Georgian Airways, яка відновила сполучення з рф, запустить для росіян транзитні рейси до Європи

Georgian Airways, яка відновила сполучення з рф, запустить для росіян транзитні рейси до Європи
Грузинська авіакомпанія Georgian Airways, яка відновила сполучення з росією попри протести, тепер вирішила запустити для росіян транзитні рейси через Тбілісі до Європи.
Про це засновник авіакомпанії Тамаз Гаяшвілі сказав російському телеканалу RTVI.

Він планує дати росіянам можливість транзитом летіти до п'яти європейських міст: Мілана, Парижа, Відня, Ларнаки (Кіпр) та Салоніків (Греція).

«Почнемо з 15 червня. Подивимося, як піде ця справа. Але думаємо, що буде достатній попит на цих маршрутах. Через Тбілісі буде зручніше та швидше, ніж на інших напрямках», — сказав Гаяшвілі.

Засновник авіакомпанії додав, що, за прогнозами Georgian Airways, пасажирський потік між росією та Грузією «поступово відновиться».

Кілька днів тому президентка Грузії Саломе Зурабішвілі оголосила бойкот Georgian Airways за відновлення сполучення з росією. Засновник компанії відповів, що президентці теж оголошують бойкот і не будуть її обслуговувати.

Що передувало?

Президент росії володимир путін 10 травня своїми указами скасував візовий режим для громадян Грузії, а також заборону для російських авіакомпаній на польоти до Грузії. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що це — «чергова російська провокація».

росія тричі переривала авіасполучення із Грузією, востаннє — 2019 року на тлі протестів у Тбілісі після інциденту за участю депутата держдуми рф Сергія Гаврилова. За указом президента рф російським авіакомпаніям було заборонено здійснювати повітряні перевезення до Грузії. Уряд росії також ухвалив рішення про зупинення польотів грузинських авіакомпаній до рф.

Візовий режим для громадян Грузії росія запровадила у 2000 році. Після російсько-грузинської війни 2008 року Грузія розірвала відносини з росією. Але у 2012 році для всіх росіян скасували візовий режим.

Після публікації указів путіна Зурабішвілі провела брифінг, де заявила, що рішення кремля спричинить політичну напругу в Грузії, а її країні не потрібні «подарунки від москви».

У ЄС повідомили, що «взяли до відома» рішення путіна. А Грузію закликали долучитися до санкцій проти росії, зокрема російського авіаційного сектору.

Попри це вже 19 травня до Тбілісі прилетів перший із 2019 року літак із Москви російської авіакомпанії «Азимут». Перший рейс зустріли акцією протесту під аеропортом.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/georgian-airways-yaka-vidnovila-spoluchennya-z-rf-zapustit-dlya-rosiyan-tranzitni-rejsi-v-yevropu

26.05.2023 16:44