Новини Нікопольскої ОДПІ

Новини Нікопольскої ОДПІ

 

Відбулася підсумкова прес – конференція в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксани Томчук

В інформаційному агентстві "Мост-Днепр" 17 січня 2019 року відбулася підсумкова прес-конференція в. о. начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Оксани Томчук на тему: «Гармонізація партнерських відносин між платниками податків і державою з погляду результатів роботи ГУ ДФС у Дніпропетровської області за 2018 рік».

Так, на сьогоднішній день Дніпропетровська область є однією з бюджетоутворюючих в країні. Надходження від платників нашої області складають більшу частку надходжень до зведеного бюджету.

Збір до бюджетів усіх рівнів (без урахування ЄСВ) протягом 2018 року склав 92,6 мільярдів гривень, що на 16,3 мільярдів гривень (або на 21%) більше надходжень 2017 року.

До державного бюджету за 2018 рік спрямовано 68,4 мільярдів гривень, що на 12,6 мільярдів гривень (або на 23%) більше надходжень 2017 року.

До місцевих бюджетів області за минулий рік платниками регіону сплачено 24,2 мільярди гривень. Це на 3,7 мільярди гривень (або на 18%) більше фактичних надходжень 2017 року.

Оксана Томчук зазначила, що податковим органом області особлива увага приділяється погашенню заборгованості суб’єктами господарювання з єдиного внеску, який формує дохідну частину Пенсійного фонду України.

Зважаючи на наявну тенденцію щодо збільшення заборгованості зі сплати єдиного внеску, ГУ ДФС у Дніпропетровській області вживаються заходи щодо погашення існуючої суми боргу, а саме: проводяться спільні наради з органами Державної виконавчої служби, спільні зустрічі з підприємствами – боржниками щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ, тощо.

"Хочу окремо відмітити, що для фіскальних органів немає цілі отримувати кошти за рахунок штрафних санкцій. Для суб’єктів господарювання ми, перш за все, сервісна служба, що надає послуги з адміністрування податків і зборів",- підкреслила Оксана Томчук.

Структура Головного управління зазнала суттєвих змін. В області на базі 14-ти податкових інспекцій створено 9 управлінь на правах відокремлених підрозділів ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

При таких змінах робота податкових інспекцій, зокрема стосовно сервісного обслуговування платників, залишилася незмінною. У Центрах обслуговування платників адміністративні послуги платникам надаються у повному обсязі.

У січні – грудні  2018 року працівниками ЦОПів їх надано близько 400 тисяч.

До того ж, одним з завдань фіскальної служби – це донести до суб’єктів господарювання інформацію про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без належного оформлення та оплати праці.

За результатами проведеної працівниками фіскальних органів інформаційно-роз’яснювальної кампанії роботодавцями в IV кварталі 2018 року подано 98,2 тис. повідомлень про прийняття працівників на роботу, що свідчить про підвищення рівня соціальної відповідальності роботодавців.

Продовжуючи доповідь, в.о. начальника Оксана Томчук звернула увагу на початок "Деклараційної кампанії - 2019" та відмітила, що зросли надходження до місцевих бюджетів за результатами кампанії декларування 2018 року. Від платників податків подано 47 тисяч податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2017 рік, це на 434 декларації більше, ніж за попередній рік. Загальна сума задекларованого громадянами доходу склала 3,3 мільярди гривень, це на 484 мільйони гривень більше, ніж за попередній рік. Сума податку на доходи фізичних осіб, визначена громадянам до сплати у 2018 році, становить 101 мільйон гривень.

Дохід понад 1 мільйон гривень задекларували 260 платників області, загальна сума задекларованого ними оподаткованого доходу склала майже 1,5 мільярди гривень.

"Ще раз хочу подякувати платникам податків за порозуміння, збалансованість у взаємостосунках між Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області, завдяки чому фіскальна служба області продовжує з року в рік забезпечувати збільшення надходжень грошових коштів до бюджетів усіх рівнів та побажати стабільних фінансових надходжень і поваги до законодавства" - завершила свою доповідь Оксана Томчук.

Наприкінці заходу Оксана Томчук відповіла на низку питань від представників ЗМІ.

