Найкривавіші злочини 2010 року

Найкривавіші злочини 2010 року
Минає рік 2010-ий. Для когось він був вдалий, для когось — важкий. Помилки можна виправити. Не можна лише оживити загиблих і стерти з пам'яті жертв жахливі спомини. За злочином має слідувати кара. Якою вона була за найкривавіші злочини року, що минув?

Довічне ув’язнення

отримав 63-річний Василь Панько з села Олександрівка Семенівського району. Він загубив дві душі: 35-річну Олену Науменко та 43-річного Володимира Білоцерківського, їхні тіла порубав на 32 шматки і прикопав у двох ямах за хатою на власному городі.
Олена і Володимир познайомилися на заробітках у Києві. Нажили трьох дітей — двох хлопчиків і дівчинку. Та коли повернулися зі столиці в село, стали спиватися. Працювали по людях, зароблене та гроші, що отримували на дітей, пропивали.

Допилися до того, що у 2008 році їх позбавили батьківських прав. Хлопчиків оформили у прийомну сім'ю, дівчинку, якій на той час не було і року, — у Прилуцький будинок дитини. Мати Володимира з села Димер Київської області неодноразово присилала сину гроші, просила покинути Лену і повернутися додому. Не слухав матері, не залишав дружину, з якою прожив більше 10 років. Кажуть, у них була любов.
Олена та Володимир попалися під руку головорізу Паньку, у якого вже було 24 роки тюремного стажу. З тюрми звільнився умовно-достроково у 2005 році. Олена і Володимир зайшли до нього в гості, випили, засперечалися, кому бігти на «точку». Розлючений Панько терпіти не міг, щоб йому перечили. Гості кинулися тікати. Наздогнав у сінечках.

Володимиру сокира увійшла в голову по обух. Олену вбивав довго, вона зійшла кров'ю. Трупи затяг за хату. Коли закоцюбли, повідрубував руки, ноги, голови. Викопав неглибокі ямки, вкинув туди 32 шматки людських тіл, присипав землею і пішов спати.
Після зникнення подружжя рідні заявили в міліцію. Тільки на дев'ятий день правоохоронцям вдалося вийти на слід убивці. Розкопувала ями міліція, місцеві побоялися. Кажуть, Панько варив людське м'ясо, їв, а потім блював.
Останки Олени поховали в Олександрівці. Володимира мати забрала в Димер.

Шість років за те, що замовила вбивство


Для 45-річної чернігівки Наталії Молько прокурор просила 10 років позбавлення волі, суддя дав шість. За те, що замовила кілеру чоловіка Миколу.
З Миколою Наталія прожила 29 років. Виховали двох доньок, нажили добротний дім, дві машини... Торгували м'ясом на ринку в Масанах у Чернігові.
Наталія стала випивати. Чоловік просив кинути пити, вмовляв лікуватися. Та допомагало не надовго. Бувало, жінка щезала на кілька днів. Йшла в запій, вешталася по притонах. Гроші з дому виносила. От і поставив чоловік замки у свою кімнату. Це розлютило Наталію. Надумала його провчити, зі світу зжити.

Через знайомого таксиста напитала кілера. Останньому написала адресу, намалювала схему, як чоловік ітиме до гаражів. На доказ убивства попросила зняти з трупа золотий ланцюжок з хрестиком і забрати ключі від будинку.
На щастя Миколи Молька, таксист розповів цю історію знайомому міліціонеру. Правоохоронці розробили оперативну комбінацію: під виглядом кілера до замовниці прийшов міліціонер. За роботу вона пообіцяла дві тисячі доларів. Міліціонер інсценував убивство Миколи Молька, передав замовниці ключі і ланцюжок з хрестиком. Через кілька хвилин після цього її затримали. На суді Наталія стверджувала, що не хотіла смерті чоловіка. Мовляв, то все міліцейська провокація.

«Чернігівський маніяк» потрапив у психлікарню

Звістка про його діяння потрясла Чернігів і область. Про нього писали не тільки всі місцеві газети, а й центральні, показали чи не всі телеканали. Маніяк навів жаху на дітей і дорослих. Вони не випускали своїх чад на вулицю самих. Про нього говорили в громадському транспорті, на ринках, у супермаркетах. Міліція обіцяла винагороду — 20 тисяч доларів тому, хто його викаже.
Врешті-решт впіймали. 21-річний чернігівець Олександр Сергов вбивав лопатою. 20 квітня першою загинула 84-річна Марія Дорошенко. Вбивця відрубав їй голову у дворі, біля сараю. Другим йому зустрівся 45-річний Валерій Якименко. Напав на чоловіка серед вулиці, неподалік Іллінської церкви, коли той повертався з роботи. Було це близько 18 години. Розрубав ліве вухо і трохи голову. Чоловік ухилився від лопати, це врятувало йому життя. Третьою жертвою став 72-річний Іван Гапшенко. Маніяк посік йому голову лопатою біля дачі пенсіонера у Пролетарському гаю. 60-річну Олену Касаткіну зарубав на вулиці Островського. Жінка вийшла у магазин за мінералкою і потрапила Сергову на очі.
Після затримання Сергова помістили в СІЗО. Згодом відправили на 45 діб у Київ, в інститут для проходження стаціонарної комплексної психо-лого-психіатричної експертизи. Експертиза показала, що Сергов психічно хворий. Внаслідок чого він був визнаний неосудним. Суд призначив йому примусове лікування в психіатричному закладі. Там він і зараз.

