Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію винищувачів для України — глава Пентагону після Рамштайну

Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію винищувачів для України — глава Пентагону після Рамштайну
Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін після засідання Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) у четвер, 25 травня.

За словами міністра, деякі учасники Рамштайну обговорили навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16.

Найближчими тижнями Данія і Нідерланди разом зі США та іншими партнерами розроблять план тренувань. Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща готові приєднатися до програми навчання. За словами Остіна, союзники очікують, що скоро до коаліції долучиться більше країн.

Глава Пентагону зазначив, що передача винищувачів Україні буде дорогою, і для цього потрібна міжнародна коаліція. Він також висловив сподівання, що Конгрес США підтримає ці зусилля.

19 травня британський прем'єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що Велика Британія, США, Нідерланди, Бельгія і Данія погодилися брати участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах. Пізніше до них приєдналася Норвегія.

США підтвердили, що «підтримуватимуть спільні зусилля з навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включно з F-16». До винищувачів цього класу також належать британські літаки Eurofighter Typhoon і французькі Mirage 2000.

У Білому домі заявили, що найближчими місяцями союзники працюватимуть над тим, щоб визначити, коли, хто і скільки літаків передасть Україні. При цьому винищувачі постачатимуть за умови, що Україна не буде використовувати їх для ударів по території країни-агресора РФ.

У Міноборони України сподіваються, що F-16 з’являться в Україні цієї осені. Міністр оборони Олексій Резніков казав, що Україна розраховує отримати від партнерів кілька типів винищувачів, один з яких стане основним.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що не може сказати, скільки винищувачів буде передано і коли це станеться, але зазначив, що спробує прискорити їхні поставки.

Радник міністра оборони Юрій Сак казав, що Київ хоче отримати від 40 до 50 F-16 і сформувати три-чотири ескадрильї.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/daniya-i-niderlandy-vozglavyat-evropeyskuyu-koaliciyu-istrebiteley-dlya-ukrainy-glava-pentagona-posle-ramshtayna-50327265.html

26.05.2023 12:31