 

Надходження до місцевих бюджетів міста Дніпра зростають з кожним роком

Надходження до місцевих скарбниць Дніпропетровщини за 2018 рік склали 24 мільярди 194 мільйони гривень. Це на 3 мільярди 664 мільйони гривень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

 «З початку втілення реформи децентралізації, протягом 2014-2018 років спостерігається стійка тенденція щорічного зростання сплати податків і зборів до місцевих бюджетів, у т.ч. до бюджетів обласного центра. Так, якщо за 2014 рік до місцевих бюджетів області надійшло 10 мільярдів 196 мільйонів гривень, з яких 3 мільярди 839 мільйонів гривень в скарбницю м.Дніпра, то у відповідному періоді 2018 року – 24 мільярди 194 мільйонів гривень, з яких в місцевий бюджет Дніпра - 10 мільярдів 895 мільйонів гривень. Це свідчить, що місцеві бюджети області отримали на 13 мільярдів 998 мільйонів гривень більше, ніж у 2014 році, з яких відповідно - 7 мільярдів 56 мільйонів гривень місто Дніпро», - відзначила очільник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.

Так, надходження до місцевих бюджетів міста Дніпра склали:

- за 2014 рік - 3 мільярди 839 мільйонів гривень, що складає 37,7 % від загальної суми обласних надходжень;

- за 2015 рік – 4 мільярди 915 мільйон гривень, що складає 41,2% від загальної суми обласних надходжень;

- за 2016 рік - 6 мільярдів 737 мільйонів гривень, що складає 41,5 %  від загальної суми обласних надходжень;

- за 2017 рік - 9 мільярдів 77 мільйонів гривень, що складає 44,2 %  від загальної суми обласних надходжень.

А вже у 2018 році надходження склали 10 мільярдів 895 мільйонів гривень, або 45,0 % від загальної суми обласних надходжень. До того ж, це на 20 %, або на 1 мільярд 818 мільйонів гривень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Отже, сумлінне ставлення бізнес-спільноти до сплати податків сприяє зростанню платежів до місцевих бюджетів та соціально-економічного розвитку Дніпропетровського регіону.

 

Відбулася зустріч з представниками бізнесу щодо легалізації заробітної плати та підвищення її рівня

Нещодавно, у Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області, у рамках заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, які затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 649-р, відбулася зустріч з представниками однієї з найбільших торгівельних мереж магазинів міста.

Під головуванням заступника начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ірини Сікіріної у зустрічі прийняли участь перший заступник начальника Держпраці у Дніпропетровській області Ігор Осадчий, заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України області Олена Щирба, а також начальники ГУ ДФС області - управління податків і зборів з фізичних осіб Владислав Воінов та юридичного управління Олег Басан.

Захід відкрила Ірина Сікіріна. Вона відмітила, що на теперішній час одним з пріоритетних напрямків роботи органів Державної фіскальної служби є сприяння легалізації трудових правовідносин у бізнес-середовищі та оптимізація процедури реєстрації трудових правовідносин з найманими працівниками.

Ігор Осадчий в ході зустрічі звернув увагу на необхідність координації роботи органів державної влади в питаннях проведення інформування платників та здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці.

Обговорювались питання неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без належного оформлення з ними трудових відносин, нарахування заробітної плати та її відповідності до середньогалузевої.

Тож метою попередження роботодавців є своєчасне виконання трудового законодавства суб’єктами господарювання області, а не отримання встановлених законодавством штрафів.

Представники ГУ ДФС у Дніпропетровській області розглядають бесіди з роботодавцями, як профілактичні заходи, що дозволять своєчасно та у повному обсязі наповнювати коштами державний та місцеві бюджети. Головне - з дотриманням норм та вимог закону.

 

Відбулася спільна нарада з питань законодавства про працю

Днями відбулася спільна нарада Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області стосовно обговорення змін до діючого законодавстві в частині наповнення бюджету.

У нараді прийняли участь заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ірина Сікіріна, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС області Владислав Воінов, начальник ГУ Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак, заступник начальника ГУ Пенсійного фонду області Олена Щирба та представники суб’єктів господарювання.

Обговорювалося, зокрема, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено зростання розміру мінімальної заробітної плати з січня 2019 року на 112 % та становить 4 173,0 гривень. Збільшення розміру мінімальної заробітної плати впливає на наповнення бюджету фондів соціального страхування, що дасть можливість покращити матеріальне забезпечення незахищених верст населення.

