Хто є Почесним громадянином Стрия?

Хто є Почесним громадянином Стрия?
Нещодавно кореспондент GURU.UA зробив запит до Стрийського виконавчого комітету стосовно того, які громадяни вже мають звання “Почесний громадянин міста Стрия”, що потрібно зробити задля здобуття такого звання та які пільги належать таким стриянам. Справа у тому, що, як встановив кореспондент, ніякі стрийські державні установи не розміщують на своїх офіційних сайтах подібної інформації.

Згідно із відповіддю виконкому звання “Почесного громадянина міста Стрия” надано:

рішенням ІІІ сесії ІІ демократичного скликання від 30 березня 1995 членам комітету і редакційній колегії альманаху “Стрийщина” Богдану Ковалю, Володимиру Бандері, Володимиру Вірщуку, Роману Цурковському, Євстахії Мілянич, Миколі Гошовському, Любомиру Гуменному, Ярославі Парахоняк-Рубель, Іванні Присгай-Клим, Ярославу Падоху, Остапу Савчинському, Климентію Баб'яку, Ірині Пеленській, Наталії Пазуняк, Едварду Козаку, Володимиру Андрушуку, Осипу Бандері, Іллі Городецькому, Андрію Кірічаку, Омеляну Цісику, Льву Шанковському, Василю Леву.

Також у різні роки це звання була надано Ярославу Кривку, професору Юрію Солтису, сестрам Степана Бандери Володимирі Бандері та Оксані Бандері, голові товариства “Просвіта” Михайлу Мандрику, художнику Григорію Паламарю.

У 2011 році це звання надали Степану Бандері.

У 2014 — Героям України Андрію Корчаку та Юрію Дяковському (посмертно).

Згідно з положенням про звання “Почесний громадянин міста Стрия” Почесні громадяни мають право на отримання 50% пільги в оплаті за житлово-комунальні послуги, творчі майстерні, безоплатний проїзд в міському транспорті, крім таксі.

Прізвища Почесних громадян записуються у Книзі Почесних громадян міста Стрия, де також поміщаються їхні портрети та короткі дані.

Варто відзначити, що згідно з “Положенням про звання “Почесний громадянин міста Стрия” це звання присвоюється рішенням Стрийської міської ради особам, незалежно від громадянства і місця проживання, за виняткові заслуги перед стрийською громадою у розбудові міста та утвердження суверенної України.

Пропозиції на присвоєння звання подаються громадськими організаціями, політичними партіями, які повинні бути зареєстровані в Україні відповідно до її законодавства.

Наскільки стало відомо редакції, одна з громадських організацій Стрия, висунула на це звання стрийських шахісток Марію та Ганну Музичук. Чи отримають вони це звання вирішить  депутатський корпус міської ради.

Наразі в інших містах країни поширена практика надання звання Почесного громадянина загиблим учасникам АТО. Наприклад, звання “Почесний громадянин міста Маріуполя” у червні цього року отримали четверо маріупольців які загинули захищаючи Україну від терористів. У Стрию поки що жоден з героїв полеглих на сході України ще не отримав звання “Почесного громадянина міста Стрия”.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Стрия

27.08.2015 15:28