На Стрийщині відзначили 140 річницю від дня народження Миколи Леонтовича

На Стрийщині відзначили 140 річницю від дня народження Миколи Леонтовича
Вчора, 3 грудня, з ініціативи Асоціації диригентів та регентів Стрийщини «Камертон» у Народному домі міста Стрия відбулася урочиста академія приурочена 140–ій річниці від дня народження народного митця – композитора Миколи Леонтовича. У цей день в залі зібралися представники влади та найпалкіші шанувальники високого музичного мистецтва. Захід розпочався з благословення о. Степана Кузишина сотрудника парафії Успення Пресвятої Богородиці. З життєвим і творчим шляхом видатного українського композитора присутніх ознайомила студентка Львівської Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка Тетяна Павлів. «Хорова спадщина М.Леонтовича різноманітна. Його приваблювали пісні різних жанрів: календарно-обрядові, ігрові, козацькі, жартівливі, танцювальні. Проте основу його хорової музики складають побутові пісні, які він опрацьовував з великою любов’ю» - розповідає Тетяна Павлів.

Далі святковий концерт розпочала Народна хорова капела «Ватра» Стрийського будинку працівників освіти, яка виконала частини з літургії Миколи Леонтовича «Отче наш», «У царстві Твоїм», а також світські твори. Продовжили концертну програму Зразковий дитячий хор «Щедрик» Стрийської хорової школи «Щедрик», Народний хор «Калина» Народного дому с. В. Дідушичі, Народний ансамбль пісні «Підгір’я» Стрийського Будинку працівників освіти та жіночий склад Народного хору «Світанок» Народного дому смт. Дашава, в репертуарі якого прозвучали частини із опери «На русалчин Великдень».
До учасників святочної академії з подячним словом звернулася заступник голови Стрийської райдержадміністрації Оксана Мелень, яка подякувала колективам за приємні емоції та незабутні враження від виступів, а також побажала учасникам нових творчих злетів. На завершення всі колективи-учасники виконали всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича.

Джерело: https://stryi-rda.gov.ua

Категорії: Новини Стрия

04.12.2017 18:15