ГУ ДФС області на постійній основі проводить роз’яснювальну роботу серед платників єдиного внеску щодо необхідності дотримання законодавства та недопущення виплати заробітної плати найманим працівникам нижче встановленого рівня мінімуму, також з найманими особами щодо отримання заробітної плати в «конвертах», приховану зайнятість що призводить в подальшому до позбавлення соціальних гарантій тощо.

Крім того, спільно з ГУ Пенсійного фонду області постійно здійснюється контроль роботодавців за нарахованим рівнем заробітної плати не нижче середньогалузевої.

На заході особливу увагу було звернуто на залучення фізичних осіб – підприємців, в тому числі на спрощеній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність до подачі звітності з єдиного внеску та сплати єдиного внеску.

Також на нараді ще одним з нагальних питань, що розглядалось була сплата єдиного внеску особами, які проводять незалежну професійну діяльність та, які одночасно є фізичними особами - підприємцями.

Під час заходу учасники з порозумінням поставились до спільного вирішення питань, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення та сприяння легалізації трудових правовідносин у бізнес-середовищі.

 

На Дніпропетровщині одне з теплопостачальних комунальних підприємств відшкодувало бюджету 34,6 млн грн несплаченого ПДВ

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Дніпропетровській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури забезпечили відшкодування бюджету збитків, завданих одним із теплопостачальних комунальних підприємств.

В рамках розслідування кримінального провадження було встановлено, що посадові особи даного комунального підприємства, яке упродовж опалювального сезону 2017 року постачало населенню теплоенергію, податок на додану вартість в сумі 34,6 млн грн з отриманої від споживачів оплати, до бюджету умисно не сплатили.

Завдяки заходам, вжитим в ході слідства, завдана державі шкода відшкодована в повному обсязі. У зв’язку з цим судом буде вирішено питання про звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності.

 

Магістерські дипломні роботи захищали випускники профільного ВУЗу Дніпропетровщини у Головному управлінні фіскальної служби області

У стінах Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відбувся захист магістерських дипломних робіт випускників п’ятого курсу факультету «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Університету митної справи та фінансів.

Робота зі студентами, перш за все, професійна орієнтація та підтримка творчої діяльності – постійна практика керівництва фіскальних органів Дніпропетровської області.

У проведенні захисту магістерських дипломних робіт прийняла участь заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ірина Сікіріна, яка на початку захисту робіт побажала випускникам не лише успішно захистити магістерські дипломи, але, перш за все знайти свій шлях для використання отриманих в університеті знань. За словами Ірини Сікіріної: «Незалежно від того, який напрямок роботи ви оберете - чи державну службу, чи бізнесові структури мені б хотілося, щоб випускники вашого ВНЗу завжди приносили максимальну користь на своєму робочому місті та отримували за свою працю гідну заробітну плату».

Більшість магістерських робіт стосувалося принципів державного оподаткування, що є важливим чинником в умовах постійного удосконалення податкової системи.

А від ГУ ДФС області - найщиріші побажання реалізації задумів та творчих планів!

 

Платники Дніпропетровщини задекларували за 2017 рік доходів на суму понад три мільярда гривень

За підсумками кампанії декларування громадянами Дніпропетровської області та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подано майже 47 тис. декларацій про майновий стан і доходи за 2017 рік, що на 434 декларації більше, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Ірина Сікіріна.

Загальна сума задекларованого громадянами доходу становить 3 млрд 321,9 млн грн, що на 484,4 млн грн більше, ніж минулого року.

Сума податку на доходи фізичних осіб, визначена громадянами до сплати у 2018 році, становить 101,4 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року вона збільшилась на 60,0 тис. гривень. Сума військового збору до сплати складає 13,9 млн гривень.

Податкову знижку задекларували 8887 громадян. Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету, становить 15,7 мільйонів гривень.

Дохід понад 1,0 млн грн задекларували 260 громадян. Загальна сума задекларованого ними оподатковуваного доходу складає 1 млрд 483,5 млн гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб до сплати складає 37,5 млн гривень.

 

Інтернет-конференція начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему «Новації податкового законодавства 2019 року»

Питання 1. Добрий день!

