Nord Stream І та Nord Stream IІ були помилкою — посол Німеччини

Nord Stream І та Nord Stream IІ були помилкою — посол Німеччини

Будівництво газопроводів Nord Stream II і Nord Stream I було помилкою, заявив посол Німеччини в Польщі Томас Баггер в інтерв'ю Польському радіо 24.

Трубопроводи, які транспортують російський газ до Німеччини через Балтійське море, ще на моменті їх обговорення зустріли опір польського уряду, який заявляв, що вони збільшать залежність Європи від російської енергії.

Суперечки щодо трубопроводів спричинили розбіжності в ЄС між його східними та західними членами.

За його словами, Європейський Союз ніколи не буде безконфліктною зоною, натомість він є радше способом мирного балансування інтересів його учасників — свого роду інституціоналізованою суперечкою, яка відбувається за встановленими правилами.

"Це не означає, що всі рішення, прийняті таким чином, правильні, і я остання людина, яка б сказала, що німці завжди приймають правильні рішення. Північний потік-2, так само, як і Північний потік-1 були помилкою", — сказав посол.

Відповідаючи на питання про уряди, відповідальні за ці рішення, Баггер згадав різні федеральні уряди Німеччини, включно з урядами Ангели Меркель. На запитання про те, що Ангела Меркель нещодавно отримала найвищу державну нагороду, Баггер відповів:

"Не моя справа тлумачити наміри федерального президента, але 16 років правління не можна зводити до лише одного рішення. Різні федеральні уряди один за одним призвели до помилки", — заявив він, додавши, що і уряд Ангели Меркель також.

Посол також прокоментував роль колишнього канцлера Німеччини Ґерхарда Шредера в нинішній німецькій політиці, зазначивши, що він більше не є значущим у політичному ландшафті.

"Мені нема чого сказати про Герхарда Шредера . Він не відіграє ролі в поточній політиці Німеччини", — сказав Баггер.

Шредер підписав угоду про будівництво газопроводу Nord Stream від імені Німеччини з президентом Росії Володимиром Путіним під час його останніх днів перебування на посаді канцлера у вересні 2005 року. За даними New York Times, зараз він отримує майже 1 мільйон доларів на рік від контрольованих Росією енергетичних компаній.

У 2021 році прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Німеччину зупинити процедури із запуску газопроводу "Північний потік-2", якщо вона хоче "працювати на мир". Він також не виключив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та глава РФ Володимир Путін дестабілізують Захід для того, щоб відволікти від нових військових атак, які Путін готує в Україні.

Після угоди Німеччини та США щодо запуску "Північного потоку-2", Україна і Польща виступили зі спільною заявою про те, що мають намір працювати разом зі своїми союзниками і партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", поки не будуть розроблені рішення для подолання кризи в сфері безпеки, які він спровокував ще в 2015 році. У МЗС Литви угоду США і Німеччини назвали помилкою і запропонували Україні домагатися компенсації у вигляді надання ПДЧ.


Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/nord-stream-i-i-nord-stream-ii-buli-pomilkoju-posol-nimechchini.html

26.05.2023 17:21