Сусіди врятували жінку від злочинця

Той злощасний ранок ще довго обговорюватимуть мешканці п’ятиповерхівки у місті Бобровиця, що вже неодноразово ставала епіцентром кримінальним подій. Пограбування, крадіжки... люди вже не дивуються таким новинам. Та цього разу все виявилося набагато серйозніше. Злочинець не просто «почистив» квартиру чи «уполював» кілька велосипедів, що стояли у під’їзді, а обрав жертву, яку очікував під дверима. Побита з голови до ніг, у шоковому стані, але дякувати небайдужим сусідам – жива. Постраждала Валентина Мироненко ніколи не забуде жорстокості незнайомого чоловіка, який вранці увірвався до її помешкання.

Пів на сьому ранку місто тільки-но прокидалося від сну. Валентина, як зазвичай, збиралася на роботу. Але хто б міг подумати, що у неї під дверима у гумових рукавичках та зі скотчем у руках чекав непроханий гість. Не встигла жінка переступити поріг, як відчула на собі удар і міцні руки незнайомого чоловіка, який силоміць затягнув її назад у квартиру і почав бити, вимагаючи гроші.



«Якраз збирався на роботу, почув крики, вийшов на балкон – нікого. Але крики не припинялися, - пригадує ранок середи Олександр Клименко, який живе на третьому поверсі будинку. – Перше, що прийшло в голову – сімейний скандал. Вийшов у під’їзд, побачив двох сусідок Ірину і Оксану. Ми пішли на звук, що доносився з квартири на четвертому поверсі. Оксана відкрила двері і оторопіла. Я підійшов і побачив, що на підлозі лежить Валентина, а зверху на ній невідомий чоловік, що наносив їй удари. Помітивши мене, він почав бігти. Я його повалив на підлогу. Побачив у нього в руках скотч, яким він так і не зміг заклеїти рота жінці. В іншій руці у нього було щось чорне. Я думав то мотузка, а виявилося – волосся постраждалої».

Олександру, на щастя, вдалося затримати злочинця. Чоловік у чудовій фізичній формі. Більше того, п’ятнадцять років свого життя він присвятив службі в правоохоронних огранах. Нині працює охоронцем у ТОВ «Земля і воля». Але поряд з Олександром Івановичем того ранку було дві відважні жінки-сусідки, які, не роздумуючи, пішли до квартири, де орудував зловмисник. І першими відкрили двері, з яких доносився галас.

«Я ще спала. Прокинулася від жіночого крику, - розповідає Оксана Бутакова. - Думала, що то у дворі щось, але визирнувши у вікно, виявилося, що ні. Почула гуркіт і зрозуміла, що у під’їзді. Не роздумуючи вийшла на сходи. Спустилася на поверх нижче і побачила ще двох сусідів – Ірину Колесник і Сашка Клименка. В ті хвилини не замислювалася, пішла до дверей квартири, звідки лунали звуки і одразу відчинила їх. Вже потім я подумала: добре, що з нами був Саша, бо поява двох жінок жодним чином не налякала кривдника, він і надалі продовжував душити Валю».

По приїзду поліції, в коридорі вже зібралися й інші сусіди. Вони не дали злочинцю жодної можливості накивати п’ятами. Першу допомогу постраждалій, обличчя якої було закровавлене, надала швидка, яка теж прибула на виклик сусідів.



Ці мужні й милосердні люди, які врятували життя Валентині Мироненко в один голос наголошують, що не зробили нічого надзвичайного, мовляв, вчинили так, як зробив би кожен. А я вважаю, що вчинок цих бобровичан відважний і героїчний, бо не кожен в наш час живе у відносинах добросусідства. Частіше, на жаль, зустрінеш позицію: «моя хата скраю»... Тож хотілося б щоб цей вчинок став взірцем для всіх читачів газети «Чернігівщина», як не бути байдужими до чужого горя.

З офіційних джерел вдалося дізнатися, що зловмисник немісцевий, уродженець міста Корюківка. Лише за п’ять діб до цього злочину, звільнився з місць позбавлення волі. Майже все своє свідоме життя провів за ґратами.

Сніжана Божок, "Чернігівщина" №37 (698) від 13 вересня 2018

Джерело: gorod.cn.ua

Категорії: Новости Чернигова

14.09.2018 11:44