Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Зовнішньоторговельний обіг Донецької митниці збільшився на 33%

Донецькою митницею ДФС протягом січня - серпня 2017 року оформлено 33,3 тис. митних декларації всіх типів, що на 7%, або на 2,1 тис. декларацій більше, ніж за відповідний період минулого року. Із загальної кількості оформлень – 68% складено на вивезення товарів, 18% – на ввезення, 14% декларацій оформлені в інших митних режимах.

Протягом всього звітного періоду, динаміка зростання кількості оформлених митних декларацій залишається позитивною. Так, найбільший приріст в цьому році зафіксовано у імпортному напрямку, який становить 17%, у експортному ж напрямку зростання склало 6%.

Впродовж восьми місяців 2017 року в митниці здійснили оформлення 597 осіб. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року активність суб’єктів, що здійснюють операції з товарами, зросла на 23%. Серед учасників зовнішньоекономічної діяльності переважну більшість (44%) складають традиційні для Донецького регіону експортери. Слід відмітити, що у порівнянні з торішними показниками, доля імпортерів зросла на 78% та склала на кінець серпня поточного року 41% від загальної кількості учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Зовнішньоторговельний обіг Донецької митниці ДФС у 2017 році збільшився на 33% та склав 2 млрд 994 млн доларів. При цьому, імпортовано товарів на 683 млн доларів, експортовано – на 2 млрд 311 млн доларів. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу складає 1млрд 628 млн доларів.

Впровадження системи управління ризиками при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, здійснення заходів із розвитку митної логістики, застосування принципу «єдиного вікна» дозволило скоротити середній час митного оформлення при експорті на 10 хвилин. Зазначені заходи на одну годину скоротили і середній час митного оформлення імпортних операцій, який становить 52 хвилини.

З доходів мешканців Донецької області вже сплачено на

1,1 мільярд гривень більше, ніж торік

Головним управлінням ДФС у Донецькій області неодноразово зазначалось, що податок на доходи фізичних осіб – лідер у наповненні як державного бюджету країни, так і місцевих бюджетів регіону. На даний час 52% загальних надходжень зведеного бюджету країни забезпечує податок на доходи фізичних осіб.

Саме тому фахівцями служби постійно проводяться заходи, направлені на легалізацію трудових відносин з метою збереження державних соціальних гарантій для громадян, та, як наслідок, підвищення рівня надходжень податку на доходи фізичних осіб.

За період січень-серпень 2017 року до зведеного бюджету країни від платників Донецької області надійшло 5,4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб, що на 1,1 млрд грн, або на 25%, перевищує минулорічні надходження.

Чверть сплаченого податку, а саме понад 1,3 млрд гривень, спрямовано до державного бюджету країни. Решту коштів, а саме 4 млрд гривень, спрямовано до місцевих бюджетів регіону.

Звертаємо увагу мешканців Донецької області, що всі наймані працівники повинні бути офіційно працевлаштовані, адже це необхідна умова забезпечення їх державними соціальними гарантіями.

Шановні роботодавці, подбайте про соціальну захищеність ваших працівників і пам’ятайте, що бізнес повинен бути не тільки успішним, але й соціальновідповідальним!

Про своєчасну сплату єдиного внеску йшлось під час брифінгу в ГУ ДФС у Донецькій області

Своєчасній сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування був присвячений брифінг для ЗМІ за участі заступника начальника Головного управління ДФС у Донецькій області Марини Погосян.

Відкриваючи зустріч, Марина Лаврентіївна повідомила, що у Донецькій області понад 18,5 тис. страхувальників мають найманих працівників та щомісяця звітують та сплачують єдиний внесок, з них 9,7 тис. юридичних осіб та 8,8 тис. фізичних осіб – підприємців. «Користуючись нагодою, хочу подякувати всім сумлінним роботодавцям Донеччини, які своєчасно та в повному обсязі виконують свій обов’язок зі сплати єдиного внеску. Саме ними за дев’ять місяців 2017 року сплачено понад 4,5 млрд гривень єдиного внеску, що на 1 млрд гривень перевищує надходження відповідного періоду минулого року», – зазначила Марина Погосян.

