У Підгірцях говорили про туризм на Страйщині

У Підгірцях говорили про туризм на Страйщині
21 липня на базі Стрийського району відбувся кущовий семінар на тему: «Інвестиційна та туристична привабливість району у контексті збереження та використання культурної спадщини» за участю представників органів культурної спадщини Львівської ОДА, районних адміністрацій та міст обласного значення відповідальних за охорону культурної спадщини. Зокрема семінар на Стрийщині зібрав знавців культурної спадщини з Дрогобицького, Сколівського, Жидачівського, Миколаївського районів, міст Стрия, Моршина та Дрогобича. У роботі семінару взяв участь голова Стрийської райдержадміністрації Любомир Стадник.

За програмою семінару для його учасників провели цікаві екскурсії до церкви Воздвиження Чесного Хреста (ХVІІІ ст.) у селі Добрівляни, до Народного музею визвольної боротьби ОУН-УПА у селі Кавсько, до палацу Бруніцьких (ХІХ ст.) у селі Підгірці, який сьогодні реставрують, до агрооселі «Розгірче» та наскельного монастиря (ХІІІ-ХІV ст.) у селі Розгірче.

Далі гостей Стрийщини запросили до Підгорецького маєтку для ділової та конструктивної роботи за "круглим столом". Звертаючись до учасників семінару, голова райдержадміністрації Любомир Стадник зазначив, що важливу роль у розбудові української держави, відродженні духовності, історичної пам'яті відіграє національна культурна спадщина та її складова - пам'ятки історії та культури. Також він коротко зупинився на головних пріоритетних питаннях, над якими нині працює райдержадміністрація, порушив й проблемні питання району, зокрема фінансування культурної галузі.

Під час семінару обговорили актуальні питання з охорони культурної спадщини регіону. Одним із важливих було питання щодо неналежного використання пам’яток архітектури та проведення на них самовільних робіт, що призводить до знищення і руйнації об’єктів. Зокрема йшлося й про "ялинкові церкви", що все частіше попадають під не фахове втручання користувачів, які оббивають дерев’яні храми вагонкою, різнокольоровою бляхою тощо. Представники районів та міст обласного значення поділились досвідом виконання програм з питань захисту та охорони культурної спадщини у своїх регіонах, провели аналіз стану пам’яток та їх використання, обмінялись думками, щоб поширити напрацювання, яких досягли окремі райони, а також вели мову про заплановані заходи.

Також учасники семінару отримали роздаткові матеріали необхідні у подальшій роботі.

Підбиваючи підсумки роботи кущового семінару, начальник відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Андрій Левик сказав: "Кожний, хто працює на збереження і охорону культурної спадщини, не лише бере на себе відповідальність із забезпечення, організації та інформування населення щодо культурної, історичної та мистецької цінності пам’яток, він дуже любить цю працю. Інакше в цій галузі не можна працювати».

Джерело: stryi-rda.gov.ua

Категорії: Новини Стрия

22.07.2015 18:52