Спалах над Києвом міг бути наслідком падіння метеорита — космічне агентство

Спалах над Києвом міг бути наслідком падіння метеорита — космічне агентство
Найбільш імовірною причиною спалаху над Києвом увечері 19 квітня, на думку фахівців Державного космічного агентства, є падінням метеорита з потоку Лірид.
Про це сказано на сайті агентства.

Там зазначили, що щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди.

Ліриди — це дуже швидкі та яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих полум'яних слідів, коли проносяться через атмосферу Землі. Їхня ознака — яскраві спалахи або так звані вогняні кулі.

Метеорний потік Ліриди — один із найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці 687 року до нашої ери. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

«У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепаду припадає на 21 квітня», — наголосили там.

І додали, що схожий випадок відбувся в лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження й очевидці.

Що передувало?

Близько 22:00 години 19 квітня в небі над Києвом спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкта. Після цього в столиці та області оголосили повітряну тривогу.

У КМВА спершу заявили, що, попередньо, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Та в NASA це заперечили. Зранку 20 квітня у КМВА спростували свою ж заяву, пояснивши це тим, що хотіли «заспокоїти киян».

У Головному центрі спеціального контролю Державного космічного агентства повідомили, що в момент спалаху невідомого об’єкта над Україною була зареєстрована «високоенергетична акустична подія» з епіцентром у Київській області.

В агентстві припускають, що спалахи пов'язані з входом космічного тіла до щільних шарів атмосфери. Інформацію ще уточнюють.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/spalah-mig-buti-naslidkom-padinnya-meteoritu-kosmichne-agentstvo

Категорії: Новини Києва

20.04.2023 16:27