Разом з цим, Марина Погосян зазначила, що вкрай важливим питанням залишається наявність заборгованості з єдиного соціального внеску, яка на 01.09.2017 становила 2,9 млрд гривень. Під час проведення заходу заступник начальника фіскальної служби області поінформувала про заходи, що вживаються для стягнення та скорочення заборгованості з єдиного соціального внеску, та їх результати. Нагадала, що чинним законодавством передбачені штрафні санкції у розмірі 20 % на суми недоїмки з єдиного внеску та пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати внеску за кожен день прострочення сплати, а також відповідна адміністративна відповідальність.

«Безумовно, фіскальною службою вживаються всі необхідні заходи для скорочення заборгованості з єдиного внеску, але всі ми – і фіскали, і роботодавці, і громадськість, – впевнена, розуміємо, що виключно штрафними санкціями, пенею та примусовим стягненням боргу вирішити питання заборгованості з єдиного соціального внеску навряд чи вдасться, – наголосила Марина Погосян. – Далеко не останньою за значимістю умовою є сумлінне, усвідомлене ставлення роботодавців до свого обов’язку сплачувати внесок». «Звертаюсь до всіх роботодавців. Будь ласка, пам’ятайте, що своєчасна та в повному обсязі сплата єдиного соціального внеску – це, перш за все, повага до ваших найманих працівників, прояв реального піклування про них, інвестування в їх майбутні пенсії, фінансова гарантія забезпечення державою соціальних обов’язків та стандартів!» – завершила зустріч Марина Погосян.

Податковою міліцією Донеччини ліквідовано підпільний цех у м. Маріуполь з виготовлення сурогатного алкоголю

Співробітниками слідчого управління фінансових розслідувань, оперативного управління та управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО Головного управління ДФС у Донецькій області («Фантом») спільно з працівниками Прокуратури Донецької області в рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за ч.2 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів), припинено злочинну діяльність з незаконного виробництва фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів на потужностях підпільного цеху. В подальшому виготовлений фальсифікат реалізовувався через торгівельну мережу м. Маріуполь.

За результатами проведених на місцях виготовлення, зберігання та реалізації фальсифікату обшуків співробітниками податкової міліції було вилучено лікеро-горілчаних виробів на загальну суму понад 288 тис. грн., з них:

- 1122 літри спирту етилового;

- 65 літрів купажу.

Головним управлінням ДФС у Донецькій області продовжується проведення комплексу широкомасштабних організаційно-практичних заходів в рамках операції «Акциз-2017», направлених на постійний моніторинг ринку товарів даної групи та запобігання розповсюдження фальсифікату.

Слідчі дії тривають.

Донеччина: врожай податків від аграріїв регіону перевищує

78 мільйонів гривень

За вісім місяців 2017 року місцеві бюджети Донецької області отримали від платників четвертої групи спрощеної системи оподаткування 78,3 млн грн єдиного податку. Надходження від сільгоспвиробників перевищили минулорічні на 14,8 млн гривень. Зокрема, за останній місяць літа підприємці-аграрії сплатили майже 10 млн гривень.

Сьогодні у Донецькій області 870 представників аграрного бізнесу обрали спрощену систему оподаткування. Лідерами зі сплати єдиного податку четвертої групи є аграрії, що перебувають на обліку у Мар’їнській ОДПІ, з результатом понад 15,1 млн грн, від агросектору Волноваського району надійшло 11,5 млн гривень. Трішки менше надійшло від сільгоспвиробників Мангуського та Красноармійського районів - по 11,3 млн грн з кожного району.

Нагадуємо, що до четвертої групи платників єдиного податку належать аграрії - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Ставка податку залежить від категорії земель (або водного фонду) та їх розташування (рілля, сіножаті і пасовища, багаторічні насадження, сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту тощо). Їх розмір розраховується у відсотках від бази оподаткування, тобто, від площі земельних ділянок.

