Рішення Євроради: переговори про вступ України до ЄС офіційно розпочаті



Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу.
Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель, пише hromadske.ua.

«Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу», — прокоментував Володимир Зеленський.

Він також привітав Молдову з початком перемовин про вступ до ЄС.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що цим рішенням Євросоюз високо оцінив реформи, проведені за останні роки, а також виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

«Попереду непростий шлях. Ми єдині та готові пройти його максимально швидко», — заявив глава уряду.

Окрім того, Єврорада надала Грузії статус кандидата на вступ до ЄС. А переговори з Боснією та Герцеговиною розпочнуться тоді, коли країна досягне необхідного рівня відповідності критеріям членства, зауважив Мішель.

Що для України означає початок переговорів?

Після одноголосного рішення Євроради про початок перемовин Україна має впроваджувати закони та стандарти ЄС. Дотримання всіх вимог має підтвердити кожна країна-член ЄС.

Зазначимо, що початок переговорів одночасно з іншою країною не гарантує завершення в той самий час, оскільки темп перемовин залежить від швидкості реформ та узгодження з законодавством ЄС у кожній країні.

Наприклад, переговори про вступ Польщі розпочались у 1998 році, а от членом Євросоюзу країна стала лише у 2004-му.

Після завершення перемовин у всіх сферах Комісія дає свій висновок щодо готовності країни стати державою-членом. Саме на його основі країни ЄС ухвалюють рішення одноголосно закрити переговорний процес. Європейський парламент також має дати свою згоду.

Що передувало?

Улітку 2022 року Україна та Молдова отримали статус кандидата на вступ у ЄС. Після цього Україна мала виконати 7 рекомендацій від Євросоюзу, щоб почати переговори власне про вступ.

У червні 2023 року Європейська комісія оголосила свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени Євросоюзу. Тоді зазначалося, що Україна виконала два кроки із семи, які запропонувала Єврокомісія.

Уже в листопаді президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС. Вже 14-15 грудня у Брюсселі має відбутися саміт ЄС, де розглядатимуть питання розширення.

Станом на 8 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна виконала всі сім рекомендацій.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/yevrorada-virishila-rozpochati-peregovori-pro-vstup-ukrayini-do-yes

15.12.2023 12:35