Зростає число українців, які не вірять у перемогу над росією - опитування

85% опитаних українців загалом впевнені, що Україна переможе у війні проти росії. Водночас 15% не вірять у перемогу — у червні 2023 року таких було лише 3%.

Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», пише hromadske.ua.

Так, серед опитаних абсолютно впевнені у перемозі України 42%, що майже вдвічі менше за показники минулого року.

За даними соціологів, більшість людей, що вірять у перемогу, це чоловіки та жінки віком 51+, а також ті, чиї близькі зараз на фронті, — таких 50%. Водночас людей, що вірять у перемогу, віком 18-35 років значно менше — таких 31%.

31% респондентів вважають, що для перемоги Україні знадобиться пів року чи менше. Однак частіше опитані казали, що для перемоги потрібно більше ніж рік — таких 39%. У червні минулого року так вважало 25%. Найбільше людей із такою думкою — серед респондентів віком 18-35 років (52%).

На запитання «Що потрібно Україні для перемоги?» більшість опитаних відповіли:

збільшення постачання зброї (46%);
необхідність побороти корупцію (38%).
На третьому місці були такі запити: єдність українського суспільства, зміна чинної влади, допомога міжнародних партнерів та мобілізація — такі варіанти обрало 20% опитаних.

Загалом 36% респондентів вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку, натомість 45% мають протилежну думку — таких найбільше на заході України. Ще 19% не змогли відповісти.

Згідно з дослідженням, старші респонденти мають більше оптимізму. Серед українців віком 51+ рух справ оцінюють позитивно 44%. Протилежну думку мають 39% опитаних. Серед наймолодших українців 27% оцінюють позитивно рух теперішніх справ.

Найчастішими емоціями, які опитані відчували, думаючи про Україну, є гордість (56%), потім сум (39%) і страх (21%). Із серпня 2022 року до лютого 2024-го зросла кількість тих, хто відчуває сум і страх — із 29% до 39% та з 11% до 21% відповідно.

Методологія

Опитування проводилося 10-11 лютого 2024 року в межах 26-ї хвилі Моніторингу, який започаткований та проводиться з третього дня повномасштабного вторгнення росії.

Загалом було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв'язок.

Метод опитування — CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження становить не більше ніж 3,1%

Джерело: https://hromadske.ua/posts/kilkist-ukrayinciv-sho-ne-viryat-u-peremogu-nad-rosiyeyu-zrosla-u-5-raziv-opituvannya

20.02.2024 08:19