В рамках проекту «Ліга в дії» підлітки Маріуполя провели свій перший «урок» для вихованців школи-інтернат №2


Про безпеку в зоні проведення антитерористичної операції, безпеку вдома та на вулиці, права, обов’язки та про те, що потрібно робити, якщо опинився в екстреній ситуації, говорили лігівці та їхні перші «учні». Ініціатива «Ліга в дії», яка реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансові підтримки Європейського Союзу в межах Програми відновлення та розбудови миру, вийшла на новий етап. Перше заняття відвідав очільник поліції Донеччини Микола Семенишин та представник Організації Об’єднаних Націй в Україні Михайло Карелін.



Проект стартував у серпні. Тоді для найактивніших учасників «Ліги майбутніх поліцейських» Маріуполя та Мангуша розпочалася серія тренінгів, під час яких вони вчилися, як допомогти своїм одноліткам. Діти активно займалися, аби у майбутньому стати тренерами. І ось цей час настав.



Перші «учні» - давні знайомі і лігівців, і поліцейських – вихованці Маріупольської загальноосвітньої школи-інтернат №2. Сьогодні тут навчається 109 дітей, 30 з них – приїхали з Мар’їнки після того, як їхній інтернат було зруйновано. За роки війни ці діти звикли, що правоохоронці – завжди поруч, і завжди радо зустрічають гостей.



Як і всі тренінги для учасників Ліги, це «заняття» пройшло в інтерактивній формі, діти ближче познайомилися один з одним, весь «урок» працювали у командах. Разом групи одна за одною розкривали ті загрози, які можуть чекати на них звідусіль. Говорили, що насильство може бути не тільки фізичним, а й психологічним, економічним. Що загрозу можуть становити не тільки незнайомці, а й, на жаль, найрідніші люди. І в жодному з випадків не можна про це замовчувати.
Підлітки розігрували різні сценки, які допомагали краще розбирати ту чи іншу проблему. Вчилися, що робити, якщо знайшов небезпечний предмет, загубився на вулиці, якщо тебе ображають в школі, до тебе підійшов незнайомець. Говорили і про важливість безпечної поведінки на дорозі, повагу як до молодших, так і до однолітків, і дорослих.
Начальник поліції Донецької області генерал Микола Семенишин відзначив, що такий проект і заняття, які проводяться в його рамках, покликані і врятувати дитину від небезпеки, що може її підстерігати в зоні проведення АТО, і вберегти її від необдуманих та непоправних кроків.
- Дуже приємно, що саме «Ліга майбутніх поліцейських» не на слові, а на ділі втілює ті цінності, які потрібні для виховання наших дітей. Я маю велику надію, що за допомоги депутататського корпусу, так, як і на Хмельниччині, де була розроблена трирівнева модель профілактики підліткової злочинності, ми тут також будемо комплексно втілювати ці задумки за принципом: рівний -рівному. Щоб виховувати медіаторів, які будуть займатися примиренням сторін, створенням шкільних служб порозумінь, - відзначив генерал Семенишин.
Спеціаліст із соціальної мобілізації та доступу до правосуддя програми розвитку ООН Михайло Карелін подякував генералові за підтримку та бажання працювати з молоддю. Він розповів, як познайомився із Лігою: їхня організація створювала форуми розвитку громад, до яких залучала і дітей.
- Це називається community policing – як взаємодіє поліція з громадами. І тут учасники «Ліги майбутніх поліцейських» виявилися найбільш активними. Вони працювали та здійснювали величезну як профілактичну, так і іншу роботу по Донецькій області: влаштовували різні квести, походи, тренінги, тематичні акції. Нам би хотілося зробити цей рух ще більш активним, щоб ділитися цим досвідом і з Луганською областю, - зазначає Михайло Карелін.
Дотримання прав дітей, протидія домашньому насильству, правила безпеки в зоні проведення бойових дій – все це сьогодні обговорювали діти між собою. Лігівці нагадали: при будь-якій небезпеці потрібно телефонувати до поліції. І віднедавна це можна зробити і за допомогою мобільного додатку «Поліція 102».
14-річний вихованець школи-інтернат Гриша ділиться, що чути про такі речі від однолітків – це зовсім інша річ, ніж від дорослих. Хлопець гарно малює, захоплюється футболом, карате та мріє стати бійцем військово-морських сил. Проте вже зараз твердо знає: при будь-якій проблемі – телефонуй 102.
А учасник проекту «Ліга в дії», учень ліцей-школи №48 Павло розповів, що побувати у ролі тренера та говорити зі своїми однолітками про зовсім не дитячі проблеми – абсолютно нове, незвичне та захоплююче.
- Для мене це був перший такий досвід, коли я спробував себе у ролі тренера, і мені це дуже сподобалося. Сьогодні говорили про безпеку дітей, про насильство. Я не збираюся зупинятися, попереду у нас ще п’ять таких занять, і я сподіваюся, ми зможе допомогти таким самим дітям, як і ми, - каже Павло.
Його «колега» Софія зізналася, що спочатку було дуже страшно – не знали, як інші діти відреагують. Але ще на початку зустрічі зрозуміла, що все вийде як найкраще.
- Люблю щось розповідати, вчитися чомусь новому. Для мене це був надзвичайний безцінний досвід. Думаю, що інші заняття пройдуть у такому ж дусі, - каже дівчина.
На завершення діти та дорослі ділилися ідеями, як продовжити співробітництво навіть після завершення цього проекту.
- В мене є бачення щодо розвитку вказаного проекту. Потрібно продовжувати всі гарні напрацювання. Проект закінчується у листопаді, і в подальшому будемо вдосконалюватися, розширюватися та працювати з дітьми – підкреслив генерал Семенишин.
Нагадаємо, основним завданнями ініціативи «Ліга в дії» є представництво і захист прав дітей Донеччини, цільова інформаційна робота, спрямована на виявлення дітей, які страждають від насильства, але приховують це й живуть у постійному стресі, та надання їм допомоги.






Відділ комунікації
поліції Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

20.09.2017 09:58