Комбата 46 бригади понижують в посаді після інтерв

Комбата 46 бригади понижують в посаді після інтерв
Командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія «Купола» переводять з посади командира бойового батальйону на посаду заступника командира батальйону навчального центру, це сталось після його інтерв'ю WP, пише Українська правда.

У відповідь на такий крок «Купол» написав рапорт на звільнення.

У статті йдеться про те, що українській армії не вистачає боєприпасів. Також військові скаржаться на низьку якість підготовки мобілізованих українців, які замінили досвідчених військових.

«Найцінніше на війні — це бойовий досвід. Солдат, який пережив пів року боїв, і солдат, який прийшов з полігону — це два різних солдати. Це небо і земля. А солдатів, які мають бойовий досвід, дуже мало. На жаль, всі вони вже загинули або поранені», — наводяться у цій статті слова «Купола».

Також у статті сказано, що чиновник із Німеччини анонімно повідомив, що українські втрати оцінюють у 120 тисяч загиблими та пораненими та наводяться слова неназваного високопоставленого українського чиновника, який скептично ставиться до українського контрнаступу навесні та називає кількість обіцяних для ЗСУ танків «символічною».

Водночас видання наголошує, що повну картину боєздатності ЗСУ наразі побачити важко, через те, що Київ готує війська до майбутнього контрнаступу.

NV слідкує за реакцією на публікацію WP та її наслідками.

00:04 У той же час, Анатолій Козел (позивний «Купол») заявив Суспільному, про тиск із боку командувача Десантно-штурмових військ, генерал-майора Максима Миргородського та заступника Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка.

«Мої подальші дії, крок номер один — звільнитися, тому, що з такими командувачами я не бажаю служити, це „гибла історія“, як то кажуть. Ну а далі життя покаже, якщо мені дадуть призватися і служити в інших військах, я буду воювати, якщо ні, то така у нас демократична держава», — сказав «Купол».

23:44 У ДШВ заявили, що провели службову перевірку через інтерв'ю «Купола»

Речник ДШВ Валентин Шевченко у коментарі УП сказав, що службову перевірку провели «за фактом поширення офіцером ДШВ недостовірної інформації в інтерв'ю».

«Встановлено порушення військовослужбовцем низки керівних документів щодо публічного спілкування та зведення відомостей, що становлять державну таємницю. Відповідно до стандартів армій країн НАТО, які впроваджено і в Збройних Силах України, дозвіл на спілкування військовослужбовця з медіа надається його командиром, чого зроблено не було», — повідомив він.

У ДШВ наголосили, що 100% військовослужбовців ДШВ, призваних за мобілізацією, пройшли підготовку перед призначенням. Підготовка відбувається як за кордоном, так і в навчальних центрах ДШВ.

Шевченко повідомив, що серед підлеглих «Купола» були бійці, які пройшли курс підготовки у Великій Британії, а іноземні інструктори «неодноразово відзначали їхню мотивацію і належну підготовку».

«Не варто також забувати, що кожен командир відповідає за підготовку, яка наразі проводиться і в 46-й бригаді. Офіцер має багато знайомих у навчальному центрі ДШВ. Проте він жодного разу не звернувся до них або до безпосередніх командирів з претензіями чи пропозиціями щодо покращення процесу навчання. Озвучені військовослужбовцем втрати під час боїв у підлеглому йому підрозділі суттєво завищені. Водночас така інформація має статус обмеженого доступу», — додав речник.

За словами речника, рішення призначити «Купола» в один із навчальних центрів ДШВ ухвалили, «враховуючи [його] бойовий досвід і знання проблем підготовки».

20:50 «Купол» підтвердив, що його понизили на посаді

У коментарі виданню hromadske «Купол» заявив, що командувач ДШВ ЗСУ генерал-майор Максим Миргородський пояснив пониження тим, що якщо він каже про погану підготовку військових, то «нехай сам їх готує».

«Пан Миргородський викликав мене на бесіду в суботу, сказав „ну якщо ти такий розумний, даєш інтерв'ю, то ти підеш на пониження в навчальний центр“», — сказав військовослужбовець Суспільному.

Він додав, що не хоче служити з такими командувачами, тому його перший крок — звільнитися: «А далі життя покаже, якщо мені дадуть призватися і служити в інших військах, я воюватиму, якщо ні, — така у нас демократична держава».

19:36 Депутатка Ради від Європейської солідарності Ірина Геращенко назвала відсторонення «Купола» «затиканням армії рота і спробою карати за кожне слово правди»

«На відміну від папуг з Банкової, які безвідповідально коментують все підряд в марафоні й не вилазять з ТБ, „Купол“ з 2014 року на війні. Солдати називають його батьком, він відповідально ставиться до військової справи, береже життя підлеглих і при цьому дає точний аналіз безпековій ситуації, називає речі своїми іменами. В інтерв'ю він сказав очевидне-перед відправкою в пекло солдатів треба вчити і готувати. Але в логіку марафону, де ми вже перемогли, важка правда не вписується. ЗСУ має бути героїчним і мовчазним», — заявила депутатка на своїй сторінці у Facebook.

