У Львівській області перевірили пенітенціарні заклади

У Львівській області перевірили пенітенціарні заклади
Прокуратура Львівської області повідомляє, що прокуратура спільно із фахівцями Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації та Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, перевірила стан дотримання конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я у пенітенціарних закладах.
Прокурори звернули увагу на те, як відбувається медичне обслуговування в’язнів, які страждають на тяжкі соматичні, інфекційні чи інші небезпечні для суспільства захворювання.
Зокрема, в діяльності медичних частин установ виконання покарань Львівщини належно не здійснюються первинні та профілактичні медичні огляди засуджених.
До прикладу, у «Миколаївській виправній колонії №50» новоприбулим в’язням з січня по березень цього року не проводили тестування на ВІЛ-інфекцію (через відсутність у медчастині спеціальних засобів).
Крім цього, у зв’язку з відсутністю на посаді клінічного лаборанта, при первинному медичному огляді в’язнів їм не було проведено повного комплексу необхідних обстежень та лабораторних досліджень (ЕКГ, рентген, аналіз крові тощо).
Також прокуратура виявила порушення методики лікування ВІЛ-інфікованих в’язнів, які отримують антиретровірусну терапію.
Зокрема, у «Дрогобицькій виправній колонії №40» та «Личаківській виправній колонії №30» не здійснювалось коригування тактики лікування.
З цього приводу спеціалісти Львівського обласного центру громадського здоров’я надали лікарям медчастин рекомендації щодо проведення додаткових лабораторних досліджень.
Не оминули прокурори увагою випадки не проведення в’язням тестів на виявлення вірусу гепатиту.
Так, при наявності у «Личаківській виправній колонії №30» спеціальних тест-систем для виявлення вірусу гепатиту В та С, такі обстеження упродовж чотирьох місяців цього року не проводилися.
Виявлено також порушення вимог законодавства, яке регламентує порядок обліку та використання медикаментів у медичних частинах установ виконання покарань.
До прикладу, встановлено, що в трьох виправних колоніях – Дрогобицькій, Личаківській та Миколаївській, зберігаються ліки без сертифікатів виробника та із застарілим терміном придатності.
Загалом, за результатами перевірок органами прокуратури Львівської області внесено чотири вказівки, одна з яких – керівництву Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.
Їх розгляд триває.
Наголосимо, що стан дотримання конституційних прав в’язнів перебуває на постійному контролі органів прокуратури.
Довідково: високоактивна антиретровірусна терапія – це метод лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу, який полягає у одночасному застосуванні хворими кількох антиретровірусних препаратів на відміну від монотерапії, що застосовувалась раніше.

Прес-служба прокуратури Львівської області

Джерело: https://news.guru.ua

Категорії: Новини Львова Новини Дрогобича Новини Миколаєва

22.05.2018 11:49