Верховний Cуд обрав нового голову

Верховний Cуд обрав нового голову
Верховний Суд України на позачерговому Пленумі обрав нового голову Суду. Ним став очільник Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.
Про це повідомляє кореспондент hromadske.

Усього 148 суддів голосувало. Кравченко набрав 108 голосів. Іван Міщенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, — 14; Наталія Коваленко, суддя Касаційного адміністративного Суду у складі Верховного Суду, — 13; Альберт Єзеров, суддя Касаційного адміністративного Суду у складі Верховного Суду, — 2.

11 суддів жодного з кандидатів не підтримали.

Сьогоднішнє голосування за голову Верховного Суду, деякі з кандидатів на цю посаду вважають передчасним, наприклад про це кажуть Наталія Коваленко та Іван Міщенко. Зокрема тому, що самі кандидати за кілька днів перед оголошенням дати виборів, не встигли поспілкуватися з іншими суддями, які мають їх обирати, та провести агітаційну програму.

Фундація DeJure також вказувала, що засідання Пленуму Верховного Суду необхідно відкласти, зокрема для пошуку гідної альтернативи попередньому дискредитованому керівництву ВС .

Однак виконувач обов’язків голови Верховного Суду Дмитро Луспеник наголосив на тому, що обрати нового голову ВС потрібно якомога швидше, оскільки тимчасовий керівник не має всієї низки повноважень. Наприклад, не може засідати у Великій Палаті Верховного суду, а також посісти крісло члена ВРП. А ще, як каже Луспеник, міжнародні партнери хочуть комунікувати тільки із затвердженим керівництвом суду.

Напередодні засідання до ВС надійшла пропозиція про його відкладення щонайменше до 2 червня. Водночас «за» продовження засідання Пленуму висловилися 119 учасників засідання, «проти» — 24. Тож засідання Пленуму продовжилося.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/verhovnij-sud-zibravsya-pozachergovij-plenum-obiraye-novogo-golovu

26.05.2023 17:24