Чи є в України шанс уникнути долі Зімбабве?

Протягом останніх років в Україні масово пропагується ідеологія ворожнечі. Ворожнечі між державами, ворожнечі між регіонами, ворожнечі між різними політичними спрямуваннями. Це свого роду спроба поділити народ на «своїх» та «чужих» з боку окремих топ-політиків.



Під час економічного занепаду, зубожіння населення, «тарифного геноциду», люди змушені обирати: придбати три картоплини та одну цибулину на суп чи увімкнути світло в оселі. Людям доводиться обирати між їжею та платіжками. Довівши людей до межі виживання, єдиним способом втримати владу є поширення ворожнечі всередині країни. За таких умов влада намагається перекласти відповідальність на зовнішніх та внутрішніх «ворогів», маскуючи неефективну політику Уряду.

Наведу приклад із підвенної Африки, де спостерігалась подібна до нашої ситуація. Президент Зімбабве Роберт Мугабе втримував владу, поширюючи образ ворогів, які винні у злиднях зімбабвійців. Спочатку цими ворогами були білошкірі, потім політичні опоненти. І перші і другі звинувачувались Урядом у роботі «на ворога» та корупції. Хоча найбільшим джерелом корупції у Зімбабве був сам президент Мугабе та його оточення.

Під час правління Мугабе економіка Зімбабве втратила ринки збуту, економіка зупинилась, люди втрачали доходи, а держава виживала виключно за рахунок зовнішніх кредитів. Провальна економічна політика Уряду Зімбабве призвела до того, що у 2013 році у скарбниці було лише 217 доларів.



Зберігати владу Роберту Мугабе вдавалось завдяки підкупу виборців та посиленню внутрішньої ворожнечі в країні.

Досі зберігається надія, що Україна – не Зімбабве. Віру у це підвищує факт підписання меморандуму про об’єднання лідерів демократичних сил проти підкупу та фальшування виборів. 7 лютого у прямому ефірі каналу телеканалу 1+1 Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко, та Віктор Бондар скріпили підписами своє об’єднання, аби корупціонери, які споживають Україну, не мали шансу продовжувати свої злочинні дії.

Тільки об’єднавшись, лідери демократичних сил можуть перемогти у боротьбі за єдину демократичну Україну, повернути владу людям, забравши її в олігархів. Об’єднання демократичних політиків та координована національна кампанія – це єдиний шлях дати відсіч підкупу, фальсифікаціям та об’єднати Україну.

Сергій Биков, Голова аналітичного центру ІНПОЛІТ

Джерело: gorod.cn.ua

Категорії: Новости Чернигова

15.02.2019 11:07