ПВК «Вагнер» намагається купувати зброю транзитом через Малі – Держдеп США

ПВК «Вагнер» намагається купувати зброю транзитом через Малі – Держдеп США
Державний департамент США 22 травня заявив, що російська ПВК «Вагнер», яка використовується для захоплення Бахмута, намагається приховати свої спроби з придбання військової техніки для використання в Україні. Також у Держдепі додають, що Вашингтон був поінформований про те, що найманці намагаються перемістити цю техніку через Малі – щоб допомогти Росії у її війні з Україною, передає Reuters.

ПВК «Вагнер» готовий використовувати фальшиві документи для таких операцій, заявив речник Держдепу Метью Міллер під час брифінгу для журналістів.

«Є ознаки того, що «Вагнер» намагається придбати військові системи в іноземних постачальників і переправити цю зброю через Малі в якості третьої сторони. Наразі ми не бачили жодних ознак того, що ці закупівлі були завершені або здійснені, але ми уважно стежимо за ситуацією», – сказав Міллер.

Речник повідомив, що Вашингтон запровадив санкції проти низки осіб і організацій, які підтримують військові операції «Вагнера», і сказав, що Сполучені Штати незабаром матимуть чим поділитися.

Західні країни висловлюють занепокоєння щодо діяльності «Вагнера» в Малі з кінця 2021 року. Західноафриканська країна, лідери якої захопили владу в результаті перевороту, і Росія раніше стверджували, що російські війська там є не найманцями, а інструкторами.

Нагадаємо, що у квітні цього року щонайменше двічі повідомлялося про спроби ПВК «Вагнер» закуповувати зброю через Малі. Обидва рази ці дані були отримані з так званих «документів з витоку Пентагону». На початку лютого «вагнерівці» зустрілися з турецькими контактами та повідомили, що президент Малі може придбати зброю в Туреччині від імені ПВК «Вагнер» ніби задля роботи у Малі. У цих же документах повідомлялося, що Китай відмовив «вагнерівцям» у продажу зброї.

Раніше повідомлялося, що в Інституті дослідження війни (ISW) вважають, що після Бахмута «вагнерівці» навряд чи зможуть продовжувати наступальні дії на будь-якому іншому напрямку – через втрати.

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/pvk-vahner-namahajetsja-kupuvati-zbroju-tranzitom-cherez-mali-derzhdep-ssha.html

Категорії: Новости

23.05.2023 15:23