У День Соборності у Стрию зав

У День Соборності у Стрию зав
Сьогодні на День Соборності по всій країні проходять різноманітні заходи, метою яких є закликання до об'єднання населення у такий нелегкий період, вшанування національної ідеї та пам'яті всіх тих, хто боровся за незалежність України у різний час.

Не залишили без уваги цей день і стрияни. Мешканці міста, серед яких були й учні шкіл, зібралися,щоб зав'язати “Стрічку Єднання”.

“Сьогодні стрияне підтримали акцію біженців Сходу, які обєдналися в громадьску організацію “Схід і Захід разом”. Зроблена вона для того, щоб поєдніти Схід і Захід, який ми не можемо розділяти. Ми би хотіли об'єднати всіх людей, що за мир, всіх, хто будують Україну, всіх, хто будує просто добро в світі. Бажаю всім на цій акції радості, силу духу, будьте сильними, люди, об'єднуйтеся, і ми переможемо будь-якого ворога” - зазначила одна з організаторів заходу, представниця громадської організації “Майдан Стрийщини” Вікторія Коцур.



Учасники зібралися на площі біля школи №2, де пройшов молебен за всіми загиблими на Україні під час становлення її незалежності та конфлікту на Донбасі.

Перед присутніми виступили ініціатори акції, а представники “Просвіти” розповіли декілька моментів з історії України. Мова йшла про те, що відбувається у державі тепер, і що було 100 років тому, схожості та відмінності подій. Згадали й про перший живий ланцюг єднання 22 січня 1999 року.



Серед виступавших - учасник стрийського Евромайдану Олег та випускник школи №2, нині воїн Національної Гвардії Ігор. Лунав вірш про АТО учня спеціалізованої школи №4, а учениця школи №9 виконала пісню власного авторства “Повертайтесь, солдати”.

Хвилиної тиші вшанували пам'ять випускника школи №2 Андрія Корчака, який загинув на Євромайдані 18 лютого 2014 року.

Потім учасники спрямували до початкової гімназії. Там також пройшов митинг-молебен за загиблими, в тому числі і за випускником закладу Юрієм Дяковським, що поляг під Слов'янськом.



Також тут виступив боєць добровольчого батальйону “Січ” Василь Здирко: “Хочу сказати декілька думок стосовно мобілізації, яка буде. Сама мобілізація є неправильною, тому що не оголошено воєнний стан. І відправляти новобранців, ще зовсім зелених, також неправильно. Але з другої сторони, хлопці з армійських батальйонів вже півроку там перебувають, їх потрібно, звичайно, поміняти, бо вони так само хочуть додому, до своєї сім'ї. Мобілізація, що зараз буде, стане однією з найгірших, бо під неї попадуть люди, які найбільш за всіх не хочуть воювати. Хочу сказати, що там більшість генералів є негідниками, які розкрадають майно та відсилаюсть нас на гарматне м'ясо. Але ми воюєм не за генералів, не за Пороха, не за Верховну Раду. Ми воюєм за свою землю. І коли ми вижинемо москаля з нашої хати, тоді ми всі спитаємося, хто нас зливав, і кожен буде за це відповідати”.

Потім процесія спрямувала до школи №7, де біля пам'ятнику С. Бандері помолилися за загиблого випускника цього закладу Павла Коваля.



Кінцевим пунктом став Майдан Незалежності. Учасники акції написали на стрічках свої побажання Україні та українцям та заспівали гімн країни.

У штабі громадської організації “Майдан Стрийщини” активісти зав'язали усі стрічки в одну єдину, та заміряли. Довжина Стрийської стрічки виявилась 135 метрів.
Тепер її відправлять до Львова, а звідти — до Києва. Зі столиці розпочнуться мандри Стрічки Єднання по всій країні.





Більш фото дивиться тут: http://photo.guru.ua/user/33815/1021/24947

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Стрия

22.01.2015 22:37