Звертаємо увагу, що у 2017 році діють наступні ставки єдиного податку:

Види земельних ділянок Ставки єдиного податку (y % вiд нормативної грошової оцінки) загальні у гірських зонах тa на поліських територіях на закритому ґрунті

Рілля, сіножаті,

пасовища 0,95 (у 2016 році - 0,81; y 2015 році - 0,45) 0,57 (у 2016 році -0,49; 2015 рік - 0,27) 6,33 (2016 рік - 5,4; 2015 рік - 3,0)

Багаторічні

насадженя 0,57 (у 2016 році - 0,49; 2015 рік - 0,27) 0,19 (у 2016 році - 0,16; 2015 рік - 0,09)

Землі водного

фонду 2,43 (2015 рік - 1,35)

Бізнес Донеччини за дев’ять місяців збільшив сплату податків на 22%

За січень-вересень 2017 року платники Донецької області забезпечили надходження до зведеного бюджету країни у розмірі 11,7 млрд грн, що на 2,5 млрд грн, або на 22% перевищує аналогічні показники 2016 року. Зростання податкових перерахувань зафіксовано майже за усіма податками та зборами.

Так, за три квартали поточного року надходження самого значимого у наповненні зведеного бюджету країни податку з доходів фізичних осіб склали 6,1 млрд гривень. Таким чином по відношенню до показників минулого року перерахування до бюджету країни з доходів громадян збільшились на 13% або на 800 млн гривень.

Найбільший приріст надходжень спостерігається з податку на прибуток підприємств. З початку 2017 року підприємства Донецької області перерахували 1,2 млрд грн зазначеного податку, що на 85%, або на 1,1 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Суттєво збільшились і надходження від спрощенців області. Так, за дев’ять місяців підприємці які працюють на спрощеній системі оподаткування сплатили 460 млн грн єдиного податку, що на 23%, або на 108 млн грн більше, ніж за відповідний період 2016 року.

Найбільші податкові надходження забезпечили платники Маріупольської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області, їх цьогорічний внесок до зведеного бюджету країни склав 4,3 млрд грн, тоді як за дев’ять місяців 2016 року цей показник був на рівні 2,9 млрд гривень.

До закінчення терміну подання декларації з метою отримання податкової знижки за 2016 рік залишилось 3 місяці

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує фізичним особам про право на нарахування податкової знижки за минулий рік.

Отже, якщо людина протягом року отримувала заробітну плату, з якої утримано податок на доходи фізичних осіб, то за наявності підстав, встановлених Податковим кодексом України, така особа має право на отримання податкової знижки.

Знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесками на благодійність, відсотками за іпотечним кредитом, витратами на переобладнання машин під біопаливо, витратами на отримання доступного житла за державними програмами тощо.

Для отримання податкової знижки за результатами 2016 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2017 року, оскільки право на податкову знижку на наступні роки не переноситься. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Існує кілька обмежень для надання податкової знижки.

По-перше, вона надається тільки фізичним особам - резидентам України, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податку або відповідну відмітку в паспорті про відмову від його прийняття.

По-друге, претендувати на податкову знижку можна тільки в разі, якщо людина витратила гроші на придбання товарів, робіт або послуг саме у резидента - як юридичної, так і фізичної особи, і цьому є документальне підтвердження.

Крім того, розмір знижки по окремим видам має обмеження. Наприклад, витрати, понесені на навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах у 2016 році, не

повинні перевищувати за кожний повний або неповний місяць навчання у 2016 році – 1930 грн.

Також встановлено обмеження, що загальна сума понесених витрат не повинна перевищувати загальну суму зарплати людини за цей же рік, зменшену на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Крім того, право на податкову знижку не поширюється на інші доходи, наприклад, доходи від підприємницької діяльності.