У мене таке питання: з нового року змінюється розмір мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. На які показники, пов’язані зі сплатою податків і зборів, впливають ці зміни?

Відповідь. Вітаю!

Зміна розміру мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму для працездатної особи (далі – прожитковий мінімум) впливає на ті показники, що встановлюються Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) залежно від їх розмірів на 1 січня звітного податкового року.

Так, наприклад, на:

- розмір податкової соціальної пільги та розмір доходу, до якого вона застосовується, які розраховуються у залежності від розміру прожиткового мінімуму (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

У 2019 році розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, дорівнює 2 690,00 грн, а розмір податкової соціальної пільги для будь-якого платника податку – 960 грн 50 коп.;

- неоподатковувану граничну норму добових витрат для відрядження, не підтверджених документально (встановлюється у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року).

У 2019 році сума добових не повинна перевищувати 417 грн 30 коп.;

- ставки єдиного податку, які встановлюються у відсотках до розміру прожиткового мінімума для платників 1-ої групи (до 10 % прожиткового мінімума, тобто до 192 грн 10 коп.) та до розміру мінімальної заробітної плати для платників   2-ої групи (до 20 % мінімальної заробітної плати, тобто до 834 грн 60 коп.), визначених законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що встановлюються у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- ставки збору за місця для паркування (встановлюються у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року);

- середньоринкову вартість легкового автомобіля, який оподатковується транспортним податком (встановлюється у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року).

У 2019 році вартість легкового авто повинна перевищувати 1 мільйон 564 тисячі 875 гривень;

- неоподатковувану вартість дарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (встановлюється у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року).

У 2019 році – 1 043 грн 25 коп.;

- неоподатковувану суму заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності, (встановлюється у залежності від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року).

У 2019 році – не більше 960 грн 50 копійок.

Питання 2. Добрий день!

Мене цікавить питання оподаткування ПДВ з 2019 року посилок, які отримуються із-за кордону.

Відповідь. Добрий день!

Закон України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628) передбачає, зокрема зміни щодо ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Так, змінами, внесеними Законом № 2628, передбачено:

► доповнення статті 180 пунктом 180.2¹ Кодексу такого змісту:

особою, відповідальною за сплату до бюджету податку на додану вартість, нарахованого при ввезенні товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, є оператор поштового зв’язку, експрес-перевізник, якщо митне оформлення товарів здійснюється таким оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником.

► нову редакцію пункту 180.3 статті 180 Кодексу, відповідно до якої особи, зазначені у пункті 180.21 цієї статті, мають права, виконують обов’язки та несуть відповідальність, передбачену законом, як платники ПДВ;

► викладення у новій редакції назви статті 191 Кодексу і пункту 191.1 до неї, який визначає особливості оподаткування операцій з ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі.

Внесеними змінами визначено порядок сплати податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях (підпункт 191.1.3 Кодексу), а також особливості оформлення тимчасових і додаткових реєстрів міжнародних поштових відправлень/міжнародних експрес-відправлень (підпункт 191.1.4 Кодексу). Також підпунктом 191.1.2 пункту 191.1 Кодексу визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі є дата подання контролюючому органу митної декларації або документа, який відповідно до законодавства замінює митну декларацію;

► викладення у новій редакції підпункту 196.1.17 пункту 196.1 статті 196 Кодексу, відповідно до якої не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з:

● ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, у несупроводжуваному багажі;

● ввезення на митну територію України товарів, сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача - юридичної особи або фізичної особи - підприємця в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях;

● ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро, для одного одержувача - фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях;

► доповнення пункту 198.6 статті 198 Кодексу такою нормою:

«Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) відповідно до підпункту 191.1.2 пункту 191.1 статті 191 цього Кодексу оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником»;

► визначення у пункті 200¹.3 статті 200¹ Кодексу, що в обрахунку реєстраційної суми не враховуються суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) відповідно до підпункту 191.1.2 пункту 191.1 статті 191 цього Кодексу оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником.

Зміни набирають чинності з 01 січня 2019 року.

