Сільский голова с. Дуліби на Стрийщині розповів про феномен розвитку(ФОТО)

Сільский голова с. Дуліби на Стрийщині розповів про феномен розвитку(ФОТО)
Дуліби — одне з найбільших сіл Стрийського району. Сучасне та амбітне. Населення близько 4 тис. Тут стрімко набирає обертів прогрес та розвиток усіх сфер життєдіяльності. За потоком змін ледь встигають самі дулібчани. І це, чи не перше село, де сказали: “У нас немає проблем”. У сільську раду мешканці приходять з подяками або з проханнями. В чому феномен Дуліб ми розпитали в сільського голови Петра Васильківа.

Петро Васильків — 37 років, народився у селі Дуліби, освіту здобув у Національному університеті “Львівська політехніка”, факультет економіки та менеджменту. Працював на Львівському автобусному заводі від менеджера до начальника по продажу. Протягом п’яти років був депутатом Дулібської сільської ради. У листопаді 2015 року обраний сільським головою Дуліб. Неодноразово брав участь у тематичних семінарах Львівського регіонального інституту державного управління. Там отримав свідоцтво про підвищення кваліфікації.

Ви на посаді всього три роки, а встигли зробити для села більше, ніж Ваші попередники за всі роки Незалежності. Розкажіть, як прийшли до влади і з чого починався Ваш шлях?

- Після навчання я працював і жив у Львові. Але часто приїздив додому у Дуліби і бачив, що велике село з немалим власним бюджетом зовсім не розвивається. Я почав більше цікавитись, випитувати і зрозумів, що такий пасивний стан справ абсолютно необґрунтований. Наше село в рік має надходжень близько 10 млн грн. Це чесно сплачені податки. Тоді, чому люди не бачать реального застосування цих коштів. Чому нема доріг, нема зупинок громадського транспорту, нема освітлення. Ці питання не давали мені спокою. Я бачив проблеми і головне — бачив їх вирішення. Але у сільській раді, де я був депутатом, до мене не дослухались. Тоді ми з однодумцями створили ініціативну групу “Рідний край” і вже своїми силами, чим могли, тим допомагали. До речі, великий тризуб при в’їзді в село — це теж наша робота. На місцевих виборах я отримав більшість голосів і відтак з новою командою і новими силами ми приступили до реальної праці.

Ваш звіт за перший рік роботи перевищив усі сподівання.

- Так. Ми взялися за роботу дуже активно. Найперше провели толоку, санітарну чистку дерев, організували прибирання території, закупили сміттєві баки. А тоді перейшли до всієї інфраструктури. Уже за перший рік встановили освітлення на 12 вулицях. Зараз майже все село з ліхтарями. До речі, по освітленню ми виграли 4 мікропроекти. Побудували дві нові лінії і дві реконструювали. Частина коштів була від громади, а частина від районної ради та адміністрації. Також спільно з районною владою запустили теплогенератор у школі. Це чудова співпраця.

Встановили ми і нову каналізаційну систему для безперебійного водовідведення біля багатоповерхівок, а також замінили траси водопостачання. На тих же багатоповерхівках відремонтували проблемні дахи. Новий тепер у нас і ФАП.

Славляться і ваші дороги. Ви перші в районі почали використовувати дорожню бруківку.

- Ми провели капітальні ремонти всіх комунальних доріг і пішохідних доріжок. У селі майже всі дороги вистелили бруківкою. По-перше, це не набагато дорожче, ніж асфальт. А по-друге - більша гарантія і легший ремонт. В області вже це практикують. Відгуки позитивні. Ми вже зробили 8 доріг і ще деякі маємо у планах. Також відновили дорожню розмітку і встановили зупинки громадського транспорту. Бруківкою виклали і доріжку до кладовища і довкола фігури Ісуса Христа у центрі села та біля церкви Святого Юрія. Там же спільно з церковним братством постійно підтримуємо порядок.

А які справи у селі із дозвіллям дітей та молоді?

