300 млн людей можуть залишитись без роботи через штучний інтелект — дослідження

300 млн людей можуть залишитись без роботи через штучний інтелект — дослідження
Інструменти штучного інтелекту, як ChatGPT, вже на шляху, щоб стати частиною нашого повсякденного життя, з кожним днем ми все більше дізнаємось наскільки вони потужні і як вони можуть вплинути на нашу роботу.

У новому звіті Goldman Sachs від неділі йдеться про те, що на ринку праці можуть бути значні зміни. Проведений банком аналіз робочих місць у США та Європі показує, що дві третини робочих місць можна принаймні певною мірою автоматизувати, пише CNBS.

Використання технології штучного інтелекту також може сприяти зростанню продуктивності праці та збільшенню глобального ВВП на цілих 7% з часом, зазначається у звіті Goldman Sachs.

У звіті пояснюється, що певні види роботи постраждають більше, ніж інші. Роботи, які потребують великої фізичної роботи, наприклад, менш схильні до суттєвого впливу.

У США офісна та адміністративна допомога має найбільшу частку завдань, які можна автоматизувати — 46%, потім йдуть 44% для юридичної роботи та 37% для завдань у сфері архітектури та інженерії.

Сектор життя, фізичних і соціальних наук слідує за ним із 36%, а бізнес і фінансові операції завершують першу п’ятірку з 35%.

З іншого боку, лише 1% завдань у секторі прибирання та технічного обслуговування будівель і земель вразливі до автоматизації. Роботи з монтажу, технічного обслуговування та ремонту є другою найменш постраждалою галуззю з 4% потенційно постраждалих робіт, а будівництво та видобуток займають третє місце знизу з 6%.

Дані для Європи є дещо ширшими, але малюють подібну картину, де найбільше постраждають допоміжні посади канцелярських працівників, оскільки 45% їх роботи можуть бути автоматизовані, і лише 4% робіт у ремісничому та суміжному секторі торгівлі є вразливими.

Загалом 24% роботи в Європі можуть бути автоматизовані — трохи нижче середнього показника в США, який становить 25%.

У всьому світі це може вплинути на 300 мільйонів робочих місць, йдеться у звіті. Тому ймовірні зміни на ринках праці — хоча історично технологічний прогрес не просто робить робочі місця зайвими, він також створює нові.

Джерело: https://techno.nv.ua/ukr/it-industry/300-mln-osib-mozhut-zalishitisya-bez-roboti-cherez-shtuchniy-intelekt-doslidzhennya-50314027.html

29.03.2023 16:33