Покарав себе сам

14 травня у Прилуках 52-річний Анатолій Михайленко з обріза застрелив 38-річну Оксану Литвиненко. Зброю замаскував букетом білих троянд у червоній фользі. Все сталося у робочому кабінеті Оксани Валер'янівни у день и народження. Вона була директором TOB «Саксес», фірми, що здає в оренду торгові площі в колишньому центральному універмазі Прилук. Зробив це через ревнощі.
Певний час Оксана та Анатолій жили як чоловік і дружина. Та через те, що Анатолій ревнував її з приводу і без нього, слідкував за нею, Оксана вирішила поставити в їхніх стосунках крапку. Чим підписала собі вирок. У тюрму Михайленко не потрапив — покарав себе сам. Застрелився в кабінеті Оксани, їх тіла лежали неподалік одне від одного.


Від 7 до 15 років чи пожиттєво?

Саме стільки дають за убивство. Певно, чималий строк отримає 21-річний ніжинець Максим Бублик, якого підозрюють у вбивстві 23-річного Юрія Скотаря та його 12-річної сестрички Іринки Нацик.
Трагедія сталася в ніч з 5 на 6 грудня у малосімейці на вулиці Синяківській у Ніжині. У брата були порізані груди, руки, шия. Та це не причина смерті. Юрія та Іринку задушили.

Їх трупи знайшов батько дівчинки, він якраз повернувся з нічного чергування. Мати дитини померла п'ять років тому. Іринку ще за життя матері, яка стала інвалідом (без ніг), відправили у Ніжинський дитбудинок «Затишок». Та попередня ніжинська влада вирішила закрити заклад, і дітей, у яких рідні не були позбавлені батьківських прав, відправили додому. Так сталося і з Ірочкою. З 22 жовтня вона жила з татом,, інвалідом по зору, і братом, який полюбляв збирати компанії вдома.
Останнім, кого бачили в гостях, був сусід по площадці Максим Бублик (від однієї до другої квартири відстань метрів 12). Випивали, на столі так і лишилася стояти трилітрова банка, в якій на палець ще було самогону. Кажуть, Бублик тікав із міста, ще й мобільний телефон вбитого із собою прихопив. По ньому його і вирахували правоохоронці. Затримали на трасі біля Вертіївки.

На нари на чотири роки

потрапив 50-річний ічнянець Олексій Гавриленко за катування і залишення в небезпеці дружини Любові. Вона після чоловікових побоїв і відхаювань померла голяком серед хати. Сталося це минулої зими в Ічні.
Олексій і Люба прожили разом 26 років. Олексій — трудяга, місцевий двірник і людський наймит. Любов — завсідниця ічнянських «точок» з продажу самогону і розведеного спирту. Саме горілка і спровокувала криваву бійню в хаті Гавриленків.

Випивати Люба почала, як народила сина-каліку. Не жив він — мучився. Його трясло, руки-ноги викручувало. Помер у 21 рік. З того часу Люба остаточно розпилася. Гроші, що Олексій заробляв і давав на дрова та хліб, пропивала. Нап'ється і спить, їй не холодно. А Олексій тверезий, труситься зимою у холодній хаті, голодний. От і не витримав — побив так, що кров'ю була залита вся хата. Експерти нарахували 27 ударів. Тоді витяг у сіни, роздяг догола. З вулиці мискою носив сніг і висипав на неї, щоб опритомніла. Та жінка — ніякої реакції. Тоді він покинув її на холоді, а сам пішов розпалювати грубку. За годину спохватився за дружиною: «Любо, Любочко...», — а вона вже очі під лоб пустила. Відніс її на ліжко бездиханну, а сам до сусідів побіг, міліцію викликати. Експерти з'ясували: померла Любов Гавриленко внаслідок переохолодження.

Після похорону Олексій роздавав Любині борги: 400 гривень на «точку», 1000 — в магазин за випивку і закуску. На могилу він носив їй квіти. Та це не врятувало від покарання. Пом'якшило його провину те, що Олексій лікувався у психоневрологічній лікарні, і не раз. Заробив хворобу в армії, через що його комісували.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №52 (1286)

Джерело: gorod.cn.ua

Категорії: Новости Чернигова Новости Синяка Новости Сак

31.12.2010 13:23