Після отримання органом ДФС декларації, здійснюється перерахунок утриманого податку на доходи фізичних осіб та визначається сума, що підлягає поверненню. Кошти з бюджету повертаються протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок заявника.

До уваги платників єдиного податку: оновлена форма декларації подається за 9 місяців!

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує, що 05.05.2017 (з дня офіційного опублікування), набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.03.2017 №369 (опубліковано у офіційному виданні «Офіційний вісник України» від 05.05.2017 №36), яким внесено зміни до форм податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи), податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578.

Відповідно до п.46.6 ст.46 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, керуючись нормами ПКУ, оновлені форми декларацій використовуються платниками єдиного податку третьої групи для складання звітності за 9 місяців 2017 року, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди, починаючи з 01.10.2017.

Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 108.01.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ»

Про плату за землю з фізичних осіб

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує фізичним особам, що нарахування сум плати за землю проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному статтею 58 цього Кодексу. Податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі, якщо державний акт на право власності на земельну ділянку або договір оренди землі оформлений на фізичну особу - підприємця, то такий підприємець подає органу державної фіскальної служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю і сплачує земельний податок щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового місяця.

Відповідно до п.286.5 ст.286 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцезнаходженням земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено ст.281 ПКУ.

Від сплати податку звільняються: інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до п.281.2 ст.282 ПКУ звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

Якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 цієї статті, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву (п. 281.4 ст.281 ПКУ).

Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу, (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни, (першої і другої групи)», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого», тощо).

Звертаємо увагу фізичних осіб, які не сплатили земельний податок протягом 60 днів з дня вручення їм податкового повідомлення-рішення, що до них будуть застосовані заходи примусового стягнення та нараховані штрафні санкції і пеня за несвоєчасну сплату податку, у відповідності до вимог чинного законодавства.

До уваги керівників неприбуткових організацій.

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує, що згідно з п.8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440, контролюючим органом рішення про включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій установі (організації), а другий залишається в контролюючому органі.

Копія (дублікат) рішення про включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій видається контролюючим органом за основним місцем обліку такої установи (організації) на її звернення в письмовому вигляді.

Сума доходу, яка відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ, при продажу фізичною особою автомобіля

Дохід від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

При продажу легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів.

Якщо при продажу легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу, про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку.

У разі продажу об’єкта рухомого майна за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця або укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу об’єктів рухомого майна.

Отже, у разі продажу платником податку легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда нотаріусом/юридичною особою - посередником відображається сума доходу платника зазначена у договорі купівлі-продажу, яка не може бути нижчою або середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або оціночної вартості об’єкта (за вибором платника податку).

Зазначена норма передбачена п. 173.1, п. 173.3, п. 173.4 Податкового кодексу України.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

На забезпечення соціальних гарантій від роботодавців Донеччини надійшло 4,5 млрд грн єдиного внеску

З початку року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 4 мільярда 566 мільйонів гривень. Порівняно з минулорічними показниками надходження єдиного внеску зросли майже на чверть, або на 1,1 млрд гривень.

Заходи фіскальної служби Донеччини направлені на легалізацію заробітних плат та створення прозорого ринку зайнятості населення – це ключові фактори, які на даний час впливають на збільшення надходжень єдиного внеску.

Серед лідерів зі сплати єдиного внеску підприємства та підприємці м. Маріуполя, які забезпечили майже 27% від загальних надходжень – 1,2 млрд гривень. На другому місці роботодавці Слов’янського району, які сплатили 872 млн грн єдиного внеску. Третю позицію займають страхувальники Покровського району Донецької області з результатом у 603 млн гривень.

Єдиний внесок є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань.

Тому ті роботодавці, котрі нехтують вимогами законодавства, не оформлюють найманих працівників та виплачують заробітну плату в «конвертах», позбавляють своїх робітників цих гарантій, порушуючи тим самим їх права на соціальний захист та підтримку держави.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

05.10.2017 09:54