережжі вдень 17 квітня. На запитання, чому журналістка пішла під час карантину давати пояснення, а не зробила це онлайн, Олена розповіла, що цього від неї вимагали поліцейські. 


"Та і я сама захотіла піти та спитати, чи були ще такі скарги, чи це лише мені так пощастило. Сказали – ні, не було. Письмове пояснення я віддала черговому на вході", 


Більше з якимось “карантинними” проблемами Олена, як і інші місцеві журналісти не стикалася, “з копами проблем не було, та й в цілому, як працювали, так і працюємо”.


В опитуванні для написання статті взяли участь журналісти видань: Приазовский рабочий (м. Маріуполь), Громадське Донбасу (Краматорськ-Маріуполь), Максим Бондарєв Суспільне Донбас філія НСТУ (м. Сєвєродонецьк),  телеканалу Сігма (м. Маріуполь), сайт 0629 (м. Маріуполь), сайт Доброньюз та Громадський контроль (м. Добропілля).


Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області

Матеріал підготовлено за сприяння правозахисної організації Freedom House в Україні.



Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Донецка Новости Луганска Новости Авдеевки

20.06.2020 23:48