Водночас, звертаємо увагу, що слід враховувати такі перехідні положення, визначені пунктом 68 розділу ХХ Кодексу:

▪ з 01 січня 2019 року по 30 червня 2019 року не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро для одного одержувача – фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях;

▪ з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року норми пункту 180.2¹ статті 180 Кодексу та підпунктів 191.1.3, 191.1.4 пункту 191.1 статті 191 Кодексу не застосовуються;

▪ з 01 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року нарахування та сплата ПДВ у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро для одного одержувача - фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, здійснюються у порядку нарахування та сплати ПДВ, визначеному Митним кодексом України при ввезенні на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро для одного одержувача - фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.

Питання 3. Добрий день! Хочу запитати, як у 2019 році оподатковуються новорічні подарунки?

Відповідь. Вітаю!

З 01 січня 2019 року оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (з урахуванням «натурального коефіцієнта» 1,2195) за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків підлягатиме лише частина вартості дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у негрошовій формі, що перевищує 25 відсотків мінімальної зарплати на 1 січня звітного податкового року, у розрахунку на місяць, тобто перевищує 1 043,25 гривень.

Відповідні зміни внесені Законом № 2628 до підпункту 165.1.39 пункту 165.1 статті 165 Кодексу.

Питання 4. Доброго дня! Мене цікавить, які зміни з 2019 року запроваджуються при заповненні форми № 1ДФ у зв’язку із змінами Довідника ознак доходів?

Відповідь: Добрий день!

Слід нагадати, що Законами України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», від 23 лютого 2017 року № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» та від 07 грудня 2017 року № 2245-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» внесена низка змін до Кодексу.

Так, статтю 165 Кодексу доповнено новими видами доходів фізичних осіб, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

До них віднесено, зокрема, доходи:

• від операції з конвертації цінних паперів,

• від операцій з валютними цінностями,

• інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов’язаннями Нацбанку України,

• сума (вартість) благодійної допомоги, надана визначеній категорії платників податків.

Також був змінений порядок оподаткування доходів у вигляді спадщини (подарунків), отриманих від члена сім’ї другого ступеня споріднення.

Нові види доходів до внесених змін відображалися за загальною ознакою 127 «Інші доходи», що ускладнює проведення аналізу надходжень податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).

Отже, виникла необхідність приведення у відповідність до норм Кодексу Довідника ознак доходів.

Наказом Міністерства фінансів України від 31 жовтня  2018 року № 863, який набирає чинності 01 січня 2019 року, внесено зміни до Довідника ознак доходів.

Зокрема, оновлено ознаки доходів: 113, 114, 143, 145, 149, 156, 160, 163, 183 та додано нові ознаки з 186 по 194.

Наприклад, за оновленими ознаками доходу з 01 січня 2019 року відображаються:

113 – дохід, отриманий платником ПДФО внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від члена сім’ї першого та другого ступеня спорідненнявідповідно до підпункту «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 та пункту 174.6 статті 174 розділу IV Кодексу (підпункт 164.2.10 пункту 164.2 статті 164 та підпункт 165.1.15 пункту 165.1 статті 165 розділуIV Кодексу);

114 – дохід, отриманий платником ПДФО внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від фізичної особи, що не є членом сім’ї першого та другого ступеня споріднення, відповідно до підпункту 174.2.2 пункту 174.2 та пункту 174.6 статті 174 розділу IV Кодексу (підпункт 164.2.10 пункту 164.2 статті 164 та підпункт 165.1.15 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу);

145 – сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (підпункт 165.1.21 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу).

Змінено також текст до ознаки доходу

127 – інші доходи, крім сум грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби (підпункт 164.2.20 пункту 164.2 статті 164 розділу IV Кодексу).

Крім того, у новій редакції викладено Таблицю 2 «Довідник ознак податкових соціальних пільг» Довідника ознак доходу. При цьому значення та нумерація ознак не змінюється.

 

Від платників податків Нікопольського регіону до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 2,2 млрд гривень податків та зборів

Протягом 2018 року від платників податків Нікопольського регіону надійшло до бюджетів усіх рівнів 2,2 млрд гривень. Це на 500,3 млн грн перевищує результат відповідного періоду минулого року. Про це проінформував виконуючий обов’язки начальника Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Джавун.

Так, до загального фонду державного бюджету протягом 2018 року мобілізовано 838,4 млн грн, що на 227,1 млн грн, або на 37,1 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року.

