У Львівській області стартувала акція з профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків

У Львівській області стартувала акція з профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків
Традиційно восени департамент охорони здоров’я проводить акцію «Дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків» у Львівській області. З цього приводу, сьогодні, 18 вересня відбулася прес-конференція за участі головного лікаря Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігоря Ковальчука, головного позаштатного спеціаліста департаменту з урології, проф. Андрія Боржієвського та завідувача відділення урології Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Юрія Дійчука.

«Питання профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків є надзвичайно актуальним та важливим, оскільки за останні 5 років суттєво збільшився ріст захворювання. За 2016 рік в області було виявлено 404 випадки раку простати. Найбільшу групу становлять пацієнти з 3 та 4 стадіями захворювання. Раннє виявлення раку дозволяє змінити критерії лікування, зекономивши час та кошти, а найголовніше – врятувати ваше життя», - розпочав Ігор Ковальчук.

«З 18 вересня по 2 жовтня відбуваються дні профілактики онкологічних захворювань. Мета – нагадати чоловічому населенню про рак простати, який на початку протікає безсимптомно. Зверніться до уролога, пройдіть УЗД та здайте кров на виявлення простатоспецифічного антигену. Таке обстеження чоловіки після 50 років мають проходити щорічно. Якщо хвороба виявлена на ранній стадії, тоді можна пропонувати радикальне лікування, що дозволить пацієнту одужати», - зазначив Андрій Боржієвський.

За словами Юрія Дійчука, ця акція спрямована на покращення поінформованості населення. Рак передміхурової залози (РПЗ) - одна з найважливіших медичних проблем, займає друге місце серед причин смерті від злоякісних новоутворень у чоловіків і є найбільш поширеним захворюванням в Європі.

Нагадаємо, що за минулорічну акцію було оглянуто 5266 пацієнтів, проведено дослідження на простатспецифічний антиген у 2155 пацієнтів, УЗД простати – 2721 пацієнта. Рак простати було виявлено у 51 хворого, 72 – скеровані в спецвідділення для уточнення діагнозу та подальшого лікування. Проведено 4 радикальних простатектомії.

За 8 місяців 2017 року у Львівській області виявлено 248 хворих на рак простати, на занедбаній стадії раку (IV) – 39, проліковано – 202, померло – 95 хворих.

Джерело: loda.gov.ua

Категорії: Новини Львова Новини Стрия Новини Дрогобича Новини Бродів Новини Сколе Новини Трускавця Новини Червонограда Новини Нового Роздолу Новини Жидачева Новини Миколаєва

19.09.2017 09:26