В Україні вироблятимуть ядерне паливо, яке замінить на європейському ринку російське — Галущенко

В Україні вироблятимуть ядерне паливо, яке замінить на європейському ринку російське — Галущенко
Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440. Проєкт реалізується компанією «Енергоатом» у межах співпраці з американською Westinghouse.
Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, пише пресслужба Міністерства.

За словами Галущенка, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse.

Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн. Так, наразі у Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу.

За словами міністра, на виробничій лінії українського підприємства вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. На якому саме підприємстві це будуть робити, у Міністерстві поки не повідомили.

У 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року — на промислове виробництво голівок для паливних касет.

Зазначені компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для потреб «Енергоатому» на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент компанії «Енергоатом» Петро Котін додав, що, згідно з планом, на створення власної лінії з виробництва ядерного палива «Енергоатом» планує вийти за три роки.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/v-ukrayini-viroblyatimut-yaderne-palivo-yake-zaminit-na-yevropejskomu-rinku-rosijske-minenergo

17.03.2023 13:53