Вона наголосила, що реалістичний погляд ЗСУ важливо враховувати.

«Дякуємо легендарній 46 за мужність і героїзм, її комбату за надзусилля тримати оборону Бахмута. „Купол“ має отримати відзнаку, а не догану. Навіть якщо в нього немає сторінки в Instagram», — підсумувала Геращенко.

19:00 Депутат Київської міськради Олександр Погребиський назвав відсторонення «Купола» покаранням для особового складу, який звільняв південь України, а потім воював у Бахмуті, Кліщіївці та Соледарі

«Коли я служив в 95, він був моїм замкомбата і тоді він завоював славу „бога конвоїв“, не тому що він її прагнув, а тому, що виконував поставлені задачі зберігаючи особовий склад. Командир який має абсолютний авторитет в батальйоні, командир якого завжди недооцінювали, напевно через вищеописані мною якості. Коли Анатоліч подзвонив мені і сказав, що він формує батальйон в мене сумніву не було у тому, що саме під його командуванням я піду воювати. Я з 2015 року жодного разу не чув і не бачив, щоб він кричав на особовий склад або принижував когось, навпаки з повагою до кожного бійця!», — наголосив Погребиський на своїй сторінці у Facebook.

18:34 Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов розкритикував намір зняти «Купола» з посади

«Командир батальйону 46-ї аеромобільної бригади з позивним „Купол“ воював з 2014-го року, і блискуче проявив себе після російського вторгнення. „Купол“ став єдиним кадровим військовим у батальйоні, повністю складеному з резервістів. З 500 бійців першого складу загинуло 100, поранено майже 400. У батальйоні „Купола“ — найвищого рівня мотивація, висока довіра до командира, якісне управління — під час боїв у Соледарі у них було багато обморожених і бійцям ампутували пальці на ногах, тому що вони тримали позиції до останньої можливості, без змін та навіть забезпечення, тому що такі були важкі умови, саме з цього батальйону один з десантників втратив 10 пальців від обмороження. Вони відступили за наказом коли ворог фактично оточив Соледар. Тому сказати, що „Купол“ шукає зраду або це людина, яка намагається ухилитись від відповідальності, неможливо — цей офіцер бере відповідальність на себе», — заявив журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що все, про що «Купол» говорив в інтерв'ю, — правда і обговорюється в армії.

«Цей реалізм потрібен для формування об'єктивної картини в українському та американському суспільстві. Ми маємо усвідомити недостатність зусиль для підготовки та організації наших військ», — написав Бутусов.

Головний редактор Цензор.НЕТ назвав «єдиним шляхом до перемоги» зміни у підготовці українських військових, бо «ніякі слова не прорвуть фронт».

«Якщо відсторонення відбудеться, значить діюча армія втратить якісного командира, буде суттєво знижена боєздатність батальйону та бригади у цілому, буде підірваний злагоджений колектив, а замість чесного аналізу та реальних змін, розбору помилок, переможе в армії російщина, де будь-які справедливі зауваження заперечують, а тих хто їх робить — гноблять, тим самим унеможливлюючи необхідні зміни», — переконаний він.

Бутусов висловив сподівання, що «Купола» збережуть на посаді, відзначать його бойовий шлях нагородами та справедливо оцінять його слова.

18:02 Очільниця українського бюро WP Ізабель Хуршудян також повідомила у Twitter, що Купола зняли з посади командира 46-ї бригади після розмови з журналістами

За даними журналістів, це не перший випадок переведення в 46 бригаді після комунікації з пресою.

Видання пише, що сержанта ДШВ Олександра Погребиського після інтерв‘ю Українській правді про обстановку в Соледарі, з якого в січні 2023 виходила українська армія, перевели з бойового підрозділу в учбовий центр ДШВ, на посаду головного інструктора роти.

17:10 Співробітник українського бюро WP Сергій Моргунов заявив, що матеріал Washington Post багато кому не сподобався у політичному та військовому керівництві України

«Бо він не вписується в загальну позитивну картину „успіхів“ на фронті. Коли слухаєш Данілова/Подоляка/Єрмака, а потім дивишся на динаміку розвитку подій на східному фронті на мапах Deep State та з повідомлень знайомих там, починаєш думати, що це якийсь шизофренічний розподіл на дві реальності», — написав він у Facebook.

За його словами, рішення відсторонити «Купола» з позиції командира батальйону в 46-й бригаді - «це просто такий рівень „совкової“ і „російської“ цензури», що йому соромно.

«Бойовий командир, який вміє воювати та піклується про своїх солдат. Саме тому вони високомотивовані, стоять до останнього і показують себе в боях дисципліновано. Він не говорив про політику, він не ставив оцінок діям вищого командування, він просто назвав речі своїми іменами в межах своєї компетенції», — додав він.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/kombat-anatoliy-kupol-bude-ponizheniy-u-posadi-pislya-interv-yu-novini-ukrajini-50311170.html

17.03.2023 13:48