Вперше в Чернігові відбувся конкурс на заміщення посади директора школи

Вперше в Чернігові 30 жовтня в Чернігівській міській раді відбулося засідання міської конкурсної комісії з відбору на заміщення вакантних посад директорів Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7 і Чернігівської гімназії № 31 гуманітарно-естетичного профілю.

За результатами голосування та письмового іспиту члени комісії визначили переможців конкурсного відбору:
- на посаду директора Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 – Наталія Колотило;
- на посаду директора Чернігівської гімназії № 31 гуманітарно-естетичного профілю – Вікторія Овчаренко.



Наш кореспондент завітав у гімназію, щоб поспілкуватися з новопризначеним директором Вікторією Станіславівною Овчаренко.

- Я працюю в гімназії 34 роки. Гімназія - це мій рідний навчальний заклад, якому я віддала майже все своє життя, свої знання та свою любов. Я – її патріот.





Середня школа № 31, як звичайний навчальний заклад, була побудована в 1981-му році за адресою вул. Доценка, 29. Вчитель музичного мистецтва 31-ї школи Карпенко Василь Миколайович згодом став її директором. Через 10 років, в 1991-му році рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів середню школу було реорганізовано в школу-гімназію. А у 2000-му році наказом управління освіти Чернігівської ради – в класичну гімназію гуманітарно-естетичного профілю II-III ступенів, в якій зараз навчаються діти з 5-го по 11-й клас. З 1-го по 4-й клас діти навчаються в початковій школі №25, яка була відокремлена та знаходиться зараз в цієї ж будівлі.
На сьогодні в гімназії у 26 класах навчається 755 учнів. Педагогічний колектив складається з 74 вчителів.

Як і Василь Миколайович, я теж починала свій трудовий шлях з вчителя музичного мистецтва, потім стала заступником директора з навчально-виховної роботи. А після перемоги на конкурсі, 6 листопада до нас з привітаннями завітав начальник управління освіти Василій Олексійович Білогура і представив мене, як офіційного директора гімназії. Отже, 7 листопада я приступила до своїх обов’язків.

- Розкажіть, будь ласка, як саме проходив конкурс? Які були умови?
- Повинна додати, що я є депутатом міської ради та влітку приймала участь в затвердженні Положення про порядок проведення конкурсу та призначення директорів загальноосвітніх навчальних закладів. В Києві такі конкурси вже відбуваються, і Чернігів теж підтримав цей передовий досвід.

Отже, 6 вересня було наголошено про проведення конкурсу. Від школи №7 у конкурсі приймали участь 4 кандидати, від гімназії №31 – 2 кандидати – я і Наталія Миколаївна Горнюк, як заступники директора з навчально-виховної роботи.
До складу комісій по двох навчальних закладах увійшли депутати міської ради, представники структурних підрозділів міськради, педагогічного колективу та батьківського комітету зазначених шкіл, а також керівництво інших ЗНЗ та ВУЗів міста.

Конкурс проходив у 2 етапи за бальною системою.
1-й етап відбувся 27 жовтня на базі методичного центру управління освіти. Кандидати виконали письмову роботу, яка тривала годину. Необхідно було показати знання Закону України про освіту, Закону про загально-середню освіту, знання вікової психології, конфліктної психології та логічні питання.
На 2-му етапі 30 жовтня в приміщенні міської ради кандидати презентували перспективний план розвитку навчального закладу.

Я підготувала мультимедійну презентацію зі слайдами. 



Зокрема, визначила місію та візію гімназії;



пріоритетні напрямки роботи;



схематично змалювала, що з себе повинна представляти успішна сучасна гімназія;



як повинні розвиватися педагоги в професійному напрямку;



чотири основні етапи розвитку гімназії до 2023-го року та інше.

Взагалі, в розвитку шкіл головним є створення умов для розвитку інноваційної особистості в інформативному суспільстві, яка вміє навчатися, практично мислити, досягати поставлених цілей та працювати спільно в колективі. Також запровадження сучасних технологій, інклюзивної та STEM-освіти (програма навчання, яка готує учнів до успішного працевлаштування, до освіти після школи, вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема, із застосуванням математичних знань і наукових понять).

Таким чином, 30 жовтня в Чернігівській міській раді всі 6 претендентів на заміщення вакантної посади директора навчального закладу виступили зі своїми презентаціями, після чого члени конкурсної комісії з відбору підвели підсумки, та за кількістю набраних балів оголосили переможців.



Джерело: gorod.cn.ua

Категорії: Новости Чернигова Новини Миколаєва

17.11.2017 09:04