На Донеччині поліцейські пройшли підготовку для роботи в мобільних групах з протидії домашньому насильству


Планується, що проект «Поліна» (поліція проти насильства), який функціонує в Україні близько півроку, невдовзі з’явиться в Маріуполі. В Лівобережному відділенні поліції вже створено групу поліцейських для оперативного реагування на звернення жертв насильства у родині.

Як розповів начальник відділу дільничних офіцерів поліції Донецької області Володимир Кондратенко, в 2017 році до поліції надійшло понад 4300 повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством в сім’ї. З них 640 - подали діти.

Стосовно осіб, які вчинили насильство в родині, дільничними офіцерами складено 2533 адміністративні протоколи за ст. 173² Кодексу України про адміністративні правопорушення. Серед агресорів – понад 2 тисячі чоловіків, 220 жінок та 5 неповнолітніх.

Домашнім насильникам винесено 185 офіційних попереджень про неприпустимість вчинення таких правопорушень, відносно 85 порушників було застосовано адмінарешт, ще понад 1200 – відбували громадські роботи.

Впродовж 2017 року поліцейськими були виявлені та поставлені на облік 2,5 тисячі домашніх тиранів. Крім того, 470 осіб були викриті у повторному вчиненні насильства в сім’ї, вдруге притягнені до відповідальності та направлені на проходження колекційної програми.

Особливість таких правопорушень у тому, що часто вони залишаються «у тіні», не виходячи за двері домівки. Так, днями у Краматорську дільничні допомогли літній жінці, якій систематично погрожував розправою син-п’яниця. За словами пенсіонерки, вона наважилася піти в поліцію, бо вже не може жити у постійному страху за себе та стареньку мати. На чоловіка було складено адмінпротокол, а у подальшому суд призначив йому 30 годин виправних робіт. Лише після цього мати врешті-решт почула від сина слова вибачення.

Завдання поліції – вчасно виявити такі факти та не допустити тяжких наслідків, які нерідко мають сімейні конфлікти. У минулому році поліцейські відкрили 17 кримінальних проваджень за злочини, пов’язані з насильством у сім’ї.

З метою ефективної протидії гендерно обумовленому та домашньому насильству поліція тісно співпрацює з соціальними службами та міжнародними громадськими організаціями. Протягом 2017 року співробітники управління превентивної діяльності поліції Донеччини пройшли тренінги з питань попередження та реагування на гендерно обумовлене насильство, організовані Фондом народонаселення ООН та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я».

Також поліція налагодила взаємодію з мобільними бригадами, які надають соціально-психологічну допомогу жертвам домашнього насильства. У випадках фізичного насильства фахівці викликають на місце поліцейських.

На початку цього року у рамках проекту «Поліна» в прифронтовому регіоні мають запрацювати поліцейські мобільні групи з протидії домашньому насильству. Перші бригади почнуть діяти в Лівобережному районі. У склад груп входитимуть дільничні офіцери, слідчі та співробітники ювенальної превенції, які пройшли відповідне навчання в Дніпрі.

Правоохоронці на місці документуватимуть правопорушення та надаватимуть всю необхідну допомогу членам родини агресора.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», прийнятого на початку грудня минулого року, посилено відповідальність за вчинення насильства в сім’ї. Зокрема, передбачено позбавлення волі на строк до шести місяців.

Відділ комунікації поліції

Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

18.01.2018 13:10