В стрийській книгарні "Ідея" виступили маріупольский та дніпропетровський письменники (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора в стрийській книгарні “Ідея”відбулась традиційна літературна зустріч. Цього разу свої твори декламував маріупольський поет, грек за походженням, Федір Шишман та письменник з Дніпропетровщини Дмитро Бондаренко.

На початку зустрічі Федір Шишман зізнався, що в його крові немає й краплини української, але чуючи його твори, ніяк не можна здогадатися, що навіть українську мову автор вивчив в Греції. Поет подякував присутнім, що вони прийшли познайомитися з його творчістю та творчістю Дмитра Бондаренка.

 Новини Стрия

“З моєю осообливо, бо я приїхав з міста Маріуполя. Я грек за походженням. В мене жодної краплини української крові нема. Місто Маріуполь — це там, де розмовляють російської мовою 26 годин на добу, розповідати там про Україну дуже важко, але треба. На Західній Україні я почуваюсь трошки легше. Тому я приїхав до вас і хочу сказати: якщо Західна Україна усвідомить, що немв ні східної, ні західної, ні південної, ні північної України, а є вона одна, і ваша Західна Україна буде переконана в цьому, я вам кажу, жоден москаль, як ви кажете, не перетине наш кордон”, - звернувася до пристуніх Федір Шишман.

Саме він не один день підтримував тих, хто стояв на Євромайдані, своїми віршами.

Його збірка “Вставай, Україно!” вийшла в 2013 році на передодні Майдану. Друга “Майдан — свободи джерело” - в 2015 році.

 Новини Стрия

“Чому вони мають такі назви? Нація має пройти через все це — черерз Майдан, через війну, щоб заявити про себе всюди, що вона є нація і так воно буде”, - розказав поет.

Почав свій виступ автор з віршу “Червона калина”, який він написав після прослуховування гімну УПА.

Трохи інший напрям має творчість Дмитра Бондаренка.

“Я з радістю виступаю вже в другий раз в цей крамниці. В мене література така, можна сказати, легковажна, розважальна. І нібито зараз такі важкі часи, війна, жертви, але я все-таки думаю, що, мабуть, така легковажна література також потрібна, бо люди живуть навіть на фронті. Поширювавкнижки і в госпіталях. Я вважаю, що письменники українські мають створювати літературу, щоб ті, хто проливає зараз кров, могли читати навіть про себе”, - зазначив автор.

 Новини Стрия

Такі зустрічі в книгарні в Стрию відбуваються щочетверга вже протягом декількох років. Запрошуються всі бажаючі.

А завтра, 14 березня, Федір Шишман та Дмитро Бондаренко виступатимуть на книжковій толоці в місті Миколаїв (Львівської області). Захід триватиме два дні. 

 Новини Стрия 

Слухайте вірші з зустрічі у відео.




Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Днепропетровска Новини Стрия

13.03.2015 11:45