росія намагалася протягти на засідання Радбезу ООН «представницю "ДНР"», але її не допустили

росія намагалася протягти на засідання Радбезу ООН «представницю
Рада безпеки ООН проголосувала проти участі в засіданні ставлениці росіян на окупованій частині Донеччині — «омбудсменки "Донецької народної республіки"» Дар'ї Морозової. Її російське представництво намагалося протягнути на засідання Радбезу для «доповіді».
Про це йдеться на трансляції засідання.

Так, постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд виступила проти участі у засіданні Радбезу ставлениці окупантів на захопленій частині Донеччини. Сполучені Штати попросили процедурне голосування щодо участі Морозової.

Томас-Грінфілд зазначила, що США не прийматимуть жодних спроб росії легітимізувати заявлену нею анексію українських територій.

Постійний представник росії при ООН Василь Небензя казав, що виступ ставлениці окупантів дасть Радбезу «уявлення про реальну» ситуацію на Донбасі. Він запропонував, щоб Морозова виступила як «гуманітарна активістка».

Так, за те, щоб запросити Морозову до засідання, висловилися 4 члени Радбезу, зокрема Китай та рф. Проти виступили 8 членів, ще 3 — утрималися. Тому пропозицію росії відхилили.

Як росія використовує Радбез ООН

Для ухвалення рішення у Раді Безпеки потрібно 9 голосів, зокрема згода всіх постійних членів. Цим регулярно користується росія, блокуючи невигідні для себе рішення. Реформа Радбезу обговорюється давно, але для цього теж потрібна згода її п'яти постійних членів.

Крім того, після розпаду СРСР у 1991 році росія зайняла його місце в Раді Безпеки, хоча жодного рішення про вступ рф до ООН чи обрання Генасамблея ООН не ухвалювала.

Представник України Сергій Кислиця ще в грудні 2021 року з трибуни Генасамблеї заявляв, що росія не береться легітимізувати свою присутність серед постійних членів Радбезу ООН, оскільки проводить агресивну політику щодо інших держав і не може розраховувати на підтримку двох третин членів, як це передбачено статутом.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-namagalasya-protyagti-na-zasidannya-radbezu-oon-predstavnicyu-dnr-ale-yiyi-ne-dopustili

18.03.2023 17:17