Жовква та Німеччина співпрацюватимуть у напрямку енергозбереження

Жовква та Німеччина співпрацюватимуть у напрямку енергозбереження
15-16 травня Жовкву відвідала делегація міста Деліча – міста-парнера Жовкви з Німеччини. У її складі був бурмістр, керівник комунального підприємства, представники депутатського корпусу.
Візит німецької делегації передбачав офіційну зустріч з міською владою Жовкви, відвідування комунальних об’єктів та історичних пам’яток.
Темою зустрічі представників міст-партнерів була робота у напрямку енергозбереження. Для Жовкви вона є актуальною, оскільки місто активною розвивається у цьому напрямку і реалізує проект за кошти Європейського Союзу, який передбачає низку втілення низки енергоефективних заходів у комунальних об’єктах.
Бурмістр Деліча та міський голова Жовкви розповіли про політику своїх міст в контексті втілення заходів з енергозбереження.
Мер міста Деліч Манфед Вільде презентував місто та об’єкти у ньому, у яких втілено енергоефективні заходи. Такими, до прикладу, є комунальні початкові та середні школи у місті, дитячий садок, а також приватні підприємства – біореактор, агрофірма тощо.
- Коли ми вирішуємо де і який об’єкт реконструювати, будувати чи впроваджувати енергоефективні технології, то враховуємо соціальних склад мешканців того району міста, де це плануємо робити, - розповів Манфед Вільде. – Для того, щоб ці проекти були реалізовані вдало і це давало необхідні результати протягом багатьох наступних років, мусимо знати, на кого розраховувати – дітей, пенсіонерів чи молодих людей.
За словами німецьких партнерів, останні заходи з енергозбереження у Делічі на 70 – 90% фінансували за кошти інвесторів.
- Наразі ми втілюємо проект з будівництва школи для 5-11 класів та спортзалу. Їхня вартість складає 7,5 та 3,2 млн. євро, - додав бурмістр Деліча.
Міський голова Жовкви Петро Вихопень презентував місто. Він коротко розповів про його історію, структуру міської ради, комунальне господарство, бюджет міста.
- На жаль, за 25 років бюджет міста не дозволяв модернізувати інфраструктуру Жовкву. Тому зараз у цьому ми відчуваємо гостру необхідність, - зазначив Петро Богданович.
Мер Жовкви зазначив, що у минулому році до міста вдалося залучити 9 млн. грн., а цього року планується 35 млн. євро.
- Ми розробили «План сталого енергетичного розвитку». Це дало можливість залучити кошти Європейського Союзу для втілення цих проектів, - додав Петро Вихопень. – Загалом, місто працює над створенням сприятливого інвестиційного клімату для ведення бізнесу у Жовкві.
Петро Вихопень розповів про, що місто впроваджує проект у рамках програми «Демонстраційні Проекти – Угода Мерів», у рамках якого завдяки коштам Європейського Союзу буде проведено реконструкцію комунальної котельні, дитячого садка та комунальних будинку на суму 860 тис. євро.
Керівники Жовкви та Делічі обмінялися думками та розповіли особливості про реалізацію різноманітних проектів в Україні та Жовкві. Так, незважаючи на велику різницю у бюджетних можливостях в обох містах, спільним для них є необхідність залучення інвестиційних коштів. Разом з тим, Петро Вихопень підкреслив різне ставлення до заходів з енергозбереження в українців та німців.
- Раніше, коли я побував у Делічі, побачив різницю в розумінні енергоефективності. В Україні люди оцінюють енергоефективність у кіловатах та ватах, а в Німеччині – саме як ефективно використовувати енергію, - зауважив мер Жовкви.
У свою чергу, Манфед Вільде уточнив, що німці змушені так робити, оскільки це має суттєвий вплив на бюджет кожної родини.
Представники делегації Деліча зазначили, що вони готові допомогти Жовкві у продовженні втіленні енергоефективних заходів у рамках підписаної співпраці між обома містами. Бурміст запропонував, аби кілька фахівців із енергозбереження Жовкви пройшли стажування у Делічі для отримання необхідного досвіду у цьому напрямкові. Крім того, сторони домовилися восени цього року провести спільну конференцію у Жовкві.
Петро Вихопень подарував Манфеду Вільде «Атлас історичних міст», присвяченій Жовкві. У свою чергу, бурмістр Деліча подарував меру Жовкву картину з панорамою німецького міста 1648 року.

Джерело: https://zhovkva-rada.gov.ua

Категорії: Новини Жовкви

19.05.2017 17:06