До місцевих бюджетів надійшло майже 1,4 млрд гривень. Це на 273,2 млн грн, або на 25,0 відс. більше фактичних надходжень 2017 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано майже 607 млн гривень. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 106,6 млн гривень.

Як зазначив очільник Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Джавун, своєчасна та повна сплата податків і зборів до бюджетів усіх рівнів – це одна з передумов відновлення фінансової стабільності та добробуту нашої країни та кожного її громадянина.

 

Доповнено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки

Наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2018 №866, що набрав чинності 19.12.2018, затверджено Зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Зокрема, в абзаці другому п.п.1 п.5 розд. ІІІ Інструкції враховані зміни, внесені Законом України від 03 липня 2018 року №2477 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» до п.п.166.3.3 ст.166 Податкового кодексу України, відповідно до яких розширено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки.

А саме, витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти, крім витрат понесених на здобуття середньої професійної або вищої освіти, доповнено витратами на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти. Про це повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

Таким чином, з 2019 року платник податку на доходи фізичних осіб може скористатись правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 податкового року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами.

При цьому декларація про майновий стан і доходи подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків до 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік.

 

У 2018 році від Нікопольського регіону надійшло на потреби армії майже 610 млн гривень

Сплата військового збору – почесний внесок кожного працюючого громадянина у підтримку боєздатності Збройних Сил України. Платниками військового збору є фізичні особи - громадяни України та іноземці, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Як повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський, у 2018 році Нікопольським управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області забезпечено до державного бюджету майже 610 млн грн військового збору, що на 106,6 млн грн або на 21,1 відс. перевищує показник відповідного періоду 2017 року.

«Стабільне надходження до бюджету військового збору свідчить про ефективність вжитих заходів з детінізації економіки, зокрема, щодо легалізації заробітної плати, а також про відповідальність та патріотизм платників податків, які сумлінно виконують свій конституційний обов’язок щодо сплати податків до бюджету, у т.ч. і військового збору», - зазначив Володимир Малиновський.

 

ДФС запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті» для декларування доходів громадян

З 01 січня 2019 року розпочалася щорічна кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі – декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян, підвищення якості адміністрування ДФС України запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті» у частині часткового заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Зазначений сервіс часткового попереднього заповнення декларації надасть можливість платникам податків:

► скоротити час і витрати на подання звітності;

► мінімізувати помилки при заповненні декларації;

► надати копії первинних документів як додаток до декларації в онлайн режимі. Про це повідомила заступник начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Юлія Пушко.

Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ електронного цифрового підпису, зокрема: АЦСК ІДД ДФС; АЦСК АТ КБ «ПРИВАТБАНК»; АЦСК ПАТ «УкрСиббанк»; АЦСК АТ «Ощадбанк»; АЦСК «MASTEKЕY»; ТОВ «АРТ-МАСТЕР» ; АЦСК ТОВ «КС»; АЦСК ДП «УСС»; АЦСК «ТОВ «Алтерсайн»; АЦСК ДП «Український інститут інтелектуальної власності» тощо.

Для початку використання нового сервісу необхідно спочатку здійснити запит на отримання відомостей з Державного реєстру, який знаходиться у розділі «Заяви, Запити для отримання інформації», форма запиту F 1301802.

Після отримання відповіді від ДФС, про що можливо дізнатися скориставшись розділом «вхідні/вихідні документи», слід використати режим «Декларація про майновий стан і доходи». Звертаємо увагу, що отримання відомостей з Державного реєстру потребує деякий час (від 10 до 20 хвилин) і автоматичне часткове заповнення декларації здійснюється лише після отримання відповіді з Державного реєстру.

Для завантаження даних з Державного реєстру та наявних відомостей щодо обєктів нерухомого (рухомого) майна до декларації слід застосувати режим «Заповнити на основі даних ДФС».

При цьому платникам податків слід враховувати те, що наявна інформація може бути не повною, оскільки формується на підставі даних Державного реєстру та не враховує дані щодо отриманих платником податків доходів від інших фізичних осіб та іноземних доходів. Також, дані щодо отриманих доходів за 2018 рік в повному обсязі буде сформовано у Державному реєстрі протягом 50 днів після закінчення року, тобто останній день обробки звітності  11.02.2019.

Разом з тим, відповідно до ст. 47 Податкового кодексу України відповідальність за порушення порядку заповнення документів податкової звітності та недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть, зокрема, фізичні особи – платники податків.

