У Буську урочисто відкриють церкву святої Параскеви(ФОТО)

У Буську урочисто відкриють церкву святої Параскеви(ФОТО)
У неділю, 12 серпня, у місті Буськ відбудеться відкриття церкви святої Параскеви - пам’ятки архітектури національного значення.

"Значення реставрації цієї архітектурної, культурної, духовної пам’ятки просто безцінне. Це місце завжди збирало багато людей. Я переконана, що разом ми зможемо ще не одну церкву реставрувати. Тримаймося разом – тільки так ми дійдемо і до нашої спільної перемоги", - наголосила т.в.о. директора департменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Зазначимо, що церква є унікальною пам’яткою дерев’яної сакральної архітектури в якій правив батько відомого українського діяча президента ЗУНР Євгена Петрушевича - о. Омелян Петрушевич (1830 – 1901 рр.).

Довідково:

Церква святої Параскеви — дерев'яна сакральна споруда в місті Буськ Львівської області. Розташована в історичному передмісті Довга Сторона у північно-східній частині міста.

Храм внесено до реєстру пам'яток архітектури національного значення під охоронним номером 441/1.

Храм зведено за канонами народної архітектури галицької школи. Це дерев'яна двозрубна одноверха церква. Побудована з соснових брусів. Належить до рідкісного типу центричних споруд, що нагадують своєю планово-просторовою структурою ротонду. Центральний восьмигранний зруб витягнутий по осі схід-захід, до нього зі сходу примикає гранований пятистінний зруб. Центральний об'єм перекритий восьмигранним шатровим верхом, який поставлено на восьмерик з двома заломами і завершено сліпим ліхтарем. Центральний і східний зруби оточені піддашшям на приставних кронштейнах. Покриття ґонтове. Хори розміщені в центральному зрубі над аркою.



Джерело: loda.gov.ua

Категорії: Новини Буська

09.08.2018 09:44