На Луганщині СБУ викрила шахрайські схеми отримання пенсій на померлих громадян

На Луганщині СБУ викрила шахрайські схеми отримання пенсій на померлих громадян

У Луганській області співробітники СБ України регулярно викривають та блокують протиправні схеми нарахування пенсій та інших соціальних виплат.

Однією з найпоширеніших шахрайських схем є незаконне отримання пенсій людей, зареєстрованих як переселенці, що померли на тимчасово неконтрольованій українською владою території Донбасу. Дані про таких громадян не передаються з окупованих районів до Головного Управління Пенсійного фонду у Луганській області.

З початку 2017 року СБ України встановила та підтвердила факти смерті майже 1200 пенсіонерів на території так званої «ЛНР», виплати яким продовжували отримувати родичі. Оперативники спецслужби задокументували, що у більшості випадків «посередницькі послуги» з отримання пенсій надають представники криміналітету, які пов’язані з ватажками незаконних збройних формувань терористів. Тільки на пенсії встановленим СБУ громадянам, які вже пішли з життя, держава щомісяця витрачала у середньому вісім мільйонів гривень.

СБ України передала дані про встановлені факти до Пенсійного фонду, який припинив виплати померлим громадянам. Завдяки інформації СБУ до державного бюджету вдалося повернути вже нараховані кошти у розмірі майже півтора мільйона гривень.

Робота у цьому напрямку триває.

Управління СБУ в Луганській області нагадує, що за незаконне одержання пенсій та соціальних виплат, а також неправомірне використання банківських платіжних карток правопорушників чекає кримінальна відповідальність.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Северодонецка Новости Луганска

05.10.2017 14:51