Сервіс надає можливість змінити будь-яке значення, визначене у декларації. Для визначення податкових зобов’язань слід застосувати режим «перерахунок». Після перевірки алгоритму заповнення декларації шляхом застосування режиму «перевірити», платник податків повинен зберегти декларацію (режим «зберегти»), підписати (режим «підписати») та надіслати до контролюючого органу.

Також зазначений сервіс надає можливість направити податкову декларацію до контролюючого органу з копіями первинних документів, зокрема для використання права на податкову знижку. Для цього платнику податків слід використати режим «Документ довільної форми».

Слід зазначити, що завантаження документів у довільній формі (копій первинних документів) здійснюється єдиним файлом типу РDF, або РNG, або JPG.

Додатково повідомляємо, що інформація стосовно використання нового сервісу розміщена у банері «ДЕКЛАРАЦІЙНА КАМПАНІЯ 2019» на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням http://dp.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2019/

 

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області оголошує акредитацію засобів масової інформації

Прес-служба Головного управління ДФС у Дніпропетровській області оголошує акредитацію представників засобів масової інформації для включення до бази ЗМІ, яким у 2019 році оперативно надсилатимуться анонси подій, інформація, що стосується діяльності, а також матеріали з питань застосування податкового, митного законодавства та єдиного внеску.

Акредитація триватиме до 11 лютого 2019 року.

Заяву на акредитацію надсилати за адресою dp.presa@sfs.gov.uaза формою, що додається.

До заяви до акредитації також необхідно додати копії документів, що посвідчують особу, яка акредитовується, та засвідчують її професійну належність.

У разі виникнення запитань телефонувати за номерами (056) 374-31-33, (056) 374-31-71.

Форма заяви на акредитацію

Вид ЗМІ, поштова адреса

Назва ЗМІ

Керівник ЗМІ

ПІБ (повністю),

контактний телефон

Контактна особа

ПІБ (повністю),

контактний телефон

Електронна адреса ЗМІ

Адреса сторінки в Інтернеті

(за наявності)

 

У Дніпрі ліквідовано мережу нелегальних АЗС та АГЗС

Податковою міліцією Дніпропетровської області ліквідовано мережу із нелегальних АЗС і АГЗС.

За результатами проведених заходів з незаконного обігу вилучено 12 тонн дизельного палива, 16 тонн скрапленого газу та описано обладнання для їхнього зберігання та реалізації.

Загалом вилучено ТМЦ та обладнання загальною вартістю 1 млн 664 тис. грн, з них підакцизних товарів - на суму 544 тис. гривень.

 

Результати діяльності Дніпропетровської митниці ДФС за січень – грудень 2018 року

Аналіз показників роботи Дніпропетровської митниці ДФС за 2018 рік в порівнянні з 2017 роком вказує на наступні тенденції. У звітному періоді загальна кількість оформлених митних декларацій (далі - МД) збільшилась на 2,59%. Було оформлено 170 727 шт. МД (серед яких: 78 217 експортних МД та 75 148 імпортних) проти 166 422 шт. МД за 2017 рік (серед яких: 76 520 експортних МД та 73 216 імпортних).

 

Митне оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, що були ввезені з порушенням митного законодавства

Дніпропетровська митниця ДФС нагадує, що з 00 год. 25 листопада 2018 року набрали чинності Закони України, які дають можливість здійснити митне оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, що були ввезені з порушенням митного законодавства у відповідності до Тимчасового порядку, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року № 1077 «Про затвердження Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України та внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388 і від 04 червня 2007 року № 795».

Термін дії «пільгового періоду», тобто застосування коефіцієнта 0,5 до розрахунку акцизного податку, спливає 22.02.2019.

Станом на 15.01.2019 Дніпропетровською митницею ДФС здійснено митне оформлення близько 1300 одиниць транспортних засобів громадян у відповідності з зазначеними законами. У середньому щоденно здійснюється митне оформлення 50 автомобілів.

Враховуючи значну кількість автомобілів з іноземною реєстрацією, які експлуатуються на території нашої області, ми прогнозуємо різке збільшення кількості поданих до митного оформлення транспортних засобів у лютому.



Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Никополя

21.01.2019 17:33