- Найперше це дитячі майданчики. Їх у нас уже 4. Сучасних та безпечних. Також ми запустили спортивний комплекс. Хоча наразі він реалізований на 60%. Ми його робимо виключно своїм коштом, тому розтягнули цей проект на два роки. Там і футбольне поле, і волейбольний, баскетбольний майданчики. Є вуличні тренажери, тенісні столи, роздягалка, душ. Також ми започаткували і підтримуємо шахматний гурток. У нас є чудовий тренер Микола Кравець, який готує справжніх спортсменів. Щороку до нас на змагання приїжджають чемпіонки сестри Музичук для нагородження переможців. Не менш популярними є і дворові змагання з футболу.

Нову церкву також допомагаєте будувати?

- Так. Ми, до речі, перші в районі почали втілювати в життя програму “Криниця духовності”. Спільно з громадою ми будуємо новий великий храм. За весь час роботи нової команди з місцевого бюджету на церкву ми виділили вже 1 млн грн. А ще ми встановили нові межі кладовища та провели його інвентаризацію.

Над яким проектом працюєте зараз?

- Зараз найактуальніше питання – це Будинок культури і загалом соціально-культурний комплекс. Ми викупили велику будівлю на 1400 кв.м, де колись була їдальня підприємства. Наразі там діє наш клуб. Але він не відповідає всім необхідним умовам. Хоча навіть цей факт не заважає нашому чудовому творчому колективу “Гомін Карпат” під керівництвом Тетяни Возняк підтримувати нашу культуру на високому рівні. Однак, ми, як влада, хочемо найкращого для наших односельчан. Ми розробили робочий проект, який зараз на експертизі. У планах – відреставрувати все це велике приміщення у культурний комплекс. Там має бути сучасний Будинок культури, відділення зв’язку, бібліотека, танцювальний зал, кімнати для занять різних гуртків, офісні приміщення, а також Центр надання адміністративних послуг. Якщо вступить в дію процес децентралізації, ми будемо готові до майбутньої об’єднаної громади із центром у Дулібах. Кошторис цього проекту 30 млн грн. Очевидно, що самі ми не справимося, тому будемо просити допомоги у районної влади, обласної та у нашого народного депутата.

Сільська рада — це місце, куди часто приходять із скаргами та проханнями. Кажуть, у вас Книга скарг не популярна.

- Ми робимо все для людей. Чесно звітуємо і показуємо, як освоюються кошти. Це, на мою думку, одна із складових ефективної роботи влади. Цікаво те, що цей принцип ефективний на всіх рівнях влади. Але, на жаль, в Україні його застосовують рідко.

Щодо скарг, у нас дійсно їх майже нема. Ми просто випереджаємо всі проблеми. До нас частіше приходять із проханнями. Ми постійно надаємо матеріальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, атовцям, проводимо щорічні акції підтримки на Різдво та Великдень людям, які перебувають у важких життєвих умовах, вітаємо подарунками дітей на свято Миколая та наших старожилів з 90-річчям. Також підтримуємо інсулінозалежних дулібчан. Цього року ми виділили хворим на цукровий діабет 80 тис грн. Постійно підтримуємо і наші школи. Вікна, двері, інвентар, музична апаратура. Все, з чим звертаються, стараємося допомагати.

Також тепер у нас є генеральний план села. І зараз ми вводимо у межі населеного пункту землі для нового кварталу забудови, щоб забезпечити земельними ділянками наших атовців.

То яка таємниця феномену Дуліб? Як Вам вдалося досягнути цих результатів за такий короткий термін.

- Мабуть, таємниці як такої нема. Навпаки, є відкритість. Ми показали, що можна зробити, якщо є ціль. Показали, куди йдуть податки. Ми все плануємо спільно з командою, депутатським корпусом, виконавчим комітетом. І головне, враховуємо інтереси громади та села. Є співпраця, є підтримка і, відповідно, є результат. У мене, до речі, чудовий колектив у сільській раді. Я його трохи переформатував. Ввели посаду юриста та інженера. І тепер у нас всі тили прикриті. Допомагає у цій справі і моя вдача. Я завжди закінчую все розпочате, відкритий до діалогу, і з позитивом, а інколи і з гумором ставлюся до життя.






Джерело: stryi-rda.gov.ua

Категорії: Новини Стрия

29.11.2018 17:10