Україна сформувала в росії групи диверсантів, яким надає дрони для атак – CNN

Україна сформувала в росії групи диверсантів, яким надає дрони для атак – CNN
Україна розвинула у Росії мережу агентів і симпатиків, які працюють над проведенням диверсій проти російських цілей, і почала надавати їм безпілотники для організації атак, пише у своєму матеріалі CNN із посиланням на «людей, знайомих із американською розвідкою».

Видання зазначає, що в США вважають, що саме проукраїнські агенти всередині Росії здійснили атаку безпілотників на Кремль на початку травня, запустивши безпілотники з території Росії.

«Незрозуміло, чи інші атаки безпілотників, здійснені останніми днями, в тому числі одна, спрямована на житловий квартал під Москвою, а також удари по нафтопереробних заводах на півдні Росії, також були здійснені з території Росії чи здійснені цією мережею проукраїнських оперативників. Але офіційні особи США вважають, що Україна розвинула диверсійні осередки всередині Росії, які складаються з проукраїнських симпатиків і оперативників, добре навчених веденню такого роду війни», – пише CNN.

Вважається, що Україна надала їм безпілотники українського виробництва. Зокрема джерела видання кажуть, що немає жодних доказів того, що будь-які удари з безпілотників були нанесені з використанням наданих США БПЛА.

Офіційні особи не можуть однозначно сказати, як Україні вдалося відправити безпілотники в тил ворога, але два джерела CNN повідомили, що вона встановила добре відпрацьовані контрабандні маршрути, які можна використовувати для відправки безпілотників або компонентів безпілотників до Росії, де вони потім могли бути зібрані.

З іншого боку співробітник європейської розвідки зазначив журналістам телеканалу, що російсько-український кордон великий і його дуже важко контролювати, що робить його придатним для контрабанди.

«Ви також повинні враховувати, що це периферійна територія Росії. Виживання — проблема кожного, тому готівка творить чудеса», - додав інформатор.

Дізнатися, хто саме контролює ці активи, також неможливо, хоча офіційні особи США вважають, що до цього причетні елементи української розвідувальної спільноти. Президент України Володимир Зеленський встановив загальні параметри того, що має право робити його служби безпеки та розвідки, повідомили два джерела, але не кожна операція потребує його підпису.

Речник голови СБУ у коментарі CNN припустив, що загадкові вибухи та удари безпілотників у Росії триватимуть: «Ми будемо коментувати випадки «бавовни» тільки після нашої перемоги».

Протягом останнього року в Росії зафіксовано низку таємничих пожеж і вибухів на нафтових та паливних базах, залізниці, військкоматах, складах та трубопроводах. Однак від початку травня їх суттєво побільшало. CNN називає це «кульмінацією місяців зусиль» українців зі створення інфраструктури для такого саботажу, спираючись на одне з джерел, знайоме з американською розвідкою.

«Протягом кількох місяців дехто в Україні намагається бути більш агресивними. І, звичайно, була певна готовність на вищому рівні. Проблемою завжди була їхня здатність це робити», — сказав співрозмовник телеканалу.

Представники США розповіли журналістам, що начальник військової розвідки України Кирило Буданов постійно пропонував одні з найнахабніших планів операцій проти Росії та цінує символічні дії.

Видання нагадує, що згідно з інформацією про витік секретних даних Пентагону, ЦРУ закликало Буданова «відкласти» напади на Росію в річницю її вторгнення в Україну. Буданов тоді погодився на прохання ЦРУ, але уже 28 лютого під Москвою були помічені безпілотники.

Інший оприлюднений звіт розвідки США, отриманий CNN, говорить, що Зеленський наприкінці лютого «запропонував завдати удару по позиціях російської дислокації в Ростовській області Росії» за допомогою безпілотників, оскільки Україна не має далекобійної зброї, здатної долетіти так далеко.

«Незрозуміло, чи здійснився цей план, але нафтові об’єкти в Ростовській області загорілися після того, як за минулий рік їх кілька разів обстріляли, ймовірно, безпілотними літальними апаратами. Росія ж заявила про «злочинні дії збройних формувань Україна», - пишуть автори матеріалу.

Публічно високопоставлені чиновники США засудили удари всередині Росії, попереджаючи про потенціал ескалації війни. Але в приватній розмові з CNN американські та західні офіційні особи заявили, що вони вважають, що транскордонні атаки є розумною військовою стратегією, яка може відвернути ресурси Росії на захист власної території, оскільки Україна готується до великого контрнаступу.

Зокрема у вівторок міністр закордонних справ Великої Британії заявив журналістам, що Україна має «право спрямовувати силу за межі своїх кордонів, щоб підірвати здатність Росії проектувати силу в самій Україні. Законні військові цілі за межами її власних кордонів міжнародно визнані частиною самооборони нації… Ми повинні визнати це».

Французький віце-адмірал Ніколя Вожур, начальник оперативного штабу Об’єднаного штабу, заявив CNN у п’ятницю, що атаки всередині Росії є просто «частиною війни» і дають можливість надіслати повідомлення населенню Росії.

«Там йде війна, і це може хвилювати вас [російську громадськість] у майбутньому. І тому це хороший спосіб для українців звернутися не лише до Владіміра Путіна, а й до російського населення», – сказав він.

Щодо нападів БПЛА, то він додав, що Україні «не заборонено» про це думати.

Крім того, українські офіційні особи в приватному порядку заявили, що вони планують продовжувати атаки всередині Росії, оскільки це хороша тактика відволікання, яка змушує Росію турбуватися про власну безпеку вдома, повідомляє джерело в США, яке розмовляло з українськими офіційними особами в останні дні.

У оновлених даних розвідки Міністерство оборони Великої Британії заявило, що атаки проукраїнських партизанських груп і удари безпілотників у прикордонному районі Бєлгорода змусили Росію розгорнути «повний спектр військової вогневої потужності на власній території».

Зазначимо, що ще в лютому начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов заяив, що далеко не усі пожежі та вибухи в Росії були випадковістю, а деякі із них стались за сприяння самих росіян, адже «гроші роблять чудеса».

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/ukrajina-sformuvala-v-rosiji-hrupi-diversantiv-jakim-nadaje-droni-dlja-atak-cnn